Categorie archieven: Nu te zien – Now

Zomer 2024 Zaalimpressie met de strandsfeer en de blauw-witte strepen © foto Wilma_Lankhorst

Zomer 2024: gelikt door de golven

Op het vers opgespoten strand staan palmen, parasols, zitjes en loungebanken. Het wil dit jaar in ons land maar niet echt zomeren. Gorssel in de Achterhoek vormt daarop een spetterende uitzondering. In Museum MORE ervaar je het echte zomergevoel in twee frisse tentoonstelling Licked by the waves, nieuwe baders in de kunst en Aan ’t Water met 50 watergezichten en 50 watergedichten. Ook zo’n zin in de zomer? Stel je navigatie dan in op Museum MORE in Gorssel.

Lees verder Zomer 2024: gelikt door de golven

Stadsmuseum Doetinchem Spektakel © foto Wilma_Lankhorst.

SPEKTAKEL Stadsmuseum Doetinchem

Stadsmuseum_Doetinchem Wilma op bezoek bij Spektakel © foto Wilma_Lankhorst
Stadsmuseum_Doetinchem Wilma op bezoek bij Spektakel © foto Lankhorst Productions.

Met de titel ‘SPEKTAKEL’ kondigt het Stadsmuseum in Doetinchem haar nieuwste tentoonstelling verwachtingsvol aan. Door een gift heeft het museum haar collectie recent uitgebreid met werken van het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS). Uit dit nieuwe aanbod is een eerste selectie gemaakt voor een kennismakingsexpositie. Met SPEKTAKEL maakt het publiek kennis met kunstenaars uit de Achterhoek. Sommigen geboren, anderen getogen en weer anderen vanuit andere streken van ons land naar de Achterhoek verhuisd. Dat de Achterhoek vruchtbare grond bezit voor artistieke geesten kun je nu zelf zien in Doetinchem. Lees verder SPEKTAKEL Stadsmuseum Doetinchem

Klaas_Gubbels Zaalimpressie Lang leve de kunst © foto Wilma_Lankhorst

Klaas Gubbels viert 90 in Museum Arnhem

Klaas Gubbels Lang leve de kunst © foto Lankhorst Productions
Wilma Lankhorst feliciteert Klaas Gubbbels met zijn 90ste verjaardag. © foto Lankhorst Productions.

Na de druk bezochte tentoonstelling Entarte Kunst is het podium nu voor beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (1934). We kennen hem allemaal als de man van de koffiekannen. In Arnhem ontdek je dat er meer is, maar ook hoe hij tot de koffiekan is gekomen. Speciale gasten op Gubbels 90ste verjaardagsfeest zijn Koos Buster, Nora Fawzia Taher, Oussama Diab en Merel Jansen. Je kunt nog tot en met 18 augustus mee feesten in Arnhem.

Klaas Gubbels Klaas Gubbels viert zijn 90ste verjaardag in Museum Arnhem © collage Wilma_Lankhorst.
Klaas Gubbels viert zijn 90ste verjaardag in Museum Arnhem © collage Wilma Lankhorst.

Alles Kan volgens Klaas Gubbels

Klaas Gubbels is op 19 januari 1934 in Rotterdam geboren. Als jongetje van zes is hij getuige van het grote bombardement. Eén beeld uit deze periode staat op zijn netvlies gebrand: tijdens het bombardement zag hij een man in een brandend huis aan een tafel zitten. Dit beeld is onlosmakelijk verbonden met de rest van zijn leven. Als jonge knaap speelt Klaas met zijn vriendjes tussen de uitgebrande huizen. Hij vindt rust bij de grootouders aan het Balkengat (Deftshavense Schie). Vader Kees Gubbels opent in de oorlogsjaren Kunsthandel De Brug en zo komt de jonge Klaas al vroeg in contact met kunst en kunstenaars. Hij volgt verschillende (kunst)opleidingen zoals de opleiding ‘reclameschilderen’. Werkervaring doet hij op in het reclame-atelier van de Bijenkorf. Tijdens de avonduren is Klaas op de Academie van Beeldende Kunst actief.

