In 1984 gingen in New York de Guerrilla Girls de straat op om te strijden voor gelijke rechten voor vrouwelijke en mannelijke kunstenaars. Met creatieve guerrilla technieken strijden ze al ruim 40 jaar voor dit doel. Dat er iets is veranderd in de kunstwereld zie je nu langzamerhand in de tentoonstellingsprogramma’s van musea. In dit themanummer neem ik je mee naar drie exposities waarin de vrouwen centraal staan: Radicaal, vrouwelijke kunstenaars en modernisten 1910-1950 in Museum Arnhem, Frauen, Künstlerinnen zwischen Frankfurt und Paris (1910-1950) in Museum Städel in Frankfurt en de jubileumtentoonstelling Guerrilla Girls, The Art of Behaving Badly in het Frauen Museum in Wiesbaden. Lees verder Thema nummer: De vrouwen
Categorie archieven: Vrouwen – Female
Zomer met Jeanne Oosting
Deel 1: Recensie over de biografie geschreven door Jolande Withuis
Deel 2: Kennismaking met Jeanne Bieruma Oosting
Een verjaardagscadeau voor Jeanne
Het is vandaag (zaterdag 5 februari 2022) precies 124 jaar geleden dat Adriana Johanna Wilhelmina Bieruma Oosting (1898-1994) in Leeuwarden werd geboren. Jolande Withuis schreef een uitgereide biografie over haar leven. In deel een van dit tweeluik heb je al kennis gemaakt met de opzet van deze biografie. De zomer van 2022 wordt in ons land een ‘Zomer met Jeanne’. Om haar werk beter te begrijpen, gaat deel twee van dit tweeluik dieper in op het leven en de strijd die Jeanne moest leveren. Na het lezen van de biografie heb ik sporen van Jeanne gevolgd in de Achterhoek. In Almen (bij Zutphen) start op 8 april ‘Zomer met Jeanne’. Ik wens je alvast een mooie, lange, leerzame zomer.
De kunstenaar signeerde haar werk met Oosting, daarom gebruik ik in dit artikel, net als Withuis, alleen deze combinatie en niet de volledige adellijke familienaam.
Lees verder Zomer met Jeanne Oosting
Maria Lassnig, Ways of Being
MARIA LASSNIG, Primeur voor Stedelijk
“We gaan naar Maria Lassnig” zei mijn collega Anneke. Waarom? “Omdat Lassnig één van mijn favoriete kunstenaars is … En omdat het Stedelijk Museum nu de eerste overzichtstentoonstelling van haar werk, in ons land, laat zien”. En zo reisden we naar Amsterdam en bezochten daar de tentoonstelling ‘Maria Lassnig, Ways of Being’. We spraken er met de jonge, enthousiaste Oostenrijkse conservator Beatrice von Bormann. Zij is in Oostenrijk opgegroeid met Lassnig en heeft zich er de laatste twee jaar intensief in verdiept. Het resultaat is een intrigerende kennismaking met een vrouwelijke kunstenaar die al vroeg van zich liet horen.
Sneak preview ©video Wilma Lankhorst
Lees verder Maria Lassnig, Ways of Being
Eva Besnyö, nu met 100 foto’s in Keulen
Eva Besnyö, nu met 100 foto’s in Keulen
Prachtig werk van de Hongaars-Nederlandse fotograaf Eva Besnyö is nu te zien in het Käthe Kollwitz Museum in Keulen. Net als Käthe Kollwitz heeft Besnyö een scherp oog voor de positie van de vrouw en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Voor het maandblad Opzij maakte zij iconische foto’s over de geschiedenis van de tweede feministische golf in ons land. Tijdens het Internationalen Photoszene Köln & der Photokina 2018, kun je in het Käthe Kollwitz Museum ontdekken hoe Besnyö door de lens de wereld om zich heen zag. De ruim 100 foto’s van Eva Besnyö geven een prachtig tijdsbeeld van de jaren dertig t/m zestig van de vorige eeuw.
Lees verder Eva Besnyö, nu met 100 foto’s in Keulen
Pendelen tussen Worpswede en Parijs
Pendelen tussen Worpswede en Parijs
Op naar Enschede voor de expositie ‘Tussen Worpswede en Parijs’ Paula Modersohn Becker. Voor deze unieke Duitse vrouwelijke kunstenaar eindelijk een waardig moment van erkenning. Voor mij na vier ontmoetingen met haar werk een feest van herkenning. Net als Vincent van Gogh stierf zij jong, en laat ze honderden kunstwerken na. Paula is een vernieuwer die steeds op en neer pendelt tussen Worpswede en Parijs. In de hectiek van Parijs ontdekt ze de laatste trends, in de rust van Worpswede werkte ze de nieuwe inzichten verder uit. In Rijksmuseum Twenthe in Enschede kun je nu ontdekken hoe deze vrouw haar tijd én collega schilders ver vooruit was.
