Nieuw: Zeebonken en Strandgasten

Ocean View van Subodh Kerkar Zeebonken en Strandgasten De Mesdag Collectie Den Haag
Ocean View – schelpeninstallatie Subodh Kerkar © Zeebonken en Strandgasten

15 augustus 2015 start ‘Zeebonken en Strandgasten’

In Den Haag duurt de zomer dit jaar extra lang!
Met de familietentoonstelling ‘Zeebonken en Strandgasten’ verlengt De Mesdag Collectie het heerlijke zomergevoel tot 1 november 2015. Neen, deze lange zomer wordt niet veroorzaakt door klimaatveranderingen. Den Haag herdenkt de 100ste sterfdag van kunstenaar, kunstverzamelaar en – ondernemer Hendrik Willem Mesdag. Hij was de man van de zee en het strand. Met werk 13 hedendaagse kunstenaars is een artistiek cadeau voor het eeuwfeest van Mesdag samengesteld. Je bent van harte uitgenodigd om deze herdenking mee te vieren. Verleng je zomer en maak kennis met ‘Zeebonken & Strandgasten.

Mijn ervaring
Ik vind deze tentoonstelling een feestje. Hij is compact en de beelden, foto’s, installaties en video’s nemen me direct mee naar je eigen strand en zee-herinneringen. De foto’s met de blauwe parasols van Bernhard Lang doen me denken aan mijn strandvakanties in Playa del Carmen in Mexico. De afdruk in de badlakens van Niloufar Banisadr roepen vragen bij me op als ‘Wie lag hier? Heeft hij/zij het naar de zin? Op welk strand ligt deze handdoek? In mijn kelder liggen allerlei gevonden voorwerpen van het strand van Terschelling in een doos. Ik zie hier wat Maria Roelofsen allemaal maakt met gejut afval. Mijn handen beginnen te kriebelen, mijn hersens draaien overuren. Ik loop naar de tuin en ga heerlijk op het gazon liggen mijmeren over mijn strandervaringen. Het drijfhout van Frans Polman is mijn anker.

Zonsondergang op Scheveningen bij Paviljoen de Golfslag © Wilma Lankhorst
Strand bij Scheveningen © Wilma Lankhorst

Geïnspireerd door de zee

Deze verjaardagstentoonstelling is het resultaat van een bijzonder leerproject van het Van Gogh Museum in Amsterdam. ‘Zeebonken & Strandgasten” is het eindresultaat van de opleiding ‘De kunst van het tentoonstellen’. Hierin hebben twaalf jonge professionals uit de wereld van kunst en cultuur ervaringen opgedaan met het maken van succesvolle tentoonstelling. De eindopdracht was een tentoonstelling in te richten met een verbinding met  Hendrik Mesdag. Het resultaat is een veelzijdige familietentoonstelling  waarbij een deel van de geselecteerde kunstvoorwerpen is geïntegreerd met stukken uit de vaste collectie van Hendrik en Sientje Mesdag.

Kunst van het Tentoonstellen_groep Zeebonken en strandgasten 2015 De Mesdag Collectie © Wilma Lankhorst
Studenten van opleiding “de kunst van het Tentoonstellen’ presenteren Zeebonken en Strandgasten

Mesdag liet zich bij zijn eigen schilderwerk werk en bij het samenstellen van zijn collectie inspireren door de zee en het strand. Dit is ook het geval bij de moderne kunstenaars die zijn geselecteerd voor deze tentoonstelling. Het resultaat is een veelzijdige doe en geniet tentoonstelling die volgens mij zowel de doorgewinterde museumbezoeker als gezinnen met kinderen zal aanspreken

Zeebonen en Strandgasten biedt schelpenroute voor families met kinderen © Wilma Lankhorst
Speciale schepenroute voor families met kinderen in Zeebonken en Strandgasten

Schelpenroute voor kinderen

Mesdag verzamelde werk van kunstenaars uit zijn tijd. 100 Jaar na dato hebben de gastcuratoren strand- en zeewerken gezocht van hedendaagse kunstenaars. Het werk van dertien uitverkorenen is nu te zien en te verkennen. In verschillende ruimtes staan kubussen met foto’s, vragen en opdrachten. Voor families met kinderen is er een speciaal schelpenspoor uitgezet zodat ze samen op ontdekkingsreis kunnen gaan. Als ik aankom zijn er op het voorplein kinderen aan het werk om een kunstwerk te maken van schelpen en zandcement. Hun voorbeeld hierbij is de installatie van de Indiase kunstenaar Subobh Kerkar. Hij laat ons het ritme van de golven zien waarbij schelpen van mosselen uit India, Denemarken en Nederland de maat aangeven.

The Imprint - de Afdruk van Niloufar Banisadr op Zeebonken en Strandgasten in De Mesxdag Collectie Den Haag
Afdruk – van Niloufar Banisadr © Zeebonken en Strandgasten

VakantieDoeBoek

De catalogus van deze tentoonstelling bevat enerzijds biografieën van de dertien kunstenaars en hun visie op hun werk. Als je het omdraait is het ook een DoeBoek voor de jongere bezoekers met opdrachten en vragen. Deze doe-catalogus kost € 10. Tot 1 november 2015 worden er verschillende workshops en rondleidingen aangeboden. Op zondag 16 augustus 2015 kun je leren hoe je vliegers, slippers en/of frisbees kunt maken. Zondag 4 oktober is het de dag van de ‘Big Draw’ dan worden er in de tuin panorama’s geschilderd. Hier lees je alle details.

logo tentoonstelling Zeebonken en Strandgasten tot 1 november 2015 in Den Haag

Zeebonken en Strandgasten van 15 augustus t/m 1 november 2015 te zien en te beleven in De Mesdag Collectie in Den Haag. Gratis toegang met de Museumkaart

© Tekst Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan De Mesdag Collectie en de deelnemende kunstenaars

Maria Roelofsen - Motje in Zeebonken en Strandgasten De Mesdag Collectie Den Haag
Maria Roelofsen laat zien wat je met gejut-afval kunt maken – Motje © Zeebonken en Strandgasten