Summer in the City: Vier Valencia

In deze zomerserie neem ik je iedere week mee naar aan andere stad. Ik deel zeven tips met je voor een bezoek aan deze stad. Deze suggesties variëren van musea en street-art tot culinair, actief en/of leuke leestips. Vandaag deel 3: Valencia

Valencia SiC_La-ciudad-de-las-artes_-foto-Wilma-Lankhorst.
La Ciudad de las Artes y Las Ciencias foto Wilma Lankhorst

Summer in the City: Vier Valencia

Het lijkt er sterk op dat Valencia de populariteit van Barcelona gaat overtreffen. Dit geldt zeker voor de Nederlandse markt. Waar we ook kwamen, overal om ons heen hoorden we Nederlanders. Als je enkele dagen door deze stad hebt gefietst, begrijp je waarom deze Spaanse kuststad zo populair is. Valencia is verrassend, inspirerend, divers, gastvrij én relatief klein. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een stukje van mijn hart heb verloren aan deze Spaanse stad.

 Valencia SiC_Street-art_Kissmevlc_-foto-Wilma-Lankhorst
Maak een kussende selfie voor dit beeld en post het met #kissmevlc

Valencia_SiC_street-art-bij-Museum-voor-Moderne-Kunst-foto-Wilma-Lankhorst

Tip 1: Street art

Bij het afgesproken trefpunt in de Calle de Serranos staat onze Vlaamse gids Christophe al op ons te wachten. Hij is de ideale man voor deze tour, want hij schrijft zelf ook. Een insider in de mystieke wereld van street-art & graffiti kunst. Christophe biedt twee verkenningsopties aan, te voet of met de fiets. Wij gaan natuurlijk met de fiets. Hierdoor is onze actieradius groter en kunnen we nog meer verschillende uitingen van street-art en graffiti ontdekken. Het aanbod in Valencia is heel divers van lokale tot nationale en internationale artiesten.

Valencia_SiC_Street-art_Julieta_-foto-Wilma-Lankhorst
Het werk van Julieta herken je op verschillende locaties in de stad.
Vrouwelijke artiesten

Op de muren ontdekken we werken van enkele grote internationale namen als Blu, Felipe Pantone, Escif (de Spaanse Banksy) en onze eigen Oxalien. Christophe laat ook ons werk zien van vrouwelijke (lokale) kunstenaars zoals Barbi (roze konijnen), Julieta en Tamara.

Valencia_SiC_op-de-fiets_-foto-Wilma-Lankhorst.
De fiets is een ideaal vervoersmiddel in de stad: Gebruik de rondweg!

Tip 2: Fietsen door de stad

Vóór we vetrokken, adviseerde iedereen ons om een fiets te huren in Valencia. De stad zou ideaal zijn om met de fiets te verkennen. We zijn altijd in voor goede tips en hebben we dit advies opgevolgd. Kort na aankomst staan we al bij Elisabeth van DoDo rent a Bike voor onze huurfietsen. https://www.facebook.com/lounge.dodo/ We hebben de keuze uit Spaanse en Nederlandse modellen. De laatste hebben onze voorkeur, de frames zijn iets hoger. En daar gaan we dan, het historische centrum in. Al snel ontdekken we tientallen verkeersborden met de indicatie ‘eenrichtingsweg’, ‘verboden in te rijden’, ook voor fietsers!

Overal éénrichtingswegen

In het oude centrum krioelt het van de eenrichtingswegen, een lastige situatie als je de weg niet kent. De volgende dag ontdekken we de speciale fiets-rondweg- om het centrum is aangelegd. Na deze ontdekking wordt fietsen pas echt leuk. Deze speciale fietsroute staat als een rode stippellijn op bijna iedere kaart ingetekend, alleen staat er geen fiets bij. Ach, een detail houd je toch. Er zijn maar weinig hotels in het historische centrum die een bewaakte fietsenstalling aanbieden. Vraag daarom bij de verhuurder om een extra slot zodat je de fiets aan iets stevigs vast kunt maken.

Extra Tip
Bij DoDo kun je ook prima ontbijten, lunchen of loungen.

