BIG DRAW Nijmegen 2015

leon keer maakt Mariken van Nieumeghen voor Marikenstraat Nijmegen tijdens The Big Sraw Nijmegen
3D tekenaar Leon Keer en zin Mariken

De kunst ligt in op straat

Van 10 t/m 13 september 2015 is in het centrum van Nijmegen de tweede editie van het tekenfestival ‘The Big Draw Nijmegen’ gehouden. Vanuit het pop up Hoofdkwartier aan de Marikenstraat zijn creatieve lijnen uitgezet over de stad. Ook aan de Kaaij (The Big Kaaij) en in het Honigcomplex (Soepverhalen) wordt getekend. Je kunt er vandaag (zondag 13 september) nog bij zijn. De Big Draw Nijmegen sluit af met een kunsttentoonstelling en veiling in de Expoplu  aan de Van Olderbarnevelsstraat 63-A. Om 17.00 uur valt het doek en moet je weer een jaar wachten op nieuwe creaties in de straten en op de pleinen van Nijmegen.

Burgemeester Bruls gaf startsein The Big Draw Nijmegen met vlagwedstrijd
Scholierenwedstrijd maak je eigen vlag
Maak je eigen vlag

Op het Marienburgplein wapperen kleurrijke vlaggen tussen Archief en Marienburgkapel. Burgemeester Bruls gaf donderdag 10 september, persoonlijk het startsein voor deze ontwerpwedstrijd voor scholieren.

3D op straat

Onder grote belangstelling was de wereldberoemde 3D tekenaar Leon Keer aan het werk op het pleintje tussen het Vlaams Arsenaal en de Marikenstraat. Hij heeft op verzoek van de ondernemers aan de Marikenstraat een eigen visie gegeven op Mariken van Nieumeghen. Ik heb de opbouw van zijn kunstwerk drie dagen gevolgd en vastgelegd in korte videoclips.

Dag 1

Dag 2

Dag 3

 

Ramenroute
Fuuki-bunny is zowel te zien in de van Welderenstraat als Marikenstraat tijdens de Big Draw Nijmegen
Fuuki-bunny in de Van Welderenstraat

Etalagekunst was o.a. te zien in de Marikenstraat, de Van Welderenstraat en de Lange Hezelstraat, de oudste winkelstraat van ons land. Tientallen kunstenaars uit ons eigen land en enkele internationale collega’s zijn in de etalages gekropen en hebben de winkelruiten versierd met rebussen en schetsen die de collectie weergeven. In boekhandel De Feeks zag ik Astrid aan het werk met een rebus, de Australisch-Nederlandse kunstenaar Fuuki  heeft zijn ‘fuuki-bunny’ vereeuwigd in de Van Welderenstarat en de Marikenstraat. Zijn werk is ook te zien en te koop in het Big Draw Hoofdkwartiert.

Volop creativiteit op straat in de van Welderenstraat tijdens the Big Draw Nijmegen
Straatkunst in de van Welderenstraat The Big Draw Nijmegen 2015
Straatkunst

Zaterdag 12 september was de Van Welderenstraat afgezet voor verkeer. Kunstenaars namen de straat over en gingen samen met het publiek aan de slag. Van cartoontekenen tot het beschilderen van aardewerk, draaiende kunst creëren op een oude platenspeler, er werd met straat gekrijt en kinderen kregen een nieuw gezicht bij de smink-kunstenaar. Hier werden ook tijdelijke tattoos gezet, gympen gepimpt en organiseerde spellenspeciaalzaak Moenen & Mariken verschillende tekenspellen.

2015-09-10 15.18.30
Tekenfestival The Big Draw Nijmegen

The Big draw Nijmegen is ook online te volgen  en heeft een eigen Facebook pagina.

© Tekst, foto’s en video’s Wilma Lankhorst
gebruik afbeeldingen, met dank aan de kunstenaars

 

 

De Kaaij is onderdeel van The Big Draw Nijmegen 2015
The Big Kaaij, je vindt ook tekenaars op de Kaaij