Den Haag Binckhorst Welkom © Ringo Mollinger © foto Wilma_Lankhorst

Street art in Binckhorst – Den-Haag

Dat street art en graffiti serieuze zaken zijn in Den-Haag , zie je direct als je het The Hague Street Art Magazine openslaat. Dit voorjaar is de zevende editie van dit kleurrijke tijdschrift verschenen. 72 Pagina’s vol foto’s, tips en verhalen van nieuw werk in de Hofstad. Ontdek gratis het Haagse museum-op-straat in de wijk Binckhorst Den-Haag. Ik wens  je een inspirerende dag.

Den Haag Binkhorst street art 2021 © foto Wilma_Lankhorst
Den Haag Binckhorst street art 2021 © foto Wilma Lankhorst.

Den Haag Binckhorst route © foto Wilma_Lankhorst
Gratis street art boekje © foto Wilma Lankhorst.

The Hague Street Art

Dat onze Hofstad ook internationaal aan de weg timmert met street art & graffiti blijkt wel uit de keuze voor een internationale naam: The Hague Street Art (THSA). THSA is één van de twee platforms van de Stichting Aight, het kenniscentrum over hiphop en street art in de regio Haaglanden. THSA stimuleert beeldende kunst in de openbare ruimte. Daarnaast zetten ze zich in voor het professionaliseren van jonge kunstenaars en het promoten van deze artiesten. THSA heeft mede als doel het klad- en plakvandalisme in de Regio Haaglanden te voorkomen. Het stimuleren van kunst in de openbare ruimte is hiervoor een effectief middel. THSA zet kunstenaars in voor educatieve projecten en workshops. Ze verbinden ook artiesten een potentiële opdrachtgevers en stimuleren (jonge) kunstenaars om mee te doen aan evenementen en exposities.

Den Haag Haags icoon aan de Goudriaanskade © Karski & Beyond © foto Wilma_Lankhorst
Haags icoon aan de Goudriaanskade © Karski & Beyond © foto Wilma Lankhorst.

Street art routes

Om een eerste indruk te krijgen van de potentie van het aanbod van street art & graffiti in een stad schrijf ik me vaak in voor een (persoonlijke)rondleiding. THSA biedt drie opties aan door de wijk Segbroek, variërend van een tot drie uur waarbij je respectievelijk 32 tot 81 kunstwerken te zien krijgt. Deze optie wordt in verband met corona tijdelijk niet aangeboden. De Binckhorst route die het THSA op haar website voorstelt is een mooi alternatief. Je kunt deze route met je app lopen of thuis een papierenversie uitprinten.

Den Haag Binckhorstlaan Den_Binckhorst © foto Wilma_Lankhorst
Den_Binckhorst aan de Binckhorstlaan © foto Wilma Lankhorst.

Street art Binckhorst route

De Binckhorst route is met het openbaar vervoer prima bereikbaar. Je stap op Den Haag Centraal uit de trein en naar wens huur je daar een Ov-fiets. Of hier HTM stadsbus (28) pakken naar halte Zonweg, op twee minuten lopen van de Binckhorstlaan. We gaan het liefst op een zondag(morgen) op pad, dan is het in de meeste steden nog relatief rustig. Het vroege opstaan wordt ook dit keer beloond. Op de Binckhorst route ontdekken we street art en graffiti op soms heel verrassende plekken. Naast blinde muren van gebouwen en transformatiehuisjes is hier ook een muurschildering op een begraafplaats te vinden. Wie meer tijd heeft dan een dag, kan ook een kamer in street art sfeer boeken in het Teleport Hotel op de Binckhorstlaan 131.  

Den Haag Binckhorst Panter (2018) © Patrick de Leede © foto Wilma_Lankhorst
Panter (2018) © Patrick de Leede, Binckhorstlaan © foto Wilma Lankhorst.

Panter, kippen en een Solex

Komend vanaf Den Haag centraal is het werk van Collin van der Sluis de blikvanger. Maar vóór we deze muurschilderingen bekijken, nemen we tijd voor kleiner werk zoals het stencil met de panter (2018) van Patrick de Leede. Op een elektriciteitskast jaagt een panter op kippen die van oudsher op de Binckhorst rondscharrelden.

