Sail in … alle trossen los

Tweeluik over Sail 2015 in Amsterdam
In dit eerste deel, neemt Roly je mee op de klipper Johanna Engelina.  Dit is het verhaal van de start van het grootste nautische evenement ter wereld: Sail Amsterdam. In deel 2 neem ik je mee door de IJ-haven in Amsterdam. Scheepjes kijken en foto’s maken. Veel plezier.

Vrolijk welkom in Coenhaven in Amsterdam © Roly Teunissen
Zingende matrozen in de Coenhaven in Amsterdam

Sail in – alle trossen los

In alle vroegte is de lucht boven de Coenhaven nog grijs en grauw. Als we het ‘Sail’ terrein oplopen, slaat de sfeer direct om. Vrijwilligers heten ons enthousiast welkom! Even waan ik mij weer in Londen met al die vrijwilligers tijdens de Olympische Spelen en de Paralympics. Vóór de vertrekhal zingen matrozen die hun favoriete zeemansliederen.  In de vertrekhal wachten wij op het sein dat de Johanna Engelina is aangemeerd. Met ruim 50 passagiers gaan we aan boord van deze prachtige zeilklipper uit 1897. Schipper Ron en zijn bemanning staan klaar en zetten koers richting IJmuiden. Zin om mee te varen?

De stad Amsterdam voert de Sail in aan van IJmiuden naar Amsterdam © Roly Teunissen
De Stad Amsterdam, onze nationale zeil trots -Sail In 2015
Stad Amsterdam in zicht

Trossen los! We voegen ons tussen de snel aanwassende stroom van vaartuigen. Onze klipper voelt enorm groot aan met haar lengte van bijna 40 meter. Wat zullen we straks allemaal zien? In de Sail-krant lees ik dat enkele Tall Ships twee tot drie keer zo lang zijn als onze Johanna Engelina.  Onderweg is het genieten van alle bewegingen op en rond het water.  Ondertussen vliegen en dobberen zwanen en eenden door het maritieme plaatje. In het zicht van de sluizen van IJmuiden zoeken de schippers een plek op het water. Mede schippers vragen ‘Schipper mogen wij ons aan je vastleggen?” En dan zien opeens de Stad Amsterdam in de verte opdoemen. De Sail 2015 kan beginnen.

2015 Sail - drukte langs Noordzeekanaal © Roly Teunissen
Veel belangstelling voor Sail In langs het Noordzeekanaal
Onze maritieme geschiedenis

Aan de waterkant en aan boord wordt geapplaudisseerd en met ontzag gekeken. Hoe machtig groot en mooi schrijdt dit schip voorbij, met in haar kielzog de Koninklijke Marine. Wij dobberen nog enige tijd en laten een stroom indrukwekkende zeilschepen, originele en replica’s, aan ons voorbij gaan. Ieder schip heeft haar eigen verhaal, dat tijdens dit event weer tot leven komt. En zo blijft onze historie behouden.  Nadat de Stad Amsterdam de Sail In officieel heeft geopend is het Noordzeekanaal tijdelijk een éénrichtingskanaal.

2015 Sail - Johanna Engelina van IJmuiden naar Amsterdam © Roly Teunissen
Meevaren in de Sail In op de Johanna Engelina
Start de motor

Dan komt het moment waarop schipper Ron de motoren start. De Johanna Engelina voegt zich in de optocht, van inmiddels honderden, nee wel duizenden boten en bootjes. Allemaal met één bestemming: Amsterdam. Het lijkt of heel Nederland de trossen heeft los gegooid. Richting de hoofdstad groeit het ontzag voor onze schipper, die in alle chaos op het water uitermate kalm blijft. Het voelt alsof we in de stroom worden voortgestuwd. Het stuurmansoog vraagt optimale alertheid en continu reageren en overleggen met alle schippers om ons heen. Wat een belevenis!

Nederland – waterland, wat ben je toch mooi!

Als we weer op de wal staan, blijft de zeil-roes in mijn hoofd hangen.

© tekst en foto’s Roly Teunissen

2015 Sail - Roeien kan ook  2015 Sail - Klomp met een zeiltje

Sail In 2015: een grote feestelijke optocht van boten, zeil klompen en roeiboten

Lees ook deel 2 – Wilma in de IJ-haven