Langs brandhaarden bevrijding Nijmegen

Nieuwe stadswandeling Nijmegen langs WO2-locaties

OLYMPUS DIGITAL CAMERANijmegen heeft er een nieuwe stadswandeling bij: Brandhaarden Bevrijding september 1944. Het eerste exemplaar werd vrijdagmiddag door Bregje Jaspers in het Valkhof Museum aangeboden aan de Nijmeegse wethouder van cultuurhistorie, de heer Ben van Hees.

Naast een routebeschrijving bevat het boekje verhalen van Nijmegenaren die de bevrijding hebben meegemaakt. Zo lees je over Jopie van Aragon die destijds als verpleger werkte in het Wilhelminaziekenhuis, de heer van Deinum, destijds directeur van de Vereeniging en de familie Fredericks die aan de Korte Bruchstraat in het centrum woonde. Het boekje eindigt met een afscheidsbrief van een Duitse soldaat aan zijn liefde Alice in Lübeck’. De soldaat ziet de dood naderen en deelt zijn laatste liefdesbetoon met haar.

De fakkels van Bregje en Rob 

Dit is het tweede boekje dat is uitgegeven door Bregje en Rob Jaspers. Het eerste deel werd eerder dit jaar tijdens de herdenking van het februari bombardement op 22 februari jl gepresenteerd: Brandhaarden tijdens het bombardement. Net als de eerste uitgave bevat het boekje ‘Brandhaarden Bevrijding Nijmegen’ indringende verhalen van overlevenden en is het boekje tevens een wandelgids om zelf op stap te gaan. Nog intenser is het om de wandeling te maken met de gidsen van het Gilde Nijmegen. Wij gingen voor een korte kennismaking met de route op stap met Cor Bakker en Peter Janssen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Met Gilde-gidsen op stap

Gilde -gids Cor Bakker was ten tijde van de bevrijding van Nijmegen acht jaar. Hij woonde met zijn ouders, broer en zusje in Beek en evacueerde later naar de Ooijpolder. De Gilde-gidsen zijn speciaal opgeleid voor deze historische wandeling. Het boekje, samengesteld door Bregje en Rob Jaspers, was daarbij de leidraad. Dochter en vader Jaspers delen in dit werk wederom hun betrokkenheid met de stad en haar geschiedenis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOmdat we meelopen met de eerste testwandeling hebben we ook een tweede gids Peter Janssen. Samen geven de gidsen het traject dat we lopen extra kleur met hun eigen ervaringen en de foto’s die ze bij zich hebben. We hebben na de presentatie een klein deel van de route gelopen. In de komende weken gaan we de hele route verkennen en doen daarvan verslag op dit blog. Als je eerder loopt dan wij, dan zijn reacties en foto’s van harte welkom. We wensen je alvast een belevingsvolle tocht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Praktische tips

De stadswandeling Brandhaarden Bevrijding Nijmegen,wordt vanaf zondag 21 september t/m 26 oktober elke zondagmiddag om 14.00 uur gelopen. De wandeling voert langs de plaatsen waar hevige gevechten hebben plaatsgevonden tussen de geallieerde strijdkrachten en de soldaten van de Duitse bezettingsmacht. Het verzamel- en startpunt is het Kelfkensbos-plein bij de ingang van het Valkhof, bij het Gilde-bordje. Reken op ruim twee uur. De kosten bedragen € 4,- p.p. hierbij is een exemplaar van het wandelboekje inbegrepen. Volg het Gilde Nijmegen hier verder op Facebook

© tekst en foto's Wilma Lankhorst