Mijn herinneringen aan Nel Linssen

Mijn herinneringen aan Nel Linssen

Portret_Nel_Linssen_2014-foto-Bas-Linssen

 

Vandaag 4 oktober is het 81 jaar geleden dat Petronella Martens werd geboren. In Nijmegen en in de kunstwereld kennen velen haar als Nel Linssen. Het creatieve brein achter papieren sieraden. 1 augustus jl. overleed ze en nam ze afscheid met de woorden: ‘Het is goed zo’. Nel was jarenlang mijn zwemmaatje. Eerst in Zwembad Oost en later in het nieuwe Erika Terpstra Bad. Vele jaren begonnen we de week met baantjes trekken in onze ‘eigen’ baan, links in het zwembad. Vandaag wil ik even bij haar stil staan en jullie in herinnering brengen wat Nel ons aan moois heeft nagelaten.

Nel_Linssen_halsketting_collectie-Museum-het-Valkhof-foto-Peter-Bliek

Halssieraad ontwerp Nel Linssen coll. Museum Het Valkhof

Sieraden van papier

Nel werd op 4 oktober 1935 in Mook geboren en schreef zich na de middelbare school (1955) in als leerling van het Genootschap “Kunstoefening” Arnhem aan de Academie voor Beeldende Kunst en Kunstnijverheid. Ze begon als kunstenaar met het maken van mozaïeken, wandkleden en glas-in-lood ramen. In het midden van de 80 jaren van de vorige eeuw begon ze te experimenteren met gevouwen, afwasbaar papier. Hiermee ontwikkelde ze gebruiksvoorwerpen, armbanden en halssieraden. Als beeldend kunstenaar kennen wij haar vooral als textielkunstenaar en sieradenontwerper. Een uitstapje naar andere kunstvormen dan sieraden maken, gebruikte ze om nieuwe kennis te vergaren en inspiratie op te doen. Terugkijkend naar haar rijke oeuvre kun je gerust stellen dat sieraden maken voor haar de kern der dingen was. En binnen dit genre speciaal het creëren van sieraden op basis van papier. In dit creatieproces kon zij kleur, vorm en volume in perfecte harmonie bijeenbrengen.

Marzee-Nel-Linssen-enkele-sieraden foto Wilma Lankhorst

Verschillende sieraden van Nel Linssen te koop bij Galerie Marzee

Nel & Galerie Marzee

Haar papieren sieraden vielen snel op bij kunsthistorica Marjan Unger. Unger, promoveerde op sieraden, en schreef een artikel over Nel’s ontwerpen voor het tijdschrift Bijvoorbeeld. Deze publicatie vormde in de jaren 70 een podium voor nieuwe sieraadkunst. Mede door dit artikel werd Linssen in korte tijd bekend als sieradenontwerper. In haar woonplaats Nijmegen zag Galerie Marzee haar potentie.  Nel was een graag geziene gast bij Marzee, ze kwam vaak op zaterdag even langs voor een praatje. Hier kun je nog steeds verschillende werken van haar hand zien & kopen. Vanaf 1993 tot 2010 heeft Linssen in allerlei musea en galerieën over de hele wereld deel genomen aan exposities. Je kunt haar sieraden onder andere tegenkomen in de National Gallery in het Australische Melbourne, het Cooper-Hewitt Museum in New York, in de Collection Hiko Mizuno Jewelry College in Tokyo, in ons eigen Stedelijk Museum in Amsterdam en dichterbij in Museum Arnhem, Galerie Marzee en Museum het Valkhof.

 “Ik probeer voortdurend om logische constructies te ontdekken, geïnspireerd door ritmes en structuren in de botanische wereld”. Nel Linssen over haar sieraden.

Nel_Linssen_armbanden_collectie-Museum-het-Valkhof-foto-Peter-Bliek

Armbanden ontworpen door Nel Linssen collectie Museum Het Valkhof

Museum het Valkhof

In Museum het Valkhof heb ik in 2015 nog een tentoonstelling gezien van Nel’s werk. De aanleiding voor deze expositie was het feit dat Linssen haar basiscollectie sieraden als schenking wilde aanbieden aan het museum. Dit genereuze aanbod omvat meer dan 100 armbanden, hangers en halssieraden die ze in de afgelopen 30 jaar heeft gemaakt. Nel voelde zich altijd sterk met Nijmegen verbonden en wilde dit graag uitdragen door haar collectie bij Museum het Valkhof onder te brengen. Het museum beloofde op haar beurt, regelmatig werk van Linssen met haar bezoekers delen. In 2001 kreeg Nel voor haar hele oeuvre de Karel de Grote prijs. Dit is dé cultuurprijs van de Gemeente Nijmegen.

Nel_Linssen_armbanden_2_collectie-Museum-het-Valkhof-foto-Peter-Bliek

 

Met warme gevoelens kijk ik terug naar onze wekelijkse ontmoetingen in het zwembad. Dank Nel voor al het moois dat je ons na liet.

Deze armband stond op het overlijdensbricht van Nel Linssen (4-10-1935 - 1-8-2016)

Oktober tip: Galerie Marzee

Tot 29 oktober 2016 kun je hier nog terecht voor de jaarlijkse Marzee International Graduate Show. Dit jaar viert Marzee de 30ste editie van haar jaarlijkse show voor nieuw talent. Voor deze jubileumeditie zijn werken van meer dan 100 afgestudeerden aan 40 verschillende kunstscholen en academisch bij elkaar gebracht.

© tekst Wilma Lankhorst  
© foto Nel Linssen fotograaf Bas Linssen, foto’s sieraden door Peter Bliek, met dank aan Museum Het Valkhof.

Eerder op dit blog verschenen: Galerie Marzee sieraden schatkamer aan de Waal

 

 Nel_Linssen_halssieraad_collectie-Museum-het-Valkhof-foto-Peter-Bliek
Halssieraad ontwerp Nel Linssen collectie Museum Het Valkhof