Jimmy Nelson in het Afrika Museum

wegens succes verlengd … nu de laatste maand!!

Etnisch fotograaf Jimmy Nelson aan het werk in Papua Nieuw Guinea © Museum Volkenkunde Leiden
Jimmy Nelson aan het werk in Papua Nieuw Guinea

Jimmy Nelson in het Afrika Museum

De fototentoonstelling van Jimmy Nelson in het Afrika Museum (Berg en Dal) is wegens grote belangstelling verlengd tot 27 september 2015. Dit is fantastisch nieuws voor alle toeristen en wandelaars die Nijmegen de komende maanden bezoeken. Vier jaar lang reisde Nelson over onze aardbol en bezocht hij inheemse bevolkingsgroepen die met uitsterving worden bedreigd. Museum Volkenkunde in Leiden gaf hem een extra opdracht: portteer in ons land ook twee inheemse culturen. Nelson koos voor Marken en Terschelling.

De beelden in “Before they pass away” zijn meer dan een collectie portretten.
Wat is de rol van de fotograaf in deze opstelling? Wil hij ons de inheemse volkeren op hun paasbest laten zien? Of vraagt hij om onze aandacht en wat wil hij ons vertellen?
Tot 27 september 2015 geeft Jimmy Nelson antwoord op deze en nog meer vragen in het Afrika Museum in Berg & Dal. Je hoeft deze zomer niet ver te reizen om een fotografische wereldreis te maken.

De bezoeker wordt recht aangekeken door alle mensen die Jimmy Nelson fotografeerde © Wilma Lankhorst
Overzicht over de portretzaal vanaf de vide

mijn ervaring

Bij vrienden had ik het vuistdikke fotoboek al doorgebladerd. Wat een emotie, wat een waardigheid. Steeds opnieuw kijken sprekende ogen me aan. In de stad word ik door de Masaii op de Abri’s steeds aan mijn voornemen om te gaan herinnerd. Als ik bij het museum aankom is het druk bij de kassa. Ik pak een andere route en wordt beloond met een prachtige entree. Mijn eerste blik op de foto’s is vanaf de veranda op de eerste verdieping. Ik kijk zo in de benedenzaal waar portretten hangen in sfeervol licht. De bijna donker ervaring maakt de aanblik van de portretten nog intiemer.

Het bijzondere aan deze expositie vind ik de combinatie van Nederlandse culturen in combinatie met de Kazakken, Masaai, Chuckchi Eskimo’s en de Maori uit Nieuw-Zeeland. Bij inheemse volkeren denk je niet zo snel aan je eigen land. Maar het Museum Volkenkunde en Nelson hebben een punt dat ook in ons land rijke tradities het grijze terrein van de vergetelheid op gaan. Een ander aspect dat me opvalt, is dat Nelson de moeite heeft genomen om de namen van de mensen die hij heeft gefotografeerd te vermelden. Het gaat hier om personen en niet om het algemene begrip volk. Door ook de films te bekijken krijg je een steeds beter beeld van Nelson, zijn werkwijze en de mensen die hij heeft ontmoet.

Jimmy Nelson 'before the pass away' in Afrika Museum berg en Dal © Wilma Lankhorst
Maal kennis met Eskimo’s, Kazakken, Maori en de eilanders op Terschelling

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson (1967 Kent (Groot-Brittannië)) heeft een passie voor volkenkundige fotocollecties. Als kind woont hij met zijn ouders in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Als hij acht is, sturen zijn ouders hem naar een kostschool in Engeland. In 1987 maakt hij een voetreis van een jaar door Tibet. Met een kleine camera legt hij zijn ervaringen vast. Na deze reis gaat hij aan de slag als fotojournalist en werkt zo o.a. voor Shell in China. Jimmy Nelson woont met zijn vrouw en drie kinderen afwisselend in Amsterdam en op Ibiza.

Maak kennis met Jimy Nelson tijdens de 'making off' in Afrika Museum © Wilma Lankhorst
Op grote schermen kun je de ‘making off’ volgen van ‘Before they pass away’

Before they pass away

Tijdens zijn vele reizen komt Nelson steeds weer in aanraking met unieke volkeren, wiens cultuur wordt bedreigd. Tussen 2009 en 2013 heeft hij 35 verschillende inheemse culturen bezocht die met uitsterven worden bedreigd. Via zijn camera sluit hij vriendschap met de mensen. Hij bouwt vertrouwen met hen op en dat zie je op de foto’s. De geportretteerden kijken je vaak recht in de lens aan. Nelson wil hun tradities en ceremonies vastleggen. Hij wil met zijn foto’s, aan de rest van de wereld, laten zien wie en wat er dreigt te veranderen als we zo door gaan.

Jimmy Nelson’s grote voorbeeld is de Eward Curtis. Hij fotografeerde Noord-Amerikaanse Indianen alleen in hun traditionele kleding. Buiten de fotosessies droegen de Indianen al lang spijkerbroeken. Ondanks alle kritiek zijn veel Indianen Curtis nu dankbaar dat hij hen op de gevoelige plaat heeft vastgelegd in hun traditionele en ceremoniële kleding. De fotoserie van Curtis en nu een historisch document waar de Indianen bijzonder trots op zijn.

Jimmy Nelson legt Marken vast op gevoelige plaat © Jimmy Nelson
Prachtige tradities in eigen land op Marken

Foto’s roepen vragen op

De tentoonstelling in het Afrika Museum is meer dan een verzameling mooie portretten. Als je de tijd neemt en er voor gaat staan, lijkt het net of de geportretteerden je vragen stellen. Wat vind je van me? Herken je me? Heb je me ooit ontmoet?

Jij hoeft geen lange, zware reis te maken om dit allemaal te beleven. Stel je kompas af op Berg en Dal bij Nijmegen en maak kennis met Fenna Visser uit Marken, Rauwhiri Winitana Paki uit Taupo Nieuw-Zeeland, de Kazakken, Masaii en Chuckchi en nog veel meer interessante gasten.

Ik ben inmiddels drie keer geweest en kan gelukkig nog een vierde keer gaan voor het doek in september 2015 definitief valt. Steeds zie ik weer andere details.

Afrika Museum in Berg en Dal. maak kennis met dit boeiende continent
Afrika was nog nooit zo dichtbij

Jimmy Nelson is nog te zien tot 27 september 2015 in het Afrika Museum
Gratis met Museumkaart

Combimeer een bezoek aan Jimmy Nelson met een overnachting in Nijmegen en ontdek wat Zomerhoofdstad van Nederland nog meer te bieden heeft.

Jimmy Nelson omslag boek "before they pass away"Het prachtige, grote en zware koffietafelboek “Before they pass away” is te koop in het museum en online bij o.a. reisboekhandel de Zwerver.  In dit laatste geval kost een exemplaar € 99,95

Jimmy Nelson was in 2013 gastspreker op de TEDx editie in Amsterdam. Zijn speech kun je hier bekijken.

© tekst en expositiefoto’s Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan Afrika Museum en Jimmy Nelson

Maori vrouw uit Taupo, Rauwhiri Winitane Paki 2011 © Jimmy Nelson   Fenna Visser uit Marken © Jimmy Nelson

Rauwhiri Winitana Paki (Taupo, Nieuw-Zeeland)  en Fenna Visser uit Marken (Nederland)
© Jimmy Nelson