Den Haag Binckhorst Solex (2018) © Angst © foto Wilma_Lankhorst
Solex (2018) aan de Binckhorstlaan © Angst © foto Wilma Lankhorst.

Ook voor kunstenaar Angst is de geschiedenis van de Binckhorst een inspiratiebron. Zijn gestencilde Solex (2018) is een eerbetoon aan de bromfiets die hier in de Binckhorst werd gemaakt.

Den Haag Binckhorst Portret (2019) © Collin van der Sluis en Super A© foto Wilma_Lankhorst
Portret (2019) © Collin van der Sluijs en Super A © foto Wilma Lankhorst.

Nationale en internationale street art artiesten

En dan komen we bij het grote werk. Op nummer 151 is de Franse illustrator Darry Perier helemaal los gegaan in zijn ‘retro eighties stijl’. In dit gebouw is werk te zien van de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Zesta en Page 33.   Helaas hebben wij dit werk niet gezien omdat het bedrijf dat hierin werkzaam is op zondag gesloten was. Op de blinde muur van de Umbrella Acadamy trakteren Collin van der Sluijs en zijn collega Stefan Thelen (artiestenaam Super A) ons op een prachtig portret (2019). We zagen eerder werk van dit duo in Heerlen.

Den Haag Binckhorst Fokkerhaven (2018) © Zesta en Page 33 © foto Wilma_Lankhorst
Fokkerhaven (2018) © Zesta en Page 33 © foto Wilma Lankhorst.

Fokkerhaven met Bier & Brood, Zesta & Page 33

We lopen de Fokkerstraat in, aan het einde ligt een kleine binnenhaven. Aan beide zijden is een horecazaak. Op de gevel van wine- en foodbar Glaswerk is rechts boven de aanbouw nog een deel van de zwart-wit creatie te zien van Bier & Brood. Onder de naam ‘Bier & Brood’ werken twee illustratoren Koen Harmsma en Jelmer Noordeman samen. Zij werken graag in zwart wit en proberen daarbij de toeschouwer het gevoel te geven dat hij/zij kan verdwalen in het werk. Iets verderop aan de Fokkerhaven, op de achtermuur van de Fokkerterminal brengen Zesta en Page een ode aan de koffie. In 2018 hebben zij hier een muurschildering gemaakt waarop de koffie uit de kopjes swingt.

Den Haag Binckhorstlaan The flying lady (2019) © Sophia_den_Breems Marilou_Klapwijk Dünya_Atay © foto Wilma_Lankhorst
The flying lady (2019) © Sophia den Breems, Marilou Klapwijk, Dünya Atay © foto WL.

Planet Bick en ‘the flying lady

Na ons koffiemoment lopen we terug naar de Binckhorstlaan en vervolgen onze route. Na de entree van de Fokkerterminal zien we een groot werk ‘Planet Binck’ (2019, een gezamenlijke productie van drie kunstenaars Erwin Verkade, Ringo Mollinger (Den Haag, 1984) en Sergio Andrea (artiestenaam Mr. Wany) (Brindisi, 1978).   Links van dit werk vliegt de ‘flying lady’(2019) voorbij. Dit is een co-productie van verschillende vrouwelijke street art kunstenaars Sophia den Breems, Marilou Klapwijk, Page 33 en Dünya Atay.

Den Haag Binckhorst Skatepark Sweatshop © Page 33 © foto Wilma_Lankhorst
Skatepark Sweatshop © Page 33 © foto Wilma Lankhorst.

Skatepark Sweatshop

We lopen langs de vliegende dame en komen op nummer 271 bij Skatepark Sweatshop. Op deze locatie worden street art en graffiti gecombineerd met skaten en hiphop. Als wij er zijn schijnt de zon en wordt de ‘half pipe’ intensief gebruikt door jonge skaters. Op de binnenbaan worden filmopnames gemaakt. Ik krijg even de kans, om in stilte, enkele foto’s te maken in deze hal. Op deze locaties worden ook graffitilessen voor de jeugd aangeboden. In de winkel liggen gratis exemplaren van het The Hague Street Art Magazine. Aanrader! Neem hier even de tijd, ontdek de uil en de ooievaar en laat je verleiden door ‘more street art’.

