No more Sail voor Alexander von Humboldt

De s.s. Alexander van Humboldt in haar gloriedagen met groene zeilen foto Das Schiff
Alexander von Humboldt I met groene zeilen © Das Schiff

Amsterdam maakt zich op voor Sail 2015. Morgen is de Sail-In vanaf 10.00 uur vanuit IJmuiden. Tientallen grote schepen doen mee aan deze vlootschouw door het Noordzeekanaal. Onder hen de Alexander von Humboldt II. Haar oudere zusje de Alex I ligt nu in de haven van Bremen en is in gebruik als restaurant- en hotelschip. Het leek ons een leuke idee om op Das Schiff  te logeren. Wil je na het zien van alle die mooie Sail-beelden het maritieme sfeertje zelf beleven, zet dan koers naar Bremen en boek een kajuit op Das Schiff.

Nautische sfeer opsnuiven aan boord van Alexander von Humboldt I in Bremen © Wilma Lankhorst
Sail away op Das Schiff in de Europahaven in Bremen
‘Sail Away’

Bij onze Oosterburen is Das Schiff bekend als het zeilschip met de groene zeilen van het biermerk Beck’s. Als de Alexander van Humboldt het ruime sop koos, werd traditie getrouw ‘Sail Away” van Joe Cocker gedraaid. .

Dit nummer klinkt steeds weer opnieuw door mijn speakers als ik dit blog schrijf. Na ruim 500.000 zeemijlen met de ‘wings of freedom’ ligt Das Schiff sinds mei 2015 definitief in de haven van de Hanzestad Bremen. Voor het eerste weekend, na een grondige renovatie, werden bemanningsleden en hun families uitgenodigd om de nieuwe Alex te bewonderen. Daarna was het de beurt aan de gasten. Wij sliepen er twee nachten in een tweepersoons kajuit en mochten even mee genieten van de sfeer van weleer.

De Alexander van Humboldt van Lichtschip tot zeil-trainnigsbark © Wilma Lankhorst
In 1906 gebouwd als lichtschip en in 1983 verbouwd tot zeilschip
‘The winds has changed’

De ijzeren Bark die in 1906 op de ‘Weser Werft’ in Bremen werd gebouwd, begon zijn maritieme loopbaan als lichtschip. De ‘Reserve’, zoals ze werd gedoopt, was een soort varende vuurtoren en lag op verschillende locaties in het Oost- en Noordzeegebied. Dan wordt ze omgedoopt tot ‘Kiel’ en ligt ze vele jaren voor anker in de Kieler Bocht en vanaf 1983 in de Duitse Bocht. En dan ‘verandert de wind’ en wordt ze omgebouwd tot opleidingsschip, ze krijgt zeilen en een nieuwe naam: Alexander von Humboldt, vernoemd naar de grote Duitse ontdekkingsreiziger en natuuronderzoeker. Veel (vooral jonge) mensen leerden zeilen op de ‘Alex’. Twaalf maal maakte ze de Atlantische oversteek en twee maal werd om Kaap Hoorn gevaren. De groene zeilen zijn nu definitief gestreken en in de kajuit zijn onze kooien opgemaakt. Als we de hut inlopen, zingt Cocker op TV en zien we beelden van hard werkende zeelui die de tijd van hun leven hebben.

Alexander von Humboldt hotel- en restaurantschip in Bremen © Wilma Lankhorst
Droom lekker in een tweepersoonskajuit met privé badkamer
‘Dream your dreams’

Wij slapen en dromen onze dromen in een van de negen tweepersoons kajuiten. We hebben een relatief grote badkamer met wastafel, wc en douchecabine. In de kamer een Tv aan de wand, kleine tafel (geen stoelen) een kledingkast en een stapelbed met twee eenpersoonsbedden. Aan handdoeken is gedacht en er is internet, helaas werkt dat nog niet optimaal als wij er zijn. De beste verbinding heb je in de ontbijtruimte. Naast de tweepersoons accommodaties zijn er nog vijf kajuiten met vierbedden en een eigen badkamer. De kers op de taart is de kapiteinshut met een ruime zitkamer en een slaapkamer die net zo groot als het formaat van een tweepersoonsbed. Bij twee personen varieert de overnachtingsprijs van Euro 39 p.p. in het naseizoen tot Euro 44 p.p. in het hoogseizoen op basis van logies en ontbijt.

Alexander von Humboldt biedt slaapplaatsen en horecafaciliteiten in Bremen © Wilma Lankhorst
Lunchen een boord van de Alexander von Humboldt
‘Wings of freedom’

Ook al varen we niet, het schip ademt nog steeds de sfeer van de ‘wings of freedom’. De atmosfeer is informeel en gemoedelijk aan boord. Naast dat het schip hotelgasten heeft, zien we regelmatig groepen, families en stelletjes aanschuiven voor een maaltijd of een glas bier. Wij blijven een avond aan boord eten en hebben de keuze uit vier voorgerechten, vijf hoofdgerechten en twee desserts. Uit de opsomming van eenvoudige voedzame zeemanskost en culinaire kwinkslagen naar verre oorden, kiezen wij aardappelsoep met Noordzee krabben (€ 6,90) en chili con carne (€8,50). Mijn buikje is daarna goed gevuld, maar mijn lief lust nog wel een vanille pudding met kersen-in-rum ( €4,90).

kopje koffie op de Alexander van Homboldt, het schip met de groene zeilen van Beck's Bier © Wilma Lankhorst
Slapen of ‘even een bakkie doen’. Het kan allebei op Das Schiff in Bremen

Alexander von Humboldt, Das Schiff een leuk alternatief voor een overnachting in Bremen. In mijn blog ‘Bremen in tien beelden’ heb ik tips verzameld voor een gevarieerd verblijf in deze Hanzestad. Meer weten over Bremen? Lees dan hier verder.

©tekst en foto’s Wilma Lankhorst

De titels van de alinea’s komen uit de liedtekst ‘Sail away’

Horeca aan boord van de Alexander von Humboldt in Bremen © Wilma Lankhorst
Naast hotelschip, doet Alex ook dienst als restaurant