Summer in the City: Rotterdam

Rotterdam-Rewriters010-pop-up-street-art-foto-Wilma-LAnkhorst

Summer in the City: Rotterdam

Deel 4: Rotterdam.  In de zomerserie Summer in the City neem ik je iedere week mee naar aan andere stad. Ik deel zeven tips met je voor een bezoek aan deze stad. Deze suggesties variëren van musea en street-art tot culinair, actief en/of leuke leestips.

Rotterdam-SIC-Street-Art-colatie-Baan-collectief-foto-Wilma-Lankhorst

 

Rotterdam-SIC-Street-Art-zwart-wit-©BierenBrood-foto-Wilma-Lankhorst

Muurschildering van Bier-en-Brood Rotterdam

Tip 1: Street-art

Als je street-art & graffiti in Rotterdam wilt verkennen heb je twee interessante opties. Je kunt de app van Rewriters downloaden en zelf een route uitstippelen. Het ruime aanbod aan straatkunst is ingedeeld naar wijken zoals het centrum, Crooswijk en Capelle aan den IJssel. Kies je route en als je een kunstwerk ziet, kun je op het beeld klikken en daarna krijg je meer informatie.

 Rotterdam Freestreet-art-tour-Frank-foto-Wilma-Lankhorst.

Naast deze app heb ik gekozen voor de tweede optie en dat is een Gratis street-art tour die Frank aanbiedt. Het vertrek en verzamelpunt is bij een hostel.Deze wandeling is in het Engels en duurt circa twee uur. Frank neemt je mee door het centrum en vertelt enthousiast over de vele muurschilderingen die je tegenkomt. Frank praat soms wat snel en daarom ben ik blij met de app van Rewriters als back up.

Back-to-Sqaure-one-©Peter-Land-2015-Kunsthal-foto-Wilma-Lankhorst
Ik val met de neus in de boter omdat ik zowel Hyperrealisme sculpturen nog kan zien als de opening van 25 jaar Viktor & Rolf mee maak. Boven Back to Square One (2015) ©Peter Land.

Tip 2: Kunsthal – Viktor & Rolf

Als je van musea houdt, heb je ruim de keuze in Rotterdam. Eén van mijn favoriete musea in deze havenstad is de Kunsthal. Het basis idee van een Kunsthal is dat deze kunsttempel zelf geen collectie heeft. Zij kopen tentoonstellingen in of geven opdracht voor het samenstellen van speciale exposities. Het aanbod hier is erg divers én er zijn altijd meerdere tentoonstellingen.

Viktor_en_Rolf_opening_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst.
25 jaar Viktor & Rolf

Het Nederlandse ontwerp-duo Viktor & Rolf viert dit jaar hun 25-jarig jubileum. Een perfecte reden voor de Kunsthal om de slingers op te hangen voor de jubilarissen Rolf Snoeren en Viktor Horsting. Naast een selectie uit hun Haute Couture zie je hier een prachtige serie porseleinen poppen. Deze mini-modellen dragen dezelfde creaties. Maar de mannen doen meer. Naast mode ontwikkelen ze shows, ontwerpen ze draagbare kunst en stellen ze parfums samen. Je kunt de tentoonstelling Viktor&Rolf Fashion Artists 25 years nog t/m 30 september 2018 zien.

Rotterdam Viktor_en_Rolf_Cutting-Edge-Couture-2010_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst

Lees hier het hele verhaal van mijn bezoek.

 

Tip 3: Stadswandeling Rotterdam Noord

Rotterdam kent veel bekende wijken zoals Spangen (gelijknamige detective-serie), Katendrecht (de voormalige buurt van de hoertjes en China Town) en het deftige Kralingen. Ik laat me deze keer rondleiden door Rotterdam-Noord. Met het boekje van Time to Momo  als leidraad maak ik kennis met de multiculturele samenleving in Noord. Na een heerlijke cappuccino op het terras van Betrams ontdek ik in de komende twee uur sfeervolle straatjes tussen de Zaagmolenkade en de Bergweg. Naast internationale Rotterdammers met hun eigen wijkwinkels, wonen en werken hier kunstenaars, bierbrouwers en bakkers.