Den Haag Binckhorst Welkom © Ringo Mollinger © foto Wilma_Lankhorst
Welkom in de Binckhorst (2019) © Ringo Mollinger © foto Wilma Lankhorst.

Welkom in de Binckhorst

Het WELKOM van Ringo Mollinger (1984) op de Binckhorstlaan is bijna ons vaarwel op deze route. Iedere letter van dit werk vertelt een eigen verhaal over de Binckhorst. Om het geheel leesbaar te houden, heeft Mollinger gekozen voor vierkante letters, met daarin grafisch werk. Welke verhalen herken jij?

Den Haag Binckhorst bidkapel St.Barbara (2018) © Patrick Artdrenaline © foto Wilma_Lankhorst
Bidkapel op begraafplaats St. Barbara (2018) © Patrick Artdrenaline © foto Wilma L.

Bidkapel op begraafplaats St. Barbara

De laatste plek waar je street art zou verwachten is op een begraafplaats. Hier in Den Haag vind je een muurschildering op de katholieke begraafplaats St. Barbara. Kunstenaar Patrick Goos heeft onder zijn artiestennaam ‘Patrick Artdrenaline’ in 2018 op verzoek van de begraafplaats een sfeervolle muurschildering in de bidkapel aangebracht. Wij steken op deze mooie locatie een kaars aan voor onze vriendin in Mexico die op de dag van ons bezoek haar verjaardag viert.

Den Haag Binckhorst 'het leger' (2017) © Sophia_den_Breems © foto Wilma_Lankhorst
Binckhorst ‘het leger’ (2017) © Sophia den Breems © foto Wilma Lankhorst.

Het leger des Heils in stripvorm

Naast de ingang van de begraafplaats ligt het gebouw van het Leger des Heils. Op de muur richting de Binckhorstlaan heeft grafisch vormgever en illustrator Sophia den Breems (1990) het werk en de missie van ‘het Leger’ in stripvorm getekend. In 2017 heeft het team van het Leger Sophia benaderd met de vraag om verschillende facetten van ‘het Leger’ te laten zien. Je ziet hier onder andere een heilsoldaat, een duif (symbool van de vrede), een stapelbed, voedsel dat wordt uitgedeeld en een mooi eerbetoon aan Leger-icoon Majoor Bosshardt (1913 – 2007). ‘Het Leger’ is onze laatste stop op de Binckhorst route. Er zijn meer schilderingen te zien dan hier beschreven. Hier kun je de kaart downloaden waarop de Binckhorst-route staat. 

Den Haag Achterom_Kattensteeg street art_sfeerbeeld © foto Wilma_Lankhorst
Achterom (Den Haag centrum) Kattensteeg sfeerbeeld © foto Wilma Lankhorst.

Onze laatste stop: de Kattensteeg

Eén van de projecten die mijn aandacht trok in het THSA magazine is de Kattensteeg (2020) aan het Achterom in het centrum van de stad. Vóór we Den Haag verlaten, koersen we nog een keer naar het Binnenhof, via de Passage komen we op de Achterom. Een daar is het een beestenboel. Marilou KlapwijkSOGOshow (artiestennaam voor kunstenaarsduo Sophia den Breems & Gordon Meuleman),  Dünya Atay, Zesta en Page 33 hebben zich hier helemaal uitgeleefd op het thema katten. Katers, poezen en kittens liggen, spelen, klauteren en spinnen op de Achterom. Verschillende krabpalen en rode draden verbinden de spelende viervoeters tot een grote familie in deze kattensteeg.

Den Haag Binckhorst retro eighties © Darry_Perrier © foto Wilma_Lankhorst
Binckhorstlaam, ‘retro eighties style’ © Darry Perier © foto Wilma Lankhorst.

Meer weten over street art in Den Haag, bezoek dan de website van THSA.  Via deze link kun je online de 7e editie van het THSA magazine bekijken. 

StudioZepa is de naam voor de nieuwe samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse street art kunstenaars Zesta en Page 33. Klik op deze link en bekijk hun creaties. Veel plezier! 

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst. 
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde kunstenaars en THSA.