Klaas Gubbels uit de serie tafelzitters © foto Wilma_Lankhorst
uit de serie tafelzitters © foto Wilma Lankhorst.

Toen wij uit Rotterdam vertrokken

Als zijn ouders gaan scheiden, verhuist hij in 1952 naar Arnhem. Daar zet hij zijn studie voort aan de Academie Kunstoefening (1952-1958) en ter afronding volgen avondlessen in de beeldende kunst. In de jaren zeventig is hij terug in Rotterdam als docent aan wat we nu de Willem de Koonings Academie noemen. Werken als kunstenaar doet hij al jaren in het Koetshuis van Landgoed Lichtenbeek in Arnhem. Zijn tweede atelier vind je in de Franse Ardèche. Het grote publiek kent Gubbels vooral van zijn koffiekannen en tafels. In het begin van de tentoonstelling zien we ook ander werk van hem zoals enkele figuratieve schilderijen en portretten.

Klaas_Gubbels Zaalimpressie met ketels en tafels © foto Wilma_Lankhorst
Zaalimpressie met ketels en tafels © foto Wilma Lankhorst.

“Ik heb een beperkt aantal onderwerpen.
Ik ben eigenlijk bijna totaal intuïtief.
Ik laat het op me afkomen. Alles, alles, alles Kan.”

uitspraak Klaas Gubbels in Hollandse Meesters 

Klaas Gubbels Impressie van Gubbels atelier © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeeld van Gubbels atelier © foto Wilma Lankhorst.

Op bezoek in zijn atelier

Een kunstenaar bezoeken in zijn/haar eigen atelier vond ik persoonlijk altijd een bijzonder moment. Staand in de artistieke kraamkamer ruik je de materialen waarmee de kunstenaar zijn ideeën vorm geeft. In Museum Arnhem is de sfeer van het atelier in het koetshuis nagebouwd. Door de grote gebogen spanten waan je jezelf in zijn atelier.  Op het grote videoscherm kun je Gubbels aan het werk zien. Kannen en tafels, in alle vormen, formaten en materialen. Net als zijn vriend, kunstenaar Mark Brusse (1937)  gebruikt hij ook gevonden voorwerpen (objet trouvé) om kunst mee te maken.

“Bij mij is intuïtief intellectueel”

Klaas Gubbels in Museum Arnhem

Klaas Gubbels brengt hommages aan collega kunstenaars © collage Wilma_Lankhorst.
Klaas Gubbels brengt hommages aan collega kunstenaars © collage Wilma Lankhorst.

Gubbels hommage aan collega’s

Zelf noemt Gubbels de koffiekan een ketel, als of het een personage is. Hij brengt met zijn werk hommages als verschillende collage kunstenaars. Op zijn verjaardag expositie ontdek ik een eerbetoon aan Cézanne (1966), Morandi (1970), Jan Mankes (1989) en Léger II (2002-2014). In de derde zaal brengen vier jonge kunstenaars op hun beurt een hommage aan het werk van Klaas Gubbels.

Klaas Gubbels Eerbetoon aan Gubbels door Koos Buster © collage Wilma_Lankhorst
Eerbetoon aan Gubbels door Koos Buster © collage Wilma Lankhorst.

Museum Arnhem verrast Klaas Gubbels

Voor ‘Lange leven de kunst’ heeft het team van Museum Arnhem vier jonge kunstenaars gevraagd om te reageren op het werk van Gubbels. Net als Gubbels eert Buster de alledaagse objecten in ons leven. Voor de jarige kunstenaar heeft Koos Buster (1991) zijn boekenkast gekleid. Ik herken titels als de Hobbit, de delen 1,2 en 3 van Lord of the Rings en 1984 van George Orwell. Er naast staat de brandblusser, iets verderop een tandenborstel in een glas. Objecten die ik eerder dit jaar zag in Kasteel Ruurlo. Let ook goed op de stopcontacten.

Klaas Gubbels Unseated borders (2024) © Nora Fawzia Taher © collage Wilma_Lankhorst.
Unseated borders (2024) © Nora Fawzia Taher © collage Wilma Lankhorst.

