7 Museumtips voor de meivakantie 2019

7 Museumtips voor de meivakantie

meivakantie Den_Bosch_Street_art_gasthuiskwartier-3-foto-Wilma-Lankhorst

Het is weer meivakantie. De bomen staan in bloei en de zon schijnt volop. Een heerlijke tijd om te ontspannen, nieuwe indrukken op te doen en om je batterij weer op te laden. Graag deel ik zeven museumtips met je om deze meivakantie nog leuker en kleurrijker te maken. Er is van alles te doen in ons mooie land. Er zit vast wel een tip tussen waar je heel blij van wordt, Ik wens je een fijne en gezellige vakantie en … voel je vrij om een suggestie of foto’s achter te laten op het blog of via mijn Facebook pagina.

 

Sneak preview Yayoi Kusama

Meivakantie Tip 1

Voorlinden feliciteert Yayoi Kusama met 90!

TIP met STIP.
De Japanse avant-garde kunstenaar Yayoi Kusama is 90 geworden. Het team van Museum Voorlinden in Wassenaar verzamelt als vele jaren haar werk. De kunstwerken van Kusama zijn snel herkenbaar door de vele stippen en netten die ze gebruikt. Ze is met stip de koningin van de polkadots. Ik was te gast op haar vrolijke feest en heb er een verhaal over geschreven dat je hier kunt lezen.

Yayoi_Kusama_Narcissus-Garden-1966-2010-foto-Wilma-Lankhorst
Museumblogger in het narcissenveld (1966-2010) ©Yayoi Kusama

Yayoi Kusama viert 90! is nog t/m 1 september 2019 te zien in Museum Voorlinden.

Ga bij voorkeur op maandag, dinsdag of  woensdag naar Wassenaar want dan is het (iets) minder druk in dit populaire museum.

# # #

Sneak preview Dale Chihuly

Tip 2

Glaskunst van Dale Chihuly @Groninger Museum

Dit is een tip voor snelle beslissers! Je hebt nog maar t/m 5 mei 2019 om de kleurrijke glaskunst van Dale Chihuly in het Groninger Museum te zien. Dit is de grootste museale expositie van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly (1941, Tacoma) in de afgelopen 20 jaar in Europa. Maar liefst 16 installaties vullen de zalen van het Groninger Museum. In de eerste drie maanden hebben al meer dan 100.000 mensen het werk van Chihuly en zijn team bewonderd en via Social Media (#chihuly) gedeeld. Je ontdekt hier iconische glassculpturen. Het is een uniek spel van Chihuly’s creatieve visie, vuur, beweging, timing, toeval, hete adem én blazen. Samen met zijn team creëert Chihuly bijna onmogelijke glasinstallaties. Laat je verrassen, want er komt voorlopig geen vervolg op deze tentoonstelling.

Dave_Chihuly-laatste-kans-Groninger-Museum

De glassierkunst van Dale Chihuly is nog t/m 5 mei 2019 te zien in het Groninger Museum.

# # #

Sneak preview Maria Lassnig

Meivakantie Tip 3

100 jaar Maria Lassnig @Stedelijk Amsterdam

Het Stedelijk in Amsterdam herdenkt de 100ste geboortedag van de Oostenrijkse kunstenaar Maria Lassnig. In ons land zijn er helaas nog maar weinig mensen die haar naam kennen. In Oostenrijk is ze een icoon, een held. Met de overzichtstentoonstelling Maria Lassnig, Ways of Being, wordt nu hard gewerkt aan haar bekendheid in ons land. En deze actief ondernemende en steeds innoverende dame verdient die erkenning. Internationaal wordt ze al gezien en gewaardeerd als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e en 21ste eeuw.

Experimenteren met kleur en vorm

Na haar kunstopleiding aan de Academie van beeldende kunsten (Wenen) hield Maria Lassnig zich vanaf 1950 bezig met abstracte kunst. Verschillende bezoeken aan Parijs inspireerden haar tot experimenten met kleur, vorm en informele schilderkunst.

 Maria_Lassnig-detail-portret-foto-Wilma-Lankhorst

Maria Lassnig, Ways of Being is nog t/m 11 augustus 2019 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

# # #

Sneak preview Evert Thielen 

Tip 4

Venlo eert fijnschilder Evert Thielen

In het Limburgs Museum in Venlo wordt (oud) stadsgenoot Evert Thielen (16 april 1954) geëerd met een overzichtstentoonstelling: 50 jaar Thielen! Je kijkt hier als het ware door de ogen van de meester.

Unieke veelluiken

Mijn eerste kennismaking met zijn veelluiken was tijdens een uitzending van Ivo Niehe, enkele jaren geleden. Na dit programma heb ik een boek gekocht waarin verschillende veelluiken van Thielen staan. In zijn statige grachtenpand in het Belgische Brugge, maakt hij meer dan alleen deze indrukwekkende veelluiken. Je kunt nu in Venlo als het ware door de ogen van de meester naar zijn werkelijkheid kijken.

