Nederlandse rivieren vol poëzie

1. fietsen langs verzenRijn en Waal stromen deze zomer de uiterwaarden van de Gelderse Poort vol met poëzie. Niet alleen het water stroomt, ook woordspelingen en verzen kabbelen voorbij. De reis van het woord zet zich voort in je hoofd als je van het ene naar het andere vers fietst. Samen met mijn leesclub vriendinnen pak ik waterfles en fiets, ons doel vandaag is Kekerdom en veel poëzie inspiratie.

9. ooij konikspaardenKonikspaarden langs de waal bij Ooij

8. poezieroute millingen headerWaard van Kekerdom
Koffie met notentaart is een prima pauzemoment bij de Waard van Kekerkom in het gehucht Kekerdom aan de Waal. Het boekje ‘Rivieren langs de verzen’ leert ons dat er twintig gedichten zijn componeert door evenzoveel dichters uit het hele land. De resultaten staan op grote groene borden in de uiterwaarden van Millingen aan de Rijn en Kekerdom. De verleiding is groot om nu alle mooie gedichten op foto vast te leggen en via deze post met je te delen. De foto’s heb ik uiteraard gemaakt, maar ik ga niet alles delen omdat het jammer zou zijn als je de gedichten alleen op deze site leest. De ervaringen in het landschap is er een van een totaal andere dimensie. Gun jezelf dit avontuur van het woord.

2. Kekerdom nr 18 Bert BeversDe route is tien kilometer lang en is zowel te voet als met de fiets prima te verkennen. Alle gedichten hebben water als thema en de dichterlijke vrijheid werd begrensd door maximaal vier regels en vier maal zesendertig karakters.

4. Mill Gle koffiehuis 2 - Willem ThiesSta stil…
In Millingen op de dijk is het een drukte van jewelste. Het veer, de Heen & Weer, is net aangekomen en blaast een enorme stroom fietsers de dijk op. We fgaan een klein stukje verder en worden dan verleid door het gedicht van Willem Thies: Sta stil, wandelaar ….  Zijn suggestie: ‘Wees geen bezoeker maar een gast’. De volledige tekst van dit gedicht staat ook op de achterkant van het routeboekje. De uitnodigende stoelen bij het Gelders koffiehuis maken de verleiding compleet. Mijn moeder zou bij het zien van dit plekje zeggen: “Laat ons hier drie tenten bouwen…”.

6. Millingen Poeziebank (4)Geef poëzie cadeau
In het centrum van Millingen staat de Poëziebank. Hoog aan de gevel prijkt het gedicht van Marjolein Pieks. In een oude financiële bewaarplaats is tot en met 8 september 2014 de Poëziebank gevestigd. Hier kun je meer te weten komen over de deelnemende dichters. En voor liefhebbers is er een ruim aanbod aan dichtbundels. Extra leuk is dat de bundels voor slechts € 1 per boekje worden aangeboden en er is zelfs een cadeaupakket van vijf bundels voor € 3,50. Wat let je: verwen jezelf, je lief of de vriendinnen van je leesclub met een inspirerende collectie woorden en gedachtegangen waarmee je fijn kunt dagdromen. Poëziebank Millingen is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
De Poëzieroute is nog te beleven tot en met 24 september a.s.
Dank aan alle dichters voor hun deelname en bijdragen in het landschap.

5. Millingen Poeziebank - Wilma poeziefietsHandige links
Poëzieroute staat op de site Kunst in Millingen.
Hier kun je een mooie Waal film bekijken.
Waard van Kekerdom 
Veerpontje Millingen – Heen-en-Weer

3. Kekerdom - kerk
Kerk van Kekerdom, de enige kerk in ons land die buitendijks is gebouwd.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gedichten nr. 18 Kekerdom – Bert Bevers, nr 2 Millingen Willem Thies en nr 1 Poëziebank Millingen Marjolein Pieks. Ik vertrouw erop dat de dichters blij zijn en akkoord zijn met deze vermelding.