Nora Fawzia Taher (1998) gebruikt vloerkleden uit haar culturele achtergrond en combineert deze met koperen leidingen tot nieuwe meubels.

Klaas Gubbels Oussame Diab, boven 'Horen-Zien-Zwijgen' © collage Wilma_Lankhorst.
Oussame Diab, boven ‘Horen-Zien-Zwijgen’ © collage Wilma Lankhorst.

Een eerbetoon op doek

Van Oussama Diab (1977) hangt hier onder andere het grote doek ‘Horen-Zien-Zwijgen’ een verwijzing naar een bekend spreekwoord. In Diab’s werk is het concept Soefisme een belangrijk uitgangspunt. Hoe minder woorden, hoe sterker de boodschap. Diab ziet een eenvoud en symboliek als de belangrijke overeenkomsten tussen zijn werk en dat Gubbels.

Klaas Gubbels Klaas en Heleen Gubbels (2024) © Merel Jansen © collage Wilma_Lankhhorst
Klaas en Heleen Gubbels (2024) © Merel Jansen © collage Wilma Lankhhorst.

Voor mij is het dubbelportret van Merel Jansen (1990) het ultieme eerbetoon. In de eerste zaal hangen twee portretten van Klaas en zijn vrouw Heleen en iets verderop in deze zaal hangt een van de koningstafel.

Beeldentuin van Museum Arnhem © foto Wilma_Lankhorst
Beeldentuin van Museum Arnhem © foto Wilma Lankhorst.

Klaas Gubbels, lang leve de kunst is nog tot en met 18 augustus 2024 te zien in Museum Arnhem. Kijk hier voor de details. 

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan en met toestemming van Museum Arnhem, alle bruikleengevers, Klaas Gubbels en alle andere genoemde kunstenaars.

Ron-Mueck-the-making-off-still-©-Gautier-Deblonde-©-foto-Wilma_Lankhorst

Ron Mueck retrospectief in Museum Voorlinden

Het is volop zomer en luchtigheid in Museum Voorlinden. Nadat ik hier dit voorjaar twee zwaardere tentoonstellingen bezocht (Anselm Kiefer en Alicja Kwade) geven de creaties van de Australische beeldhouwer Ron Mueck (Melbourne, 1958) licht- en luchtigheid in Wassenaar. Het Couple under an umbrella (2013) krijgt bezoek van nog eens veertien creaties uit de Mueck-familie. Voor ons een kennismaking, voor de kunstenaar zelf een bijzonder weerzien.

Lees verder Ron Mueck retrospectief in Museum Voorlinden

Aan 't water vier maal een impressie van de zee © foto Wilma_Lankhorst

Zomers genieten in Gorssel Aan ’t water

Aan 't Water Zaalimpressie © foto Wilma_Lankhorst
Aan ’t Water Zaalimpressie © foto Wilma Lankhorst.

Bijna de helft van ons land ligt aan of bij het water. Kijk om je heen en ontdek dat het water nooit ver weg is. Ik woonde 35 jaar op de zuid oever van de Waal en nu al weer vijf jaar in een stad aan de Oude IJssel. Mede door vele regenbuien en de zorg om het klimaat is het thema ‘water’ bijna dagelijks in het nieuws. Kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door het fenomeen water. Hoe en waarom kun je deze zomer ontdekken in de tentoonstelling Aan ’t Water in Museum MORE in Gorssel aan de IJssel. Lees verder Zomers genieten in Gorssel Aan ’t water

Almen De kus van Kim Rijntjes (detail) © foto Wilma_Lankhorst.

