Keith Haring terug in Rotterdam

Kunstenaar en activist Keith Haring in metro Rotterdam De Kunsthal the political Line © Wilma Lankhorst
Eerste ontmoeting met Keith Haring in metro in Rotterdam

Keith Haring terug in Rotterdam

In 1982 was Keith Haring voor het eerst in Rotterdam. In Galerie ‘het Venster’ begon zijn Europese ontdekking. In 1986 organiseerde het Stedelijk in Amsterdam een grote tentoonstelling. Nu 25 jaar na zijn overlijden in 1990, is Haring’s erfgoed terug in Rotterdam. Ik kom op metrostation Beurs zijn eerste muurschilderingen tegen. Keith’s bekendheid begon met metroschilderingen in New York. Ik zie zijn ‘man bijt hond’ versie in de metro in Rotterdam. Tot 7 februari 2016 zijn Haring’s  iconen overal in de havenstad te zien. Maar zijn echte statement hangt in de Kunsthal.  ‘The political line’ daagt ons uit. Hoeveel lef heb jij?

De lijntekeningen van Keith Haring zijn populair als cadeau
Keith Haring iconen op allerlei cadeau’s en voorwerpen

Commerciële Keith

Keith Haring’s werk is bij een breed publiek bekend. Zijn Haring baby, de blaffende hond, de man met het gat in zijn torso en engeltjes zijn verwerkt op T-shirts, telefoonhoesjes, koffers, pennen, multomappen, posters, buttons, koelkastmagneten, opschrijfboekjes, tassen. En dan is de lange rij nog niet compleet. Hier in Rotterdam in de Kunsthal maak je kennis met een andere kant van Haring. Niet commerciële Keith maar zijn politieke en sociale engagement zijn leidend in ‘the political line’. Ook in de commercie zit zijn sociale betrokkenheid want Keith Haring wilde kunst toegankelijk maken voor iedereen. Liever geen museumkunst, maar street art, tekenen op zwarte vellen in de metro en zo de mensen attenderen op de vraagstukken in de wereld. Nu is hij dan toch in een museum te zien. Maar met de vaste overtuiging dat deze tentoonstelling ook niet museumbezoekers over de drempel zal trekken.

Op allerlei locaties in Rotterdam ontdek je Keith Haring iconen Kunsthal the political line
Pas op voor de hond! Keith Haring in Rotterdam

Pas op voor de hond!

Tijdens de tentoonstelling ‘the political line is Keith Haring’s werk op allerlei locaties in Rotterdam te zien. Wie met de trein op Rotterdam Centraal aankomt, ziet op het voorplein een cartoon op de glazenwand van de fietsenkelder. Wie met de metro station Beurs passeert, ontdekt overal op witte tegels, de krachtige zwarte lijntekeningen van Haring. Figuren die achter elkaar aanrennen, al dan niet achterna gezeten door een blaffende hond. Soms zo hard rennend dat ze een koprol maken, opstaan en verder rennen. Bij metrohalte Eendrachtsplein nog meer Haring iconen. Rotterdam en zijn bezoekers kunnen niet om Haring heen. En misschien moet je dat ook niet willen?!
Zijn politieke betrokkenheid zou vandaag de dag met alle maatschappelijke uitdagingen als vluchtelingen, financiële crisis, gelijke berechtiging van alle mensen op aarde en de klimaatcrisis is net zo actueel als alles waar hij op attendeerde en/of tegen ageerde in de jaren 80 in Amerika.

Keith Haring The Political Line - Kunsthal Rotterdam - Wilma Lankhorst
Op zoek naar Keith haring in Rotterdam

Mijn ervaring

Voor mij is deze tentoonstelling in de Kunsthal een perfecte les in het profiel Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Op een interactieve en inspirerende manier nemen Haring en de samenstellers van de tentoonstelling je mee. Als ik nu nog op de Middelbare school had gezeten zou ik deze tentoonstelling met al zijn extra’s graag zien als levensles voor maatschappelijke vorming.

KH affiche the political line
Save the date

Save the date

Zet het alvast in je agenda
Keith Haring the political line’ in de Kunsthal in Rotterdam. Van zondag 20 september 2015 tot en met 7 februari 2016.

 

Keith Haring the political line - Kunsthal in Rotterdam
Heerlijke dagje Kunsthal in Rotterdam

Wie weet is een dagje Kunsthal met Keith wel een leuk cadeau voor Sint of Kerstman? Ik kan je verzekeren dat je met de speciaal samengestelde catalogus een Haring-fan heel erg blij maakt. 256 pagina’s full colour voor € 34,50). Naast de 138 kunstwerken van de tentoonstelling staan in dit boek nog veel meer foto’s en beeldmateriaal van Haring’s werk. Een naslagwerk met achtergrondverhalen van Julia Gruen (directeur van de Keith Haring Foundation), Dieter Buchhart (Haring kenner en liefhebber in hart en ziel) en vele anderen. Julia heeft zes jaar met Keith samengewerkt en zij werd twee jaar voor zijn overlijden door Haring gevraagd om de directeur te worden van zijn Stichting. De POP Shop ligt vol mooie cadeausuggesties, zoals de ‘Stop Aids Now’ tas  . Voor € 5,00 heb jij een kekke tas en doneer je ook nog eens aan het Aids fonds.

Binnenkort meer op dit blog over Keith Haring en zijn werk.

 

©tekst en foto’s Wilma Lankhorst

Keith Haring op Rotterdam Centraal

KH aan het werk foto in hal KunsthalKeith Haring aan het werk in de New York Tube