David Bowie versus Ferdinand Erfmann

Museum More Ferdinand Erfmann Nederlands beste naïef © Wilma Lankhorst
Ferdinand Erfmann solo in Museum MORE

David Bowie versus Ferdinand Erfmann

In een tijdsbestek van twee dagen zag ik de exposities ‘David Bowie is…in Groningen en Ferdinand Erfmann, Nederlands beste naïef in Gorssel. Beide mannen hebben elkaar naar alle waarschijnlijk nooit gekend. Normaliter zou je ze ook nooit met elkaar vergelijken. Erfmann stierf in 1968, een jaar vóór dat Bowie in 1969 doorbrak met ‘Space Oddity’.Maar hoe meer ik over Erfmann lees, des te meer moet ik aan Bowie denken. Ik zou beide mannen nooit met elkaar in verband hebben gebracht, als ik hun exposities niet twee dagen na elkaar had gezien. Ook zo benieuwd naar de overeenkomst?

David Bowie is - Groninger Museum - foto Gerhard Taatgen
David Bowie is, Groninger Museum © foto Gerard Taatgen

De overeenkomsten zijn verrassend

Als je de foto’s, persoonlijke

 • Beide mannen hebben hun seksuele leven kleurrijk en niet standaard vorm gegeven;
 • Allebei stonden ze in het theater, Bowie als mimespeler, Erfmann als toneelspeler;
 • Vrouwen kleding & make up had iets magisch voor beide mannen;
 • Beide mannen kleden zich op een voor hun tijd, zeer persoonlijke wijze (zo fietste Erfmann in de jaren dertig (van de vorige eeuw) al met blote benen en een korte broek door Amsterdam, van Bowie kennen we ook menig bijzonder kostuum;
 • Beide kunstenaars hadden een brede belangstelling voor kunst en deden meer dan alleen respectievelijk schilderen of zingen;
 • Allebei verzamelden ze er op los en bewaarden ze notitieboekjes, lijstjes, tekeningen en ontwerpen enz. Deze persoonlijke herinneringen, geven beide exposities iets intiems;.
 • Beide kunstenaars namen op een eigenwijze afscheid van deze planeet. Erfmann verdronk in 1968 tijdens een vakantie op Sardinië (of was het zelfmoord?) – Bowie zingt over zijn graf heen tot ons via zijn laatste CD ‘Black star’.
 • Beide kunstenaars vertellen hun (levens)verhaal in een eigen expositie in een museum. David Bowie is is een musea wereldtour en tot 10 april te zien in het Groningermuseum en Ferdinand Erfmann, nodigt je uit in Museum More in Gorssel
Ferdinand-Erfmann-Prostitu®es-1951-bruikleen-Kunstuitleen-Rotterdam
Prostitues (1951) © Ferdinand Erfmann

Uiteraard zijn er ook veel verschillen

 • Zo is Erfmann nooit getrouwd (Bowie twee maal),
 • had Erfmann geen nazaten (Bowie twee kinderen),
 • werd Erfmann’s werk in zijn tijd nauwelijks gewaardeerd en moest hij o.a. kamers verhuren om zijn schamele verdiensten aan te vullen.
 • Bowie stierf als zeer gewaardeerd artiest met miljoenen op de bank.

blog David Bowie is - Groninger Museum - foto Gerhard Taatgen (2)David Bowie is tot en met 10 april 2016 te beleven in het Groninger Museum.
Bestel je ticket online om teleurstelling te voorkomen. Entree  € 23 p.p. Museumkaarthouders betalen € 10 en je kunt gratis naar binnen met de Rembrandt-kaart.   In alle gevallen is een audiotour bij de entreeprijs inbegrepen. Bowie is daarop zelf je gids door zijn even. David Bowie is ….inspirerend!

100.000ste bezoeker

Op 19 februari jl heeft het Groninger Museum de 100.000ste bezoeker van David Bowie is, welkom geheten.
Tijdens de verlenging van David Bowie is, is het museum ook op vrijdagavond en zaterdagavond tot 22.00 uur geopend. Tijdens de Paasvakantie is het museum ook op Tweede Paasdag (28 maart) geopend.

Ferdinand Erfmann, Vrouw voor spiegel, 1953 - bruikleen Stedelijk Museum Amsterdam

Ferdinand Erfmann, Nederlands beste naïef is tot 29 mei 2016 te zien in Museum MORE in Gorssel (tussen Zutphen en Deventer.
De Museumkaart is nog niet geldig. Entreeprijs € 15 p.p.
Dit is inclusief de toegang tot de andere vijf zalen van het museum.

(foto rechts) Vrouw voor spiegel, Ferdinand Erfmann (1953) coll. Stedelijk Museum AMS
© tekst Wilma Lankhorst
foto’s met dank aan Groninger Museum – © foto’s van de expositie David Bowie is … van Gerhard Taatgen en Museum MORE foto’s expositie © Ferdinand Erfmann, Nederlands beste naïef.