De eerste kus gloeit na in Museum STAAL in Almen

Almen De eerste kus collage © foto Wilma_Lankhorst
De eerste kus, sfeerimpressie © foto Wilma Lankhorst

Op de kansel van het kerkje in Almen, staat Arthur Japin. Hij is uitgenodigd door de directie van Museum STAAL om zijn eerste kus-ervaring met ons te delen. Weet jij nog van wie en wanneer jij je eerste kus kreeg, en hoe voelde dat? De eerste kus, met als ondertitel Hoe romantisch is de romantiek?  zijn de centrale thema’s van de nieuwste tentoonstelling in Museum STAAL in het Gelderse Almen. Lees verder De eerste kus gloeit na in Museum STAAL in Almen

Vincent meets Rembrandt Sterrenhemel Vincent van Gogh © foto Wilma_Lankhorst

Van Gogh & Rembrandt in Noorderkerk Amsterdam

Het Van Gogh Museum in Amsterdam bestaat dit jaar 50 jaar en viert volop feest. In de Noorderkerk in de Amsterdamse Jordaan vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn. Ontdek in een kleurrijke 360 graden presentatie hoe Rembrandt de jonge Vincent inspireerde in zijn werk. Wordt onderdeel van een verhaal over talent en inspiratie, over kleur, diepgang en toewijding. Ontmoet Van Gogh en Rembrandt in Amsterdam en ontdek het ‘nooit vertelde verhaal’.

Vincent meets Rembrandt Zelfportret Vincent van Gogh © foto Wilma_Lankhorst
Zelfportret Vincent van Gogh ©Vincent meets Rembrandt © foto Wilma Lankhorst.

Lees verder Van Gogh & Rembrandt in Noorderkerk Amsterdam

Raphaela_Vogel Wilma bij Können und Müssen (2022) detail © Raphaela Vogel © foto Wilma_Lankhorst

Vrouwelijke kunstenaars, nu in onze musea

Vandaag staan we wereldwijd stil bij Internationale vrouwendag. Een mooie aanleiding voor een extra verhaal op ons jarige kunstblog. In de afgelopen tien jaar hebben we steeds gezocht naar verhalen en tentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars. Na jaren van droefenis als gevolg van een zeer beperkt aanbod, ziet 2023 er hoopvoller uit. Daarom deel ik vandaag graag een lijst van tentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars in de Nederlandse musea. Ik wens iedereen een inspirerende en liefdevolle vrouwendag.

Wat ga jij doen op Internationale vrouwendag?

Kijk hier welke activiteiten er bij jou in de buurt zijn. Lees verder Vrouwelijke kunstenaars, nu in onze musea

Geniet van beeldentuinen en openluchtmusea

Beeldentuinen Kasteel het Nijenhuis_Mikkel © Tom_Claassen © foto Wilma Lankhorst.
Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, Mikkel © Tom Claassen © foto Wilma Lankhorst.

Laten we er maar geen woorden meer over vuil maken dat we nog steeds niet naar onze geliefde musea mogen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden buiten in de vrije natuur. In de afgelopen weken hebben we een paar (buiten) parels bezocht en die indrukken willen we graag met je delen. Geniet en houdt de moed er in.

Lees verder Geniet van beeldentuinen en openluchtmusea

Inspirerend Afrika

Inspirerend_Afrika_ ©foto Wilma_Lankhorst

Inspirerend Afrika in Berg en Dal

Update
Het Afrika Museum in Berg en Dal is in november 2023 gesloten.
Een deel van de collectie én meer is nu te zien in het
Wereldmuseum in Leiden.

In schitterend licht nu te zien in het Wereldmuseum Leiden © fotocollage Wilma_Lankhorst.
In schitterend licht, t/m 3.11.2024 in het Wereldmuseum Leiden © fotocollage Wilma Lankhorst.

Inspirerend Afrika is de naam van de nieuwe vaste tentoonstelling in het gerenoveerde Afrika Museum in Berg en Dal. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over dit veelzijdige werelddeel en de grote expansiedrift van de verschillende bevolkingsgroepen. Het is ook een perfecte plek voor alle scholieren en studenten om op een dynamische manier kennis te maken met de rijke geschiedenis van dit continent, de hedendaagse kunst en de blik op de toekomst. Het Afrika van NU was nog nooit zo dicht bij! Je ontdekt het allemaal in de bossen van Berg en Dal bij Nijmegen.

Mijn eerste indrukken van Inspirerend Afrika

Lees verder Inspirerend Afrika