Dresden_Street_art_Plain_Katys_garage_2Life_Neustadt © foto Wilma_Lankhorst

Dresden street art, een kleurrijk avontuur

Dresden street art 2020 Neustadt © foto Wilma Lankhorst
Sfeerimpressie Dresden Neustadt street art © foto Wilma Lankhorst.

Dit nieuwe jaar beginnen we helaas zonder de vertrouwde Vakantiebeurs in januari. De 51ste editie van deze populaire beurs is uitgesteld naar 8-11 april 2021. Er is gelukkig licht aan het einde van de covid-tunnel. Dit biedt kansen om weer plannen te gaan maken. Onder het motto ‘droom nu en reis straks’ neem ik je deze week graag mee naar Dresden. We gaan op ontdekkingsreis met Nightwalk naar Dresden street art. 

Dresden Florence aan de Elbe © foto Wilma Lankhorst
Dresden wordt ook wel Florence aan de Elbe genoemd. © foto Wilma Lankhorst.

Florence aan de Elbe

Dresden is wereldberoemd om haar vele kunstschatten in de talrijke musea. Hierdoor kreeg de stad de bijnaam ‘Florence aan de Elbe’. Minder bekend is dat deze voormalige Oost-Duitse cultuurstad ook een walhalla is voor street art & graffiti artiesten. Voor een introductie in de street-art-scene is het handig om met een lokale kenner op verkenning te gaan. Ons kompas in de kleurrijke wereld is Danilo Hommel van Nightwalk Dresden. Meer weten? Volg dan ons spoor.

Dresden riviertochten over de Elbe © foto Wilma Lankhorst
Dresden, boottocht over de Elbe© foto Wilma Lankhorst.

Stedentrip naar Dresden

Met de uitvoering van een stedentrip naar Dresden komt een lang gekoesterde wens uit. Deze rijke cultuurstad stond al jaren in de Top 5 van mijn stedenwenslijst. Vrienden waren er, kort na de versoepeling van de eerste lockdown geweest (zomer 2020). Hun ervaringen en enthousiaste verhalen versterkten mijn wens. Het idee dat het anno 2020 minder druk zou zijn vanwege de afwezigheid van duizenden toeristen, sprak me stiekem ook wel aan. En zo vertrokken we begin september 2020 naar de Saksische metropool aan de oevers van de Elbe.

Dresden_Ibis_Styles_Hotel Neustadt © foto Wilma Lankhorst.
Sfeerimpressie Ibis Styles Dresden Neustadt © foto Wilma Lankhorst.

Slapen in stijl in Dresden-Neustadt

De klassieke kunstschatten vind je in het oude stadsdeel (Altstadt) van Dresden. Voor street-art en graffiti is de wijk Neustadt de beste locatie. Omdat ik graag duurzame initiatieven steun is de keuze gevallen op het recent gerestaureerde Ibis Styles Neustadt. Als ik daar slaap en zuinig ben op mijn handdoeken, worden er ter compensatie bomen geplant. Een ander leuk gegeven is dat de wanden van de recent gerestaureerde kamers en receptie de sfeer van street art uitstralen

Dresden_street_art Hall of Fame Flutrinne © foto Wilma_Lankhorst
Ontdek street art in Dresden © foto Wilma Lankhorst.

De taal van de graffiti-scene

Klokslag negen uur komt Danilo Hommel op zijn fiets naar ons toegetreden op de Fritz Reuterstraße. ‘Nightwalk Dresden’ biedt twee opties aan voor een street-art-tour: te voet of met de fiets. Wij kozen voor de fiets. Na een korte kennismaking slaan we bij ons hotel direct links af de Friedenstraße in. Na een paar meter fietsen, staan we al voor een van de oudste muurschildering van Neustadt. Danilo geeft ons hier een korte inleiding in de wereld van street-art en graffiti. Veel was als bekend, zie hiervoor mijn inleidende artikel over street art in Nijmegen. De lokale Dresdener-saus was natuurlijk nieuw. 

Dresden_street_art Friedenstrasse Neustadt © foto Wilma_Lankhorst
Dresden Neustadt Friedenstrasse, één van de eerste muurschilderingen © foto WL.

Andy K en Artourette

De eerste muurschildering van Neustadt is een gezamenlijk werk van Andy K (herkenbaar aan zijn monsters) en Artourette. Recent hebben andere graffitischrijvers over een deel van dit werk heen geschreven. Volgens de ongeschreven regels van de graffiti-scene schrijft een mindere artiest nooit over het werk van een betere collega. Hier is dat wel gebeurt en dan betreurt Danilo. Later ontmoeten we Artourette en hij ervaart dit overschrijven als een natuurlijk proces en heeft er vrede mee.

