Rozen stelen de show in Limburgse Lottum

Borggraaf poortHet is ‘showtime’ in het rozendorp Lottum (Noord-Limburg). Eens in de twee jaar wordt hier een groot en kleurrijk rozenfestival gehouden. Het hele dorp doet mee. Straten worden versierd, een indrukwekkende bloemenzee trekt weer eens een volle kerk, Bon Jovi, Bette Midler, Seal en de Rolling Stones laten van zich horen. Op de bruiloft van boer zoek vrouw komen duizenden liefhebbers af. Tot morgen kun je er nog bij zijn op het Rozenfestival 2014. Daarna kun je zelf de 35 km. lange rozenroute op de fiets verkennen.

Jolls kop en rozenKoffie op de kerkmuur
Direct na binnenkomst lopen we in een fuik. Er staat een enorme rij schuifelende mensen voor de kerk. We laten het godshuis links liggen en zoeken een ander pad. Op de muur om de kerk staan creaties van rozen en mozaïek. Als je beter kijkt, zie je dat Joyce Brueren je uitnodigt op de koffie. Van allerlei onderdelen van koffieserviezen heeft ze prachtige mozaïek hoofden met rozenhoedjes en elegante lange rozenhalzen ontworpen. Even verderop ligt Doornroosje rustige te slapen in de tuin van de huisarts. Twee jonge talenten Bram van Lierop (21)  en Lianne Deckers (19) hebben de eeuwig slapende schoonheid op een bed van rode rozen gelegd.

vrolijke stoet minkapellenVan Rozenbottel tot roos
Via de Markt komen we bij de Rozenhof. Deze groene oase van 6000 m² omvat zowel de Toprozentuin als het Rozenkenniscentrum. Alle exemplaren hier hebben een speciaal excellence predicaat of staan in de excellence-keuringstuin te wachten op de dag van erkenning. Op het demonstratieveld kun je alle stadia van het rozenleven in één oogopslag zien. Via het binnenplein en de tuin van de dokter komen we weer bij de kerk. Over dit deel van de muur kijken nieuwsgierige bloemenhoofden naar het publiek. Langs deze muur staat een feestelijke stoet van minikapellen waarin cursisten van Valise Atelier bloemen en devotie elkaar laten versterken.

Borggraaf trapKiss from a rose
Als we de Borggraaf op lopen horen we ‘The Rose’ van Bette Midler. De vriendenclub ‘Woa moojde ow met’ heeft de liedteksten van drie rozenliederen opgesteld in rozenbedden en de drie bijhorende artiesten worden geëerd in een krans van rozen. Als de dames met de roze hoeden klaar zijn met ‘the Rose’ zingen ze verder ‘Kiss for a rose’ van Seal.

Borggraaf engelRustende engel
De makers van de vele bloemcreaties hebben het thema ‘rozen stelen de show’ op talrijke manier doordacht en uitgewerkt. We vallen van de ene verbazing in de andere. Voor het anders zo stilgelegen Kasteel Borggraaf staat nu een rij wachtende mensen. We sluiten ons aan en worden opgenomen in de ‘Oh’s en Ah’s  als we onder de poort doorlopen. Peter Daemen heeft het binnenplein van de Borggraaf omgetoverd tot een zee van witte bloemcreaties. Een plek waar ik graag op een bankje met een drankje een moment alleen zou willen zijn. De twee engelen aan weerzijde van de brede trap laten zich hun rust niet verstoren. Peter Daemen is de hoofdarrangeur van deze editie van het Rozenfestival. Naast de Borggraaf heeft hij ook enkele panden rondom de Markt van een bloementooi voorzien.

Borggraaf fee in grachtBoer trouwt vrouw
Als we de tweede gracht langs de Borggraaf volgen, ontdekken we hierin engelen en feeën. In de Rozenschuur gaat het verder met een rozentrouwerij en boer-zoekt-vrouw variatie waarbij een bruid een koe ontmoet. We leren rozennamen kennen als ‘wedding rose’, brittannia, criterion en gospel. Buiten staan vrijwilligers van de VVV waar je de rozenfietsroute kunt kopen. Via lachspiegels en Disney figuren bereiken we het Maasplein. Hier is een groot feest. Kasteeltuin Arcen heeft een tijdelijke locatie aan deze kant van de Maas ingericht om de vele bezoekers op hun tuin te attenderen. Er staat een bloemencasino, een ‘Flower Chapel’ en het is volop feest met de ‘bloaskapel’.

