Vijf ontmoetingen met vrouwelijke kunstenaars

#herstoryofart

Vijf ontmoetingen met vrouwelijke kunstenaars

2017 was voor mij ook het jaar van de ontmoetingen met vrouwelijke kunstenaars. In de afgelopen vijftien jaar is mijn belangstelling voor vrouwelijke artiesten steeds meer gegroeid. Om deze belangstelling te delen. Ben ik in januari 2017 met een maandelijkse rubriek gestart. Ik legde de kunstenaar van de maand zeven vragen voor, iedere maand dezelfde vragen aan een andere dame. Dit heeft geleid tot mooie ontmoetingen, prachtige gesprekken en een inspirerende serie portretten. Daarnaast sprak in verschillende musea en op kunstevenementen met pittige, creatieve dames. Ter afsluiting van 2017 wil ik graag  vijf bijzondere ontmoetingen met je delen.

vrouwelijke kunstenaars Käthe-Kollwitz-2017-150-jaar_-selfie-Wilma-Lankhorst-in-Käthe-Kollwitz-Museum-Keulen

Op bezoek in het Käthe Kollwitz Museum in Keulen

#her-story-of-art

Mijn belangstelling voor vrouwelijke artiesten begon ruim 15 jaar geleden tijdens ‘Kunst in de serre’. Kunsthistorica Anneke Smit presenteerde een serie lessen waarin vrouwelijke kunstenaars in de hoofdrol stonden. Artiesten als Georgia O’Keeffe,  Niki de Saint Phalle,   Camille Claudel, Frida Kahlo  en Käthe Kollwitz passeerden de revue. Het zaadje was gepland en zou in de jaren ontkiemen en steeds sterker worden. Dit jaar kwam ik door de Rodin-tentoonstelling in Groningen in contact met Karin Haanappel,  een zeer gedreven en enthousiaste kunsthistorica die zich tijdens haar afstuderen, midden jaren negentig, in vrouwelijke kunstenaars heeft gespecialiseerd. In 2018 verschijnen enkele boeken van haar hand. Ik zal je via mijn blog op de hoogte houden van deze publicaties. Gesteund door de energie van Anneke Smit & Karin Haanappel ga ik in 2018 andermaal op zoek naar aansprekende vrouwelijke talenten, zodat #herstoryofart een nog sterker merk wordt.

Chiharu Shiota 2017.-Still-uit-video-Jochem-de-Vet

Chiharu Shiota aan het werk in het Noordbrabants Museum. Still uit video Jochem de Vet.

Between the lines

Als ik aan de rode zaal van Chiharu Shiota terug denk, raak ik weer geroerd. In het Noordbrabantsmuseum kreeg deze (van geboorte) Japanse kunstenares haar eerste solotentoonstelling in ons land. De rode draad in haar werken is haar zoektocht naar identiteit. Via installaties, video’s, schetsen en schilderijen neemt ze ons mee op haar ontdekkingstocht. Voor de expositie in Den Bosch heeft ze samen met haar team de installatie Uncertain Journey ontwikkeld. Ik was extra vroeg naar het museum gegaan in de hoop dat ik dan misschien een paar minuten alléén in die ruimte zou mogen zijn. Het is me gelukt om me bijna vijf minuten exclusief onder te dompelen in haar rode zee van draden. De draden van ruim 2.000 bollen rode wol zijn met meer dan 10.000 nietjes vast geschoten aan de wanden en het plafond. Het resultaat een sprookjeswereld, het gevoel alsof je snorkelt in een rode zee. Een ongekende ervaring.

Mieke Bosman
Mieke Bosman

Helaas heb ik de kunstenares persoonlijk niet ontmoet omdat we precies op die dag waarop de ontmoeting gepland stond, afscheid hebben genomen van een andere bijzondere vrouw met wie ik de passie voor communicatie, reizen én kunst mocht delen: Mieke Bosman.

Vrouwelijke kunstenaars Shio Kusaka zaal-3-Museum-Voorlinden-foto-Wilma-Lankhorst.