Dresden_street_art Rudolfstrasse_Spike_ Neustadt © foto Wilma_Lankhorst
Rudolfstrasse, cultuurcentrum Spike Dresden Neustadt © foto Wilma Lankhorst.

Ontmoeting met Slider

Als we daarna iets verder op aan de Ottostrasse een groot gezamenlijk werk bekijken, ontmoet Danilo een bekende street art artiest uit Dresden: Slider. We praten met hem over het grote werk aan de Rudolpstrasse. Het is een samenwerkingsproject van de jeugdorganisatie Spike waar Slider bij betrokken is. Danilo attendeert ons op allerlei signaturen van street art artiesten zoals Roger & Shur.

Dresden street art Roger_en_Shur_Neustadt © foto Wilma_Lankhorst
Roger en Shur Dresden Neustadt © foto Wilma Lankhorst.

Dresden heeft vier legale graffiti sites

Dresden kent op dit moment vier legale graffiti-sites, hier plains genoemd. Ik ken deze creatieve werkplekken als Hall of Fame. Het Dresdener stadsbestuur heeft begin maart 2020 het ‘Kulturentwicklungsplan der Landeshauptstadt Dresden’ gepresenteerd. Hierin staat een uitgebreide paragraaf over urban art, graffiti en street art. Met deze actie staat deze kunstvorm nu officieel op de stadscultuurkaart kaart. 

2020 Dresden Neustadt Hall of Fame Puskinplatz © foto Wilma_Lankhorst
Plain Puskinplatz, Dresden Neustadt © foto Wilma Lankhorst.

Plain Graffitipark Alexander-Puschkin-Platz

Wij zijn op weg naar het Graffitipark Alexander-Puschkin-Platzhttps://spikedresden.de/spike-urban/urban-art/op de hoek van de Leipziger Straße/Ecke Eisenberger Straße – Alexander-Puschkin-Platz. Op deze ‘plain van 200 m² staan verschillende muurelementen opgesteld waarop graffitischrijvers naar harte lust mee aan het werk kunnen. Het jeugdcentrum Spike organiseert op deze plek workshops en wedstrijden. Iedere eerste donderdag van de maand komen artiesten bij elkaar. Na deze bijeenkomst ziet deze locatie er dan weer heel anders uit. 

Dresden_street art_Plain_ Flutrinne © foto Wilma_Lankhorst
Plain Flutrinne Dresden Neustadt © foto Wilma Lankhorst.

Plain Flutrinne in de Elbe

Na het bezoek aan de Alexander Platz zet Danilo koers richting de Elbe. We komen uit op de ‘Elbe-Radweg’ en gaan noordwaarts. Zo komen we de tweede plain ‘An der Flutrinne’ aan de Washingtonstraße (Dresden-Übergau). Dit gebied onder een brug is maar liefst 700 m² groot, ruim drie maal groter dan waar we net waren in de stad. Door de extreem lage waterstand komen we met droge voeten aan bij Flutrinne. Op deze plek mag iedereen vrij schrijven. Er zijn ook mooie gezamenlijke werken te zien. Danilo ontdekt nieuw werk en attendeert ons op enkele veel voorkomende tags: TRK (crew Train Ride Kids); CFF (Crime For Fun) en SAR (Spray and Run).

Dresden_street art Hall_ Flutrinne_Hall of Fame © foto Wilma_Lankhorst
Plain Flutrinne sfeerimpressie © foto Wilma Lankhorst.

Terug naar hartje Neustadt

Na de fietstocht langs de Elbe, gaan we terug naar de wijk Neustadt. We begint onze urban art tour in de Alaunstraße. Veel grote werken die we hier zien, zijn mede op initiatief én met tussenkomst van de street art kunstenaar Jens Besser tot stand gekomen. In 2011/2012 heeft het Kulturforum Dresden een muurschilderingenproject City Bilder georganiseerd. Jens Besser en zijn partner, kunstenaar Denise Ackermann waren hierbij betrokken. Sindsdien is Besser een veel gevraagd kunstenaar in de stad en zie

Link  naar video walls of the future Jens Besser. Op allerlei locaties zijn muurschilderingen. Mobiliteit is een van zijn favoriete thema’s. 

Dresden Street Art Plain_Katys_garage_Neustadt © foto Wilma_Lankhorst
Plain Katys Garage Neustadt (1e bezoek)© foto Wilma Lankhorst.