Evert_Thielen-door-de-ogen-van-de-meester-Venlo-foto-Wilma-Lankhorst

50 jaar Tielen! De ogen van de meester is nog t/m 10 juni 2019 te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Let op!

Er is enorm veel belangstelling voor deze tentoonstelling. Daarom is het raadzaam om uw ticket vooraf online te boeken. Ervaring leert dat het na half vier rustiger wordt in de musea. Dit komt omdat veel bezoekers vóór 4 uur de trein (met korting) terug pakken naar huis.

# # #

Sneak preview Basquiat

Meivakantie Tip 5

Ontdek de New York Scene van Basquiat @SCHUNCK 

Wat weet jij van Jean-Michel Basquiat? Deze jonge Amerikaanse kunstenaar groeide op in de jaren zeventig en achtig van de vorige eeuw in New York. Een periode van chaos, leegstand, drugs, verwarring en prostitutie. Basquiat bivakkeerde en werkte in kraakpanden en op straat. De muren van leegstaande panden waren zijn canvas. Nu gaan zijn schilderijen voor miljoenen van de hand. Museum SCHUNCK in Heerlen laat je op een inspirerende manier kennis maken met het leven en werk van graffitischrijver, street art kunstenaar en kunstschilder Jean-Michel Basquiat. Neem wat extra tijd als je naar Heerlen gaat want overal in deze stad ontdek je prachtige muurschilderingen.

meivakantie Basquiat-in-zijn-studio-souterrein-Gallery-Annina-Noosi-NYC-foto-Marion-Busch-Wilma-Lankhorst.

Basquiat, the artist and his New York scene, kun je nog t/m 2 juni 2019 zien in Museum SCHUNCK in Heerlen.

# # #

s

Tip 6

Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht @Groningermuseum

Op 9 mei a.s. is het precies 100 jaar geleden dat de vrouwen in ons land officieel kiesrecht kregen. Aan dit recht, ging een intense strijd van tientallen jaren vooraf. In 1889 heeft vrijdenkster en feministe Wilhelmina Drucker (1847-1925) de Vrije Vrouwenvereeniging (VVV) opgericht. Mina Drucker werd in haar tijd gezien als verreweg de meeest radicale feministe. In 1894 is in ons land de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht opgericht. De leden van deze vereniging woonden zowel in Amsterdam als in kleine Groningse gehuchten.

s

Hall of Fame

In zeven zalen krijg je en beeld van de STRIJD! die vrouwen in die dagen hebben geleverd. Massaal gingen ze de straat op waarbij ze het vaandel van hun vereniging met trots presenteerden. Via ansichtkaarten, speldjes en deelname aan internationale congressen werden de ideeën over het vrouwenvraagstuk, de achterstelling, de onderdrukking van vrouwen en het kiesrecht besproken én bevochten. In de zogenaamde Hall of Fame maak je kennis met een aantal sterke vrouwen, zoals de Groninger arts Aletta Jacobs en Theodora Haver

Bij de expositie verschijnt op 9 mei 2019 een rijk geïllustreerd boek, geschreven door Mineke Bosch, hoogleraar moderne geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Egge Knol, conservator geschiedenis bij het Groninger Museum.

Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht is tot en met 15 september 2019 te zien in het Groninger Museum.

9 mei Openingsmanifestatie: je kunt er gratis bij zijn!

Op 9 mei kun je in het Groninger Museum de hele dag gratis bezoeken én mee doen aan alle activiteiten. Er zijn o.a. optredens van Marene Elgershuizen, Izaline Calister, Janine Abbring, Mineke Bosch, Devika Partiman, Eveline van Rijswijk, Gabriëlle Glasbeek en Marieke Klooster en Bladgoud. Kijk hier voor het hele programma.

Sneak preview Your Voice Matters

Meivakantie Tip 7

Your Voice Matters in DeKerk @Arnhem

Geïnspireerd door 100 jaar vrouwenkiesrecht heeft het team van Museum Arnhem 12 kunstenaars uitgenodigd. Hen is gevraagd om een kunstwerk te presenteren waarmee ze laten zien én ervaren hoe anno 2019 over verschillende vrouwenvraagstukken wordt gedacht. De vrouwelijke kunstenaars reageren in hun werk op thema’s zoals seksueel geweld, rollenpatronen, uitsluiting en migratie. Met hun werk geven ze vrouwen een stem. AANRADER!!

Your_voice_matters_Christine_Ayo_Voicing-Entebbe-foto-Wilma-Lankhorst
Voicing Entebbe (2018) ©Christine Ayo (1987 Oegandas) foto Wilma Lankhorst.

Your Voice Matters is nog t/m 12 mei 2019 te zien in de Kerk (tijdelijke locatie van Museum Arnhem) in Arnhem.

© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea, deelnemende kunstenaars en alle bruikleengevers.