Anna-kapelDevotie bij de Annakapel
In het Limburgse landschap vind je op allerlei plaatsen kleine kapelletjes waarin een heilige staat, veelal met een kaarsje en een enkele bloem. Rondom de Anna kapel van Lottum is het een bloemenfeest geënsceneerd door Jessica Kerkhoff. In de bomen bij de kapel hangen bloemenijsjes, de oma van Jezus staat te glunderen in een bed van roze rozen (Hidden Roses) en om haar kapel staan rozendruppels. Ook het aangrenzende kruisbeeld is versierd met een rozenkrans.

Golf uit de MaasDe Maas rolt over land
Even verderop laat kunstenaar Dirk Verberne de rivier de Maas het land op rollen met zijn creatie ‘Golf uit de Maas. De golf van afval en pallethout, telt twee bloemenogen samengesteld door Marije Berkens en Elvi Ketelings.

showtime met pauwenOp de veerweg lopen we langs de Moulin Rouge en het bord van B&B La Vie en Rose wil ons verleiden tot ‘onthaasten in luxe’. Ondanks het aanlokkelijke aanbod lopen door en komen ‘In the spotlight’ aangelegd door de leden van Groei en Bloei Noord-Limburg. Ook op het Marktplein is het feest, we drinken een glas en lopen de Hoofdstraat in. Hier laat de familie Keltjens via de creatieve handen van Marleen en Miep zien wat ‘Showtime’ voor hen betekent. Drie sierlijke pauwen bewaken het huis, en stelen gelijktijdig de blikken van vele toeschouwers.

1- header kerk in LottumFinale in de kerk
En dan wordt het langzaam tijd om richting de kerk te gaan. Er staat nog steeds een rij, we sluiten aan en schuifelen mee. Het is lang geleden dat ik zo’n volle kerk heb gezien. Op het altaar blaast het Koperensemble uit het buurtdorp Meerlo. Het gangpad is een spiegelende waterpartij waardoor de duizenden witte bloemen in de kerk nog eens verdubbelen. Het team van Oasis Floralife doet haar naam meer dan eer aan. De kerk van de Heilige Gertrudis & St. Quirinus is omgetoverd tot een oase van witte bloemen met licht en spiegeling. Oogverblindend mooi. We schuiven een kerkbank in en genieten intens van het moment. Nu kan het nog, daarna moeten we weer wachten tot het volgende rozenfestival in 2016.

parels in lottumNog te zien op zondag 10 en maandag 11 augustus
De meer dan 90.000 snijrozen zijn door bloemkunstenaars, vriendenclubs, sportverenigingen, bloemisten en rozentelers verwerkt in honderden kleine en grote bloemcreaties. Teveel om hier te laten zien, maar zeker de moeite waard om voor naar Lottum af te reizen. Wil je meer weten over de deelnemende bloemisten lees dan hier  verder. Laat je hier verleiden tot een bezoek door Suzanne Verhaegh-Seuren, Rozenkoningin 2014.

Lottum na rozenfestivalLottum na het rozenfestival
De
Rozenhof in Lottum is van 1 mei t/m 31 oktober geopend en biedt een groot spectrum aan rozen. Het Rosarium, even buiten het centrum richting Broekhuizen laat je kennismaken met talrijke rozensoorten. De Rozenroute van Lottum is een fietstocht van 35 km. die je o.a, langs de Maas en vele rozenlocaties stuurt. Deze route kun je rijden via het stelsel van fietsknooppunten of hier downloaden

We zagen op de route ook twee B&B adresjes. We hebben er (nog) niet geslapen, kunnen helaas geen slaapervaringen met je delen. Wil je ze eventueel met ons delen?
In de tuin van B&B ‘Door & Roos’ is een koffie- en theeschenkerij waar ook met de bekende Limburgse vlaai wordt geserveerd. De voorgevel van B&B ‘Residence La Vie en Rose’ is tijdens het rozenfestival versierd met rozen en zonnebloemen. Een blik op de website laat zien dat je hier de keuze hebt uit drie luxe suites en dat je na de fietsroute een frisse duik kunt nemen in het zwembad in de tuin.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© bloemencreaties zijn in de tekst aangeven met link