Plain Katy ́s Garage –  Der Scheune

Dé ontmoetingsplaats voor graffitischrijvers in Neustadt is de Plain Katy’s Garage op de hoek Alaustraße en Louisenstraße. Dit is met 150 m² de kleinste vrije schrijflocatie in de stad. Door de centrale ligging is het wel de meest sfeervolle en ook voor mijn gevoel de meest hectische locatie. Op deze locatie maak ik aan het einde van de ochtend een selfie met Danilo. Als we de volgende avond weer terugkomen om in het er naast gelegen eethuis (Der Scheune/ de Schuur) iets te eten, ziet de plek er opeens totaal anders uit. Wat is het geval? We zijn er toevallig op de tweede donderdag van de maand en dat is de dag waarop graffitischrijvers elkaar hier treffen op deze plain weer opnieuw te bewerken. 

Dresden_street_art Neustadt_Katys_Garage_2Life_fotografeert eigen werk © foto Wilma_Lankhorst
Kunstenaar 2Life fotografeert eigen werk Katys Garage © foto Wilma Lankhorst.

Ontmoeting met Artourette

Als we later die week onze fietsen stallen bij Der Scheune, wordt er nog volop gewerkt bij Katy’s Garage. Street-art-locaties zoeken en ontdekken is leuk, nog leuker is het wanneer je de artiest op locatie aan het werk ziet. We hebben geluk en ontmoeten 2Life en Artourette. Ja, inderdaad de man van de eerste muurschildering die we zagen om de hoek bij ons hotel. Artourette woont sinds 8 jaar in Dresden. Hij komt uit Brandenburg/Berlijn. Net als zijn vriendin (Lisa_Legal) is hij actief in de street art scene. Door zijn kunstopleiding beweegt hij zich ook op het terrein van de illustraties, webdesign. Daarnaast is hij muzikant en toert hij normaliter met zijn eigen band door Europa. Door de corona-pandemie is dat nu anders en heeft hij af en toe tijd om op donderdagavond bij Katy’s Garage zijn vrienden te ontmoeten.

Dresden street art Neustadt_Katys_Garage_Artourette © foto Wilma_Lankhorst
Dresden Neustadt Katys Garage © Artourette © foto Wilma Lankhorst.

Tip voor het avondeten van Artourette: Der Falsche Hase aan de Rudolph Leonardstrasse 3 bij station Neustadt Bisschofs Platz. Achter het restaurant ligt een fijne terras. Hier hebben we heerlijk veganistisch gegeten voor een super prijs met een fris biertje.

Dresden_street_art_Artourette_Neustadt © foto Wilma_Lankhorst
Dresden Neustadt Bischofs Platz © Artourette © foto Wilma Lankhorst.

Plain SPIKE Dresden

Aan de Karl-Laux-Straße 5 in het zuiden van Dresden Altstadt ligt de vierde Hall of Fame ‘Spike Dresden’. Deze locatie van bijna 500 m² ligt bij het jongeren & cultuurcentrum Spike. Wij zijn er tijdens onze reis niet geweest, maar voor de urban art liefhebbers vermeld ik deze locatie hier ter volledigheid. We hebben met Danilo wel verschillende muurschilderingen in het noordelijke deel van de wijk Altstadt in Friedrichstadt bezocht. Hierover meer in een apart blogartikel later dit voorjaar. 

Dresden_street art_Jens_Besser Wyhman 8 © foto Wilma_Lankhorst
Jens Besser locatie Wyhman 8 Dresden © foto Wilma Lankhorst.

In het eerder genoemde ‘Kulturentwicklungsplan’ worden 4 plains benoemd. Op de website van jongerencutuurcentrum Spike staan er zes. De andere twee zijn de Hall of Fame bij het ‘Jugendhaus Game’ aan de Gamigstraße 32 (120 m²) en tot slot de kleinste vrije schrijfplek van 25 m² bij ‘Skatepark Marienberger Straße’ op de hoek Marienberger Straße/Altenberger Straße. 

Dresden street art Neustadt_Jens_Besser © foto Wilma_Lankhorst
Dresden Neustadt © Jens Besser © foto Wilma Lankhorst.

Meer weten over Dresden? 

Bekijk de site van het Duits verkeersbureau in Amsterdam, of volg het verkeersbureau op social media #discovergermanyfromhome en #dreamnowvisitlater

Dresden_Street_art_Plain_Katys_garage_2Life_Neustadt © foto Wilma_Lankhorst
Katys Garage © 2Life Dresden Neustadt © foto Wilma Lankhorst.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan alle street art en graffiti kunstenaars in Dresden. 
Dresden eierkuchen en koffie © foto Wilma_Lankhorst
De traktatie in Dresden: Eierkuchen en koffie © foto Wilma Lankhorst.