Kijk hier alvast even vooruit!
Lees verder Pendelen tussen Worpswede en Parijs
Hier is Paula Modersohn Becker
Hier is Paula Modersohn Becker!
Het werk van de Duitse kunstenaar Paula Modersohn Becker is nu te zien het Rijksmuseum Twenthe. Maar wie is Paula, wanneer leefde zij, wat was haar passie en wat maakt haar werk zo uniek? Ik volg haar werk al een aantal jaren. Ik neem je graag mee voor een kennismaking met de jonge Duitse, artistieke vrouw die haar tijd ver vooruit was. Deze kunstenares kreeg als eerste vrouw in Duitsland een eigen museum.
In een tweeluik maak je uitgebreid kennis met Paula
Modersohn-Becker en haar vernieuwende werk.
In deel een staan het leven en de artistieke ontwikkeling
van Paula centraal.
In het tweede deel ligt de focus op de tentoonstelling Tussen Worpswede en Parijs in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
Lees verder Hier is Paula Modersohn Becker
Kunstenaressen op de Veluwe
Kunstenaressen op noordelijke Veluwe
Van Nederlandse Power Vrouwen op het ijs naar Krachtige Kunstenaressen op de Veluwe. Het is deze week heerlijk genieten van vrouwelijke successen. In het Noord-Veluws Museum in Nunspeet maak je kennis met 16 vrouwelijke kunstenaars en hun werk. Tussen 1880 en 1950 werken maar liefst 50 vrouwen op de noordelijke Veluwe. Velen van hen kennen we nauwelijks. Daarin brengt de tentoonstelling Vrouwen uit de Kunst! Kunstenaressen op de noordelijke Veluwe zeker verandering in. Je kunt het allemaal zelf nog bekijken t/m 4 maart 2018.
sneak preview
Lees verder Kunstenaressen op de Veluwe
Vijf ontmoetingen met vrouwelijke kunstenaars
#herstoryofart
Vijf ontmoetingen met vrouwelijke kunstenaars
2017 was voor mij ook het jaar van de ontmoetingen met vrouwelijke kunstenaars. In de afgelopen vijftien jaar is mijn belangstelling voor vrouwelijke artiesten steeds meer gegroeid. Om deze belangstelling te delen. Ben ik in januari 2017 met een maandelijkse rubriek gestart. Ik legde de kunstenaar van de maand zeven vragen voor, iedere maand dezelfde vragen aan een andere dame. Dit heeft geleid tot mooie ontmoetingen, prachtige gesprekken en een inspirerende serie portretten. Daarnaast sprak in verschillende musea en op kunstevenementen met pittige, creatieve dames. Ter afsluiting van 2017 wil ik graag vijf bijzondere ontmoetingen met je delen.
Lees verder Vijf ontmoetingen met vrouwelijke kunstenaars
Käthe Kollwitz een leven in zelfportretten
2017 Käthe Kollwitz jubileumjaar
Käthe Kollwitz een leven in zelfportretten
2017 Is voor Duitsland het Käthe Kollwitz jubileumjaar. Op 8 juli a.s. is het 150 jaar geleden dat de kunstenares als Käthe (Kollwitz) Schmidt in 1867 in Königsberg (nu Kaliningrad) werd geboren. Kollwitz is één van de bekendste, zo niet dé bekendste Duitse kunstenares van de vorige eeuw. Duitsland telt twee musea die een groot deel van haar werken in hun collectie hebben. Het ene staat in Berlijn, het andere in Keulen. In de DOM-stad aan de Rijn draagt het Käthe Kollwitz Museum de zorg voor de familie-nalatenschap. In dit museum is op 12 januari 2017 j.l. het startsein gegeven voor de viering van het 150-jarig jubileum. In de tentoonstelling ‘die Seele nach aussen’ verken je het levensverhaal van Kathe Kollwitz in zelfportretten en zwart-wit foto’s.
Sneak preview
Lees verder Käthe Kollwitz een leven in zelfportretten
Mijn herinneringen aan Nel Linssen
Mijn herinneringen aan Nel Linssen
Vandaag 4 oktober is het 81 jaar geleden dat Petronella Martens werd geboren. In Nijmegen en in de kunstwereld kennen velen haar als Nel Linssen. Het creatieve brein achter papieren sieraden. 1 augustus jl. overleed ze en nam ze afscheid met de woorden: ‘Het is goed zo’. Nel was jarenlang mijn zwemmaatje. Eerst in Zwembad Oost en later in het nieuwe Erika Terpstra Bad. Vele jaren begonnen we de week met baantjes trekken in onze ‘eigen’ baan, links in het zwembad. Vandaag wil ik even bij haar stil staan en jullie in herinnering brengen wat Nel ons aan moois heeft nagelaten.
Lees verder Mijn herinneringen aan Nel Linssen