Galerie Paterswolde Visitekaartje_2020 Yvan Veninga diverse bronzen foto © Wilma Lankhorst (2)

Expositie ‘Visitekaartjes’ in Paterswolde

Galerie Paterswolde collage © foto Wilma_Lankhorst
Visitekaartjes 2020 2 © foto Wilma Lankhorst

Een van mijn volgers gaf me een leuke tip: Als je binnenkort naar Groningen gaat, ontdek dan de expositie ‘Visitekaartjes’ in Paterswolde. Het team van deze Groningse galerie ontwikkelt elk jaar een nieuw tentoonstellingsconcept. Voor de 2020 editie hebben zich bijna 250 kunstenaars aangemeld. We kijken onze ogen uit in de galerie, die de sfeer ademt van een ‘Wunderkammer’. Tot en met 12 januari 2021 kun je deze tentoonstelling bezoeken. Wie weet vind je nog een leuk Kerst- of eindejaarsgeschenk in Paterswolde.

Galerie Paterswolde sfeerfoto met tuinzicht © Wilma_Lankhorst
sfeerfoto met tuinzicht © Wilma Lankhorst.

Galerie Paterswolde ligt verscholen aan de Hoofdweg

In Paterswolde aangekomen, rijden we op de Hoofdweg de gezochte locatie verschillende keren voorbij. Onze navigatie geeft aan dat we zijn gearriveerd, maar we zien geen galerie. Wel een prachtige bloemenzaak en cadeauwinkel Villa Kakelbont. En daar zit nu net de crux. De galerie zit in hetzelfde pand als de bloemenwinkel. Via talrijke vertrekken en gangetjes lopen we naar het achterste deel van Villa kakelbont en daar ontdekken we de galerie en de Atelier-winkel. De kunst showkamer wordt aan twee zijden omzoomd door een diepe tuin met verschillende terrassen. Deze plek moet een plaatje zijn in de lente en de zomer.

Visitekaartje_2020 Eske van der Sluis foto © Wilma_Lankhorst (1)
Eske van der Sluis foto © Wilma Lankhorst.

Het begon met visitekaartjes

Vrijwilligster Gretha Jonker vertelt ons enthousiast over de jaarlijkse eindejaarsexpositie. Het begon allemaal zes jaar geleden met een oproep om kunstwerkjes te maken met de maximale afmeting van een visitekaartje. In deze naam zit ook een extra laag want zowel professionele kunstenaars als amateurs konden zich aanmelden voor deze expositie en zo hun artistieke visitekaartje afgeven. Na het grote succes van de eerste expositie bedenkt het team van zestien vrijwilligers jaarlijks een nieuwe opzet.

Galerie Paterswolde Visitekaartje_2020 Jesamine Totanus foto © Wilma_Lankhorst (2)
Jesamine Totanus foto © Wilma Lankhorst.

2020 Het jaar van de briefkaart

Dit jaar is het briefkaartformaat (10 x 15 cm.) de leidraad voor het kunstwerk. Dit formaat is exclusief de afmeting lijst. Hier is de kunstenaar vrij in. Hierdoor zie je talrijke variaties op ’10 x 15 cm’ ontstaan. Dat geeft de expositie een extra verrassend beeld. Voor de tentoonstelling van 2020 hebben een kleine 250 kunstenaars zich aangemeld. Dit zijn zowel regionale kunstenaars als nationaal en internationale kunstenaars. Iedereen mag maximaal zes werkjes aanleveren, maar één mag ook.

Galerie Paterswolde Visitekaartje_2020_Marja_Dijkstra_mondkapjes © foto Wilma_Lankhorst
Schilderij op mondkapje © Marja Dijkstra© foto Wilma Lankhorst.

Volop vrijheid in materiaalkeuze

De jaarlijkse ‘Visitekaartjes-expositie’ biedt alle vrijheid voor materiaal- en vormkeuze. Naast talrijke schilderijtjes en tekeningen ontdekken we fotografiewerk, multimedia inzendingen, bronzen beeldjes, kunststof, textielwerk, keramiek, glas, aluminium, hout (boomschors) en hergebruikte materialen. Kenmerkend voor dit corona-jaar zijn de kunstwerkjes op mondkapjes. De prijzen variëren van € 10 tot € 395 per werk. Ik ontdek dat er ook hele leuke kerstpresentjes tussen zitten.

Banaan op canvas © Corri Legdeur inspiratie Maurizio Cattelan Visitekaartjes 2020 © foto Wilma_Lankhorst
Banaan op canvas © Corri Legdeur Visitekaartjes 2020 © foto Wilma Lankhorst

Galerie Paterswolde, ook in 2021 weer in actie

Voor 2021 heeft het team van Galerie Paterswolde al weer allerlei plannen in petto. De details voor de nieuwe tentoonstelling en de aanmeldingsdatum worden in de tweemaandelijkse nieuwsbrief gepubliceerd. Op de site van de galerie kun je inschrijven voor deze nieuwsbrief. Wie weet inspireert ‘Visitekaartjes’ je om je (slapende) creativiteit weer eens aan te spreken. Ik wens je een mooie decembermaand.

Galerie Paterswolde collage © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerimpressie Galerie Paterswolde © foto Wilma Lankhorst.

Visitekaartjes 2020 is nog t/m 12 januari 2021 te zien in Galerie Paterswolde. Kijk hier voor alle details voor de route en de openingstijden.

Visitekaartje_2020 Boukje Oosterhof foto © Wilma_Lankhorst
Boukje Oosterhof, dank voor je tip. © foto Wilma Lankhorst.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Galerie Paterswolde en alle kunstenaars.
Galerie Paterswolde glaswerk Gretha Jonker foto © Wilma_Lankhorst
Galerie Paterswolde glaswerk Gretha Jonker foto © Wilma Lankhorst.
Gimme_Shelter_0_sfeerbeeld_altaarruimte © foto Wilma_Lankhorst
Gimme_Shelter, sfeerbeeld in Der Aa-kerk © foto Wilma Lankhorst.

Tijdens de kerstvakantie ook te zien in Groningen

Gimme Shelter, de Rolling Stones in beeld in der Aa-kerk. Lees hier mijn  ervaringen.

The Roling Stones, Unzipped, in het Groninger Museum. Lees hier mijn ervaringen

Rolling_Stones_12_ Unzipped © foto Wilma_Lankhorst
Rolling Stones, logo© foto Wilma Lankhorst.