Kunstenaar van de maand│ Petra Demeyere

Petra_Demeyere_in_haar_atelier_2

Update mei 2019

De keramiekcollectie van Petra Demeyre is te zien tijdens
de komende Havenfeesten in Blankenberge (België). Geniet!

2019_expo-Blankenberge_Petra_affiche-oud-stadhuis.

Petra Demeyere is de eerste Belgische kunstenaar in de rubriek Kunstenaar van de maand. Ik kwam haar en haar vissen tegen tijdens een bezoek aan Brugge. Nog even een steegje in voor we terug gaan naar Oostende was het idee. Op zo’n onbewaakt moment kom je vaak de meest verrassende dingen tegen. Samen met haar man runt ze een bouwbedrijf, maar Petra’s echte passie ligt toch ergens anders. Ze ging op zoek, ontdekte de vele mogelijkheden van klei en poëzie. Door deze bijzondere mix zo ontstaan prachtige dierfiguren. Om haar eerste solo-expositie nog een extra dimensie te geven ontwikkelde ze een heel eigen tekenstijl. Graag stel ik je voor aan de vormgever van de passie.

“Mijn passie & mijn creatie”
uit gedachten & gedichten ontstaan.

 Petra_Demeyere_fantasie_vis-1-close-up

Waar liggen je wortels en hoe zou je het gezin willen omschrijven waarin je opgroeide?

Petra Demeyere (1981): Ik begin geboren aan de Vlaamse kust in de badplaats Knokke. Mijn wiegje stond op een boerderij. Daar heb ik met de natuur om me heen mijn jeugd doorgebracht. In ons gezin was er heel weinig of zelfs geen aandacht voor kunst en cultuur. Maar ik kreeg wel alle vrijheid om mijn eigen weg te kiezen.

Leer denken met je hart en
voelen met je geest.

Petra_Demeyere_fantasie_vis-3_close-up
Petra’s vissen ‘kijken je met grote ogen aan’ en hebben grappige namen als wimpertje, kleine pruts, rookvis, visinkt en beauty.

Heb je een (kunst) opleiding(en) gevolgd of ben je een autodidact?

Na de middelbare school heb ik gekozen voor een mode-opleiding. Daar leerde ik mode tekenen en stak in mijn licht op bij de corsetterie. Als extra vakken volgde ik decorbouw en etalage-werkzaamheden. Sinds mijn huwelijk werk ik samen met mijn man in ons loodgietersbedrijf. Ondanks dat ik dat heel leuk vind, wilde ik meer met mijn creativiteit doen. Sinds enkele jaren volg ik cursussen in een vrij atelier voor keramiek. Ik heb mezelf nooit als kunstenaar gezien, maar sinds mijn eerste solo expositie in de Bruggotta Hal Burg in Brugge, word ik wel zo benaderd. Op dat vlak zie ik mezelf als autodidact.

Zo vrij als een vis in het water zo zijn de creaties tot keramiek ontstaan.

Ik wil je meenemen in de fantasie van de kunst
en in zijn onbegrensde vormen en kleuren.

 Petra_Demeyere_rookvis
Rookvis ©Petra Demeyere

Wie of wat inspireert je het meest in je artistieke werk en waarom?

Ik vind mijn inspiratie vooral in de natuur en mijn omgeving. Ik laat me leiden door rustige muziek en volg de vormen van de klei tot ze in balans zijn, zo ontstaan er beelden die uit het niets ontstaan en toch zo sprekend zijn in de verschillende kleisoorten. Kunstenaars die me raken zijn Dali en Ensor. Het is hun fantasie die me aanspreekt. De vrijheid die ze pakken, de diepere dimensies die ze zoeken, waarmee ze extra gelaagdheid in hun werk aanbrengen.

Petra_Demeyere_in_haar_atelier.Hoe ziet een atelier/werkdag er voor je uit?

Als ik in mijn werkruimte ben, zet ik rustige muziek aan. Na een werkdag voor het bouwbedrijf en wanneer de kinderen in bed liggen zoek ik de rust op. En dit is in mijn atelier. Dan voel ik me vrij, zonder stress, angst,… en dat is dan weer een bron van nieuwe energie om ten volle te gaan voor mijn passie.