Rotterdam-SIC-Joep-bakt-brood-foto-Wilma-Lankhorst.

Bier & Brood

We zijn helaas iets te vroeg bij stadsbrouwerij Noordt waardoor we nog geen proeverij kunnen bestellen. In de voormalige brandweerkazerne wordt sinds enkel jaren bier gebrouwen zoals een Weizen, Ipa en een lentebok. We lopen door en enkele straatjes verder ruiken we vers boord. Deze heerlijke geur leidt ons naar ‘Jeroen bakt brood’. Jeroen bakt heerlijk brood en vertelt er ook heel smakelijk over. Als je zelf van koken houdt, mag je de grootste kookwinkel van Nederland, Kookpunt, niet missen. Alles wat je aan messen, pannen of keukengerei nodig hebt, vind je hier.

Rotterdam-SIC-buurtafé-in-Noord-foto-Wilma-Lankhorst
Interieur buurtcafé in Rotterdam-Noord

Verschilllende winkels en eethuizen in deze buurt hebben leuke doordenk namen, zoals Hairmitage, Ja Wol, Margootje Vintage, Coppi Koffie & fietsen en Lof der Zoetheid.

 Rotterdam-varen-en-rijden-met-de-SplashTours-©Splash-Rotterdam
Verken de Rotterdamse haven met de Splash foto met dank aan SplashTours

Tip 4: Varen door de haven

In deze beroemde havenstad is het ook erg leuk om zelf via het water het havengebed te verkennen. Je kunt natuurlijk per Spido-boot gaan, maar de Splash is een groter avontuur Je kunt de Splash (bijna) niet missen, een kanarie gele amfibische bus. De tour van een uur begint gewoon in de straten van Rotterdam, en dan opeens kiest de bus het ruime sop. De containerschepen gaan als varende reuzen aan je voorbij. Ook de vaartochten met de mooie houten watertaxi’s  zijn erg leuk. Probeer het eens vanaf de Kop van Zuid (Wilhelmina Pier) naar de Veerhaven.

Rotterdam Zadkine verwoestestad (1951) foot Jannes Linders      Rotterdam SiC-Cascade-©Atelier-van-Lieshout-foto-Wilma-Lankhorst

r. Verwoeste Stad ©Zadkine foto Jannes Linders l. Cascade ©Atelier van Lieshout (2009) 

Tip 5: Rotterday Beeldenroute

Overal in de stad kom je prachtige beelden tegen op straat en op pleinen. Sculpture International Rotterdam (SIR) heeft een folder gemaakt waarin je een kaart vindt met daarop de locatie van 48 beelden. Per sculptuur wordt uitgelegd welke kunstenaar het heeft gemaakt en wat hij of zij ons wil vertellen. Zo staat voor de Beurs Cascade (2009) van Atelier van Lieshout. Dit is een acht meter hoge toren opgebouwd uit achttien olievaten. De vaten worden verbonden door twintig mensen die omhoog klimmen en soms weer vallen. Joep van Lieshout liet zich inspireren door succesverhalen in de chemische industrie, maar laat ons ook de antitheses zien. De druipende vaten staan voor crisis en het leegzuigen van onze planeet. Het succes lijkt in te zakken, het is de creativiteit van de mens die altijd een oplossing vindt voor welke crisis dan ook.

De verwoeste stad

Iets verderop staat ‘De Verwoeste stad’ van Zadkine’s. Cascade en de Verwoeste stad zijn de eerste twee sculpturen die het begin vormden van de internationale beeldencollectie van de stad Rotterdam. De folder Rotterday met de beeldenroute is gratis af te halen bij de VVV (naast het Beursgebouw) aan de Coolsingel.

Rotterdam-cruiseschip-ss-Rotterdam-foto-Wilma-Lankhorst.