 Ontmoeting met Shio Kusaka in Museum Voorlinden.

Shio Kusaka in Voorlinden

Ze had er als kind in haar geboorteland Japan nooit van gedroomd om kunstenaar te worden. Tijdens haar verblijf in Colorado ziet ze een ceramiek catalogus. Dit roept herinneringen bij haar op aan de theeceremonie bij oma. Ze schrijft zich in voor het ceramiek programma aan de Universiteit van Washington (Seattle). Daar ontmoet ze Jonas Wood. Het is liefde op het eerste gezicht. Enkele jaren later trouwen zij, verhuizen naar Los Angeles en hebben nu samen twee kinderen en een studio. Zij bakt potten & sculpturen, hij etst & schildert. Ze werken als onafhankelijk kunstenaar, maar zijn onmiskenbaar elkaars muze. Ik heb hen gesproken tijdens een speciale ontmoeting in Museum Voorlinden. Ze deelden hun passie voor de kunst met ons en ze stimuleerde me zelfs haar ceramische potten vast te pakken om de verschillende zelf goed te kunnen voelen. Hoe mooi is dat?

Shio Kusaka en Jonas Wood Nog t/m 7 januari 2018 te zien in Museum Voorlinden

Lotta Blokker Pietà-I-2010-©Lotta-Blokker-foto-Wilma-Lankhorst

Als ik beelden van Lotta zie, denk ik steeds dat ze opeens gaan ademen.

Lotta Blokker in Münster

In het werk en met de persoon Lotta Blokker komen voor mij twee sterke vrouwen samen: Lotta de beeldhouwer en Käthe Kollwitz een van haar grote inspiratiebronnen. En de passie voor deze Grande Dame uit de Duitse kunstgeschiedenis bracht ons met elkaar in verbinding. Dit jaar heb ik maar liefst twee exposities met werk van Lotta mogen zien: een in het Jan Cunen Museum in Oss en een tweede tijdens de Skulptur Projekte in Münster. Ik vond het dan ook een hele eer dat Lotta Blokker heeft meegewerkt aan mijn maandrubriek en antwoord heeft gegeven op de 7 vragen.

portret-MONIQUE-WOLBERT-foto-collectie-Monique-Wolbert

Een vriendin voor het leven is een van de beste cadeaus in dit leven.

Monique Wolbert

En soms zit het talent heel dicht bij. Monique Wolbert ken ik al sinds de lagere school, onze vriendschap begon pas echt op het Ludger College in Doetinchem. In de bijna halve eeuw die nu achter ons ligt, zijn we elkaar steeds blijven volgen. En nog steeds is iedere ontmoeting inspirerend. Het was voor mij ook zo klaar als een klontje dat wanneer ik een rubriek zou starten over vrouwelijke kunstenaars, Monique Wolbert het spits zou afbijten. Monique schildert, beeldhouwt en zingt met een band. Soms zingt ze jazz liederen bij haar kunstwerken. Dat zijn de meest bijzondere momenten waarop alle het goede samen komt.

Je kunt haar werk de komende maanden op de volgende locaties zien:

2018 Belooft weer een mooi jaar te worden voor ontmoetingen met vrouwelijke kunstenaars en kunstenaarsparen. Bij Karin Haanappel ga ik een studie volgen over deze laatste groep. Kunstenaarsparen, twee artistieke mensen die samen een pad volgen over deze mooie aardbol.

Voor de rubriek 7 vragen aan de kunstenaar van de maand hebben al fijne kunstenaars hun medewerking toegezegd. In januari zal Adrie Arendsman uit Enschede het spits af bijten, daarna volgt beeldhouwer Margot Homan. Haar iconische beelden zijn nog t/m 11 februari 2018 te zien in de tentoonstelling Power Vrouwen in Museum Jan Cunen in Oss.

 

© tekst, foto’s en video’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de beelden met dank aan de genoemde musea en kunstenaars.

blog Wilma viert 5 jaar foto Wilma Lankhorst