Moet je er nu trots op zijn dat je de eerste vrouwelijke kunstenaar bent met een solo expositie in het Van Gogh Museum? Als kunstenaar zeker! Voor het museum is deze mijlpaal in mijn ogen wat twijfelachtig. In 1973, bijna vijftig jaar geleden, opende het Van Gogh Museum haar deuren. En nu pas schittert er een vrouw op het grote podium. De primeur is voor Etel Adnan (1925-2021). Een vrouw met wortels in verschillende culturen die pas op late leeftijd begint te schilderen. Adnan gebruikt Kleur alsTaal. Lees verder Etel Adnan eerste vrouw met solo in Van Gogh Museum→
Assen heeft een warm welkom voorbereid voor Frida Kahlo. Over de straten hangen kleurrijke vlaggetjes. Op verschillende muren stralen grote muurschilderingen, restaurants hebben een Frida-menukaart en het Drents museum heeft een wereldprimeur! Voor het eerst zijn twee collecties van de belangrijkste Frida-musea in Mexico City in één expositie zien. Daarom is het museum nu zeven dagen in de week geopend en kun je op vrijdagavond tot 22.00 uur bij Frida Kahlo op bezoek. Viva la Frida! – Life and Art of Frida Kahlo gaat over imago, identiteit en inspiratie. Voel je welkom in Assen.
Artemisia Gentileschi (1623-1626) portret geschilderd door Simon Vouet (1590-1649).
update 3 februari 2022
De tentoonstelling Artemisia Vrouw en Macht is verlengd t/m 27 maart 2022
Je kunt nu ook extra sfeer-elementen reserveren voor een onvergetelijk bezoek aan deze tentoonstelling: op donderdagavond 3 & 10, zaterdag 12 & 19, vrijdag 18 februari 2022 is het museum tot 22.00 uur open. Je kunt op deze dagen een extra (muziek) voorstelling (Artemisia by Night) en een Italiaans dinerreserveren via deze link.
Artemisia Gentileschi in Rijksmuseum Twenthe
Artemisia Gentileschi (1593 -1654) is een van de belangrijkste vrouwelijke schilders uit de zeventiende eeuw. Het is de tijd van de Italiaanse barok. Zij schildert de geschiedenis van de vrouw, het vrouw-zijn en ze laat haar plek in deze periode zien. Voor het eerst is in ons land een expositie samengesteld waarin het werk van Artemisia en haar tijdgenoten centraal staat. Het team van Rijksmuseum Twenthe breekt hier mee een lans voor de broodnodige herwaardering van de vrouwelijke kunstenaars. Artemisia Vrouw & Macht is t/m 27 maart 2022 in Enschede te zien.
Weet jij nog waar je was toen op 13 maart 2020 de lockdown in ons land werd uitgeroepen? Nalini Malani, kunstenaar uit India was in Spanje voor een werkbezoek. Door de aangescherpte coronamaatregelen kon zij niet terug naar haar huis en atelier in Bombay. Vanuit Barcelona vloog Nalini Malani naar Amsterdam. Ons land werd haar toevluchtsoord. Aan de keukentafel creëerde ze een coronadagboek: de installatie ‘Exile – Dreams – Longing’. Via email heb ik haar bevraagd over dit werk. De installatie is t/m 17 oktober exclusief te zien in het Kunstmuseum in Den Haag. Lees verder Nalini Malani: Exile – Dreams – Longing→
In Tate Modern in Londen kun je in negen zalen kennismaken met het veelzijdige werk van Dora Maar. Velen kennen haar als Picasso’s muze voor ‘weeping woman’. Maar … Dora Maar was veel meer dan dat, ze was gevierd fotograaf, experimenteel schilder én provocateur. De tentoonstelling Dora Maar is nog t/m 15 maart 2020 te zien in Tate Modern in Londen. Nu nog dichter bij door de snelle Eurostar-verbindingen vanuit Amsterdam en Rotterdam.
Basquiat, performing in East 12th NYC Coll. Alexis Adler.
Wie is Jean-Michel Basquiat?