Tip 6: Fotomuseum

Een hele fijne plek om Rotterdam te ervaren is Op de Kop van Zuid. In het park voor Hotel New York is het volop genieten van de haven, het nautische leven van de stad en de zeevaart geschiedenis. Vanaf dit punt vertrokken duizenden passagiers per schip om hun nieuwe droom te realiseren. Later gevolgd door even zoveel cruisegasten die per schip de wereldzeeën verkenden. Nu is deze wijk een geliefde woon- en uitgaanslocatie.

Rotterdam-Fotomuseum-Big-Heads-©Martin-Schoeller-foto-Wilma-Lankhorst
Zaalimpressie Big Heads ©Martin Schoeller

Tussen de vele gebouwen ontdek ik het Fotomuseum. De Duitse fotograaf Martin Schoeller (50) neemt me bij binnenkomst direct mee in zijn wereld van de grote hoofden (Big Heads). Als bezoeker sta je oog in oog met o.a. Angela Merkel, Lady Gaga, Barack Obama, George Clooney en Jack Nicolson. Het resultaat van de vele plastische ingrepen is stotend duidelijk te zien op het gezicht van Donatella Versace.

 Rotterdam-Fotomuseum-Big-Heads-Angela-merkel-©Martin-Schoeller-foto-Wilma-Lankhors
Close up

Martin Schoeller portretteert zijn modellen al ruim 20 jaar op dezelfde manier: dichtbij en recht van voren met een neutrale uitdrukking om hun gezicht. Naast internationale leiders en sterren, hangen hier ook portretten van twee- en andere meerlingen. Gewone mensen zoals jij en ik. De werkwijze van Schoeller werkt voor mij zowel vervreemdend als inspirerend. Big Heads is nog t/m 2 september 2018 te zien in het Fotomuseum in Rotterdam.

 Rotterdam-SIC-Noord-Mevrouw-Meijer-foto-Wilma-Lankhorst
Interieur impressie Mevrouw Meijer Rotterdam-Noord

Tip 7: Rotterdam op je bord

Al die bezienswaardigheden en indrukken maken hongerig. Mede door de gemende bevolkingssamenstelling van de stad is het aanbod van eethuizen heel gevarieerd. Eerlijke en ook weer verrassende Franse gerechten staan op het menu van buurtrestaurant Mevrouw Meijer in Rotterdam Noord.

Rotterdam-SIC-Toko-Trash-foto-Wilma-Lankhorst
Het interieur van Toko Trash lijkt wel een kunstwerk.

Het Caraïbische gevoel straalt je tegemoet bij Toko Trash Hier kun je borrelen, lunchen en dineren. De pindasoep is een aanrader. Ze noemen het elf Tokologisch eten. Ik zeg: laat je verrassen.
 Rotterdam-Witte-de-Withstraat_foto-Wilma-Lankhorst-2018.

In deze populaire uitgaansstraat heb ik een heerlijke vis(maaltijd)soep gegeten bij de Bazar.  Als je hier over de drempel stapt, ruik en voel je direct de sfeer van Noord-Afrika. Tunesië en Marokko op je bord, prachtige mozaïeken aan de muren.

Iets verderop in deze gezellige straat heb ik een heerlijke salade gegeten op het terras van Hostel King Kong. De barrista’s serveren hier ook een zalige cappuccino.

Rotterdam-SiC-op-de-fiets-foto-Wilma-Lankhorst.

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst

 Rotterdam-SiC-woonboten-in-de-binnenhaven-foto-Wilma-Lankhorst

Handige links:

VVV Rotterdam Info.
Rotterdam in Time to MoMo
Hier kun je contact leggen met Freetour street-art gids Frank
Hier kun je de street art app van Rewriters bestellen zodat je zelf je eigen wandeling samen kunt stellen

Rotterdam-SiC-street-art-Witte-de-Withstraat-foto-Wilma-Lankhorst.

Eerder verschenen in deze serie

Nijmegen-Summer-Capital-foto-Wilma-Lankhorst Nijmegen

Mechelen_SiC_street-art_-foto-Wilma-Lankhorst Mechelen

Valencia_SiC_street-art-bij-Museum-voor-Moderne-Kunst-foto-Wilma-Lankhorst Valencia