Het kleien met verschillende klei soorten tot een creatief veel belovend beeld en dat met veel geduld, maakt dat gelukzalig gevoel. Wanneer het beeld dan klaar is voor de oven en ik vol ongeduld uitkijk naar wat de warmte gedaan heeft met mijn beeld, is het steeds een verrassing van hoe mooi en sprekend ze toch zijn. Ik zoek de juiste woorden bij de nieuwe creatie en zo ontstaat de combinatie woord en beeld wat het compleet maakt.

De uit klei gemaakte visachtige vormen doen de blikken op gezichten
belichten en gedachten verlichten.

Petra_Demeyere_zaaloverzicht_Brugge_03

Heb je ooit een prijs gewonnen en/of mee gedaan aan een expositie?

Prijzen heb ik nog niet gewonnen. Maar ik ben wel heel fier op mijn eerste solotentoonstelling in deze mooie hal in Brugge. Ik zou samen met een grafisch kunstenaar deze expositie in Brugge vormgeven, maar hij zag op het laatste moment af van deelname. Alleen mijn vissen presenteren vond ik wat steriel. Om mijn keramische beelden een extra lading te geven, experimenteer ik met grafische motieven en met kleuren. Dat idee ben ik verder gaan uitwerken en enkele resultaten hiervan hangen hier nu aan de muur.

Welk museum heb je recent bezocht en waarom zou je mij een bezoek hieraan willen aanraden?

Wie Brugge bezoek, raad ik raad een bezoek aan het Histrorium van harte aan. Via enkele trappen kom je zo in de Middeleeuwen terecht. Je loopt een uur door de tijd van Jan van Eyck, je ruikt en hoort de het leven uit de 15e-eeuw. In negen thema-kamers krijg je een beter kijk op het leven in die tijd. Als je later weer buiten staat, zul je verstelt staan hoeveel er in het centrum van Brugge nog herkenbaar is met wat je in de gangen van het Historium hebt ontdekt.

Petra Demeyere fantasie_vis-4_close-up
Dikkopje ©PetraDemeyere

Petra over dikkopje:

Een gladde, vaalgroene huid
een ritmisch patroon
van donkere putjes.

Een mond vol tanden
Een kwispelende staart
Jong en dynamisch

Klaar voor een diepe duik
naar grootse avonturen.

Welk festival of welke muziek zou je me willen aanbevelen en waarom?

Het Festival Parkies in Blankenberge is een van mijn favoriete jaarlijkse events. Ik luister graag naar muziek, er is vol amusement en je kunt er dansen. Over Plankies hangt altijd een leuke sfeer. Vanaf woensdag 4 juli t/m woensdag 22 augustus 2018 heb je wekelijks de keuze uit leuke optredens. Ik kan je dit van harte aanbevelen!

 Petra_Demeyere_zaaloverzicht_Brugge_01Mijn relatie met de kunstenaar

Onze kennismaking kwam per toeval tot stand. Ik was een lang weekend in Oostende  voor de derde editie van het street art festival The Crystal Ship.  De kou en de regen spoorden ons aan op zondag een alternatief programma te maken. We pakten de trein naar Brugge en genieten daar van de prachtige binnenstad.

Op de terugweg naar het station besloten we nog even een pleintje op te lopen en daar zag ik de aankondiging van de expositie van Petra. We kwamen in gesprek en we hebben genoten van haar humor, de vrolijke fantasie vissen, haar grafisch werk en de grappige teksten. Een goede redenen dus om Petra uit te nodigen als eerste Belgische kunstenaar voor de maandrubriek: kunstenaar van de maand.

Petra_Demeyere_fantasie_vis-2_close-up
O-vis ©PetraDemeyere

Petra over O-vis

Rose bol
Romantisch en frivool

Lieve hartvormige oogleden
rond vragende kinderogen

Subtiele wangen en kin
Zachte, kwetsbare blik
Een grooooote verwondering!

 Petra_Demeyere_zaaloverzicht_Brugge_02.

Wordt vervolgd…

Kunstenaar van de maand september is Krista Burger

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen met dank aan Petra Demeyere