2019 is een bijzonder jaar voor mij. Als ik me inlees voor de expositie van Jean-Michel Basquiat, zie ik dat hij in 1960 is geboren. Dat is ook mijn geboortejaar. We zijn dus tijdgenoten, net als Erwin Olaf die ik onlangs in Den Haag mocht ontmoeten. Olaf is tot zijn verjaardag in juli 2019 net zo oud als ik nu ben. Vóór ik je mee neem naar Museum Schunck in Heerlen, hier eerst een kennismaking met Jean-Michel Basquiat. In welke omgeving werd hij geboren en welke omstandigheden waren van invloed op zijn leven en zijn transformatie tot kunstenaar?
Sneak preview
UPDATE 11 juni 2021
In 1988 overleed street art kunstenaar Jean-Michel Basquiat. Hij was slechts 27 jaar jong. Door zijn vroege dood is hij een van die ‘Forever 27 beroemdheden’. Zowel tijdens zijn leven als na zijn dood zijn er wereldwijd talrijke tentoonstellingen georganiseerd met werk van Basquiat.
In 2022 organiseert zijn familie voor het eerst een eigen show. In deze expositie zie je veel nooit eerder getoond werk van de kunstenaar. Alle stukken komen uit de familiecollectie. De nieuwste Basquaittentoonstelling staat op de planning voor het voorjaar van 2022 en is uiteraard in New-York. De familie heeft haar oog laten vallen op het Starrett-Lehigh Building.https://en.wikipedia.org/wiki/Starrett–Lehigh_BuildingDit is onder andere de thuisbasis van Chelsea Gallery van de School of Visual Arts (VSA Chelsea Gallery).
Zaalimpressie foto met dank aan Marianne van Gaale l. Miao vrouw
Marianne van Gaale presenteert Wereldvrouwen
Wereldvrouwen heet de eerste grote solotentoonstelling van portretschilder Marianne van Gaale. Met een wervelende videoboodschap opende wereldvrouw Floortje Dessing vrijdag 9 november online deze tentoonstelling in Museum Lunteren. Tot en met 9 februari 2019 kun je het Gesamtkunstwerk van Marianne van Gaale op de Veluwe zien. Naast 24 schilderijen staan er ook verschillende modecreaties van de hand van Van Gaale en diverse souvenirs die ze heeft mee gebracht van haar vele reizen.
Naast The American Dream , kun je de sprookjeswereld van Rosa Loy ontdekken in het Drents Museum. In de sfeervolle museum kapel is een aparte wereld gecreëerd voor de dames van Loy. Laat je mee voeren in deze feeërieke wereld en ontdek de vele verhalen achter de sprookjesfiguren. Haar partner, schilder Neo Rauch geeft ons een sleutel voor het droomslot. Hij zegt dat haar werk het best te begrijpen is aan de hand van het tuinieren. Het voorjaar lonkt, het is Rosa Loy -tijd in het Drents Museum!
Ralph Keuning (r) in gesprek met Neo Rauch (l) in Museum de Fundatie
Mijn kennismaking met Neo Rauch
deel 2
afb Gewitterfront (2016)
In het eerste deel van het Retrospectief Dromos van Neo Rauch, heb je kennis gemaakt met de kunstenaar en zijn tijdsreis. In het tweede deel ligt het accent op mijn persoonlijke ervaringen met de tentoonstelling. Sinds kort heeft de Fundatie zelf ook een echt Rauch in haar collectie: Gewitterfront.
Ik wens je alvast veel voorpret en voor straks een inspirerende bezoek aan Museum de Fundatie in Zwolle
Het leuke van een museumbezoek vind ik dat je een reis maakt naar een (vaak) onbekende bestemming. In de tentoonstelling Retrospectief van Wolfgang Mattheuer maak je een reis terug in de tijd. De tijd dat de DDR nog bestond en kunst daar op een geheel eigen manier werd onderwezen éngemaakt. Eerder dit jaar gaf Museum de Fundatie een kijkje in de artistieke DDR-wereld van Werner Tübke. Maar liefst 85.000 mensen (her)beleefden zo een bijzonder stuk cultuur-geschiedenis. Museum de Fundatie presenteert nu de eerste overzichtstentoonstelling van Wolfgang Mattheuer, buiten Duitsland. Krijg je al zin in een DDR-reisje in de komende kerstvakantie?