 Valencia_SiC_IVAM-Miro-Order-and-dirorder-foto-Wilma-Lankhorst
Zaaloverzicht: Orde & Wanorde van Miro

Tip 3: Museum voor Moderne Kunst

Museumliefhebbers hebben de keuze uit bijna twintig musea. Van keramiek, tot rijst van zijde tot loden soldaatjes. Wij hebben gekozen voor het IVAM, het Museum voor Moderne Kunst. We hebben de keuze uit verschillende exposities die per thema maximaal zes ruimtes omvatten. We beginnen bij een overzichtstentoonstelling van de veelzijdige Spaanse kunstenaar Joan Miro. Omdat de ruimtes per tentoonstelling beperkt zijn, krijg je snel een goede indruk van het aanbod. Het thema bij Miro is: ‘Orde en Wanorde’.

 Valencia_SiC_IVAM-Juana-Frances-Moeder-en-kinderen-1952-foto-Wilma-Lankhorst.
Moeder met kinderen (1952) Juana Frances

De kers op de taart is de expositie van vrouwelijke kunstenaars die tussen 1929 en 1980 actief waren in Valencia. ‘Against the Tide’ (Tegen de stroming in) omvat een halve eeuw geschiedenis van het leven en werk van vrouwelijke kunstenaars. Je ontdekt de moeilijke route die zij volgden om zichtbaar te worden in de maatschappij. De harde weg naar erkenning. Deze expo is nog t/m 2 september 2018 te zien.

Naast werk van lokale artiesten zie je hier ook creaties van nationale en internationale kunstenaars die tijdelijk in Valencia wonen en werken. Ik word erg geraakt door de verstilde portretten van Moeder & kind van Juana Francés (Alicante 1924 – Madrid 1990).

 Valencia_SiC_IVAM-Manuele-Ballester-1952-foto-Wilma-Lankhorst
Manuela Ballester en haar Mexicaanse periode

De in Valencia geboren Manuele Ballester (1908-Berlijn 1994) neemt je in gedachten mee op reis naar Mexico. Maya-motieven komen terug in haar kleding en schilderijen.

Valencia_SiC_La-ciudad-de-las-artes_het_oog_-foto-Wilma-Lankhorst
La Ciuada de las Artes y Las Ciencias

Tip 4: Turia – stad van de kunst

Fietsen in Valencia wordt pas echt leuk als je in de Turia bent. Dit is de groene long van Valencia. Eens een rivierbedding maar sinds 1986 een prachtig, 9 kilometer lang park. Na de grote overstroming van de Turia in 1957 besloot de gemeente de loop van de rivier te verleggen. Als alternatief zou er een snelweg komen. De bevolking kwam in opstand tegen deze plannen en met succes! Nu ligt er een veelzijdig park waarin je kunt wandelen, joggen, fietsen en picknicken. Wekelijks zijn er markten en met enige regelmaat worden er festivals georganiseerd.

Valencia La-ciudad-de-las-artes_beeld-Ruud-Kuijer_achter-la-reina-Sophia-foto-Wilma-Lankhorst.j
l. beeld Ruur Kuijer r. La Palau de les Arts Reina Sophia ©Santiago Calatrava

Het bekendste onderdeel van de Turia is de stad van de kunst & wetenschap: La Ciudad de las Artes y Las Ciencias. Verschillende architecten, waaronder de in Valencia geboren bouwmeester Santiago Calatrava (1951) laten hier hun kunsten zien. Hier vind je o.a. het museum voor de wetenschap en oceanografie. Als je van muziek houdt, is het Palau de les Arts Reina Sofia een aanrader. In deze elegante schelp worden theater-, opera- en dansvoorstellingen aangeboden.

 Valencia_SiC_Mercado-Central-foto-Wilma-Lankhorst.

Tip 5: Mercado Central

Midden in het centrum van de oude stad ligt de overdekte markt, de Mercado Central. Hier ligt het mooiste fruit en de seizoensgroenten uit de Huerta. De Huerta zijn de vruchtbare land- en tuinbouwgronden die rondom de stad liggen. Vissers verzorgen de dagelijkse verse aanvoer van vis, schelp en schaaldieren. Je kunt er ontbijten voor een paar euro en voor de lunch heerlijke broodjes met Spaanse gerookte ham kopen. Fruitsappen worden vers geperst en de koffie à la minute gezet.

 Valencia SiC_dagje-strand_-foto-Wilma-Lankhorst

Tip 6: Dagje strand of de Huerta verkennen

Door de ligging dicht bij de zee, waait er vaak een verkoelende wind door de stad. Het is ook heerlijk om de drukte van de stad even achter je te laten en met je huurfiets het strand op te zoeken. Wij hebben een groot deel van de route naar het strand door de Turia gefietst. Aan het einde was er een omleiding, door de gele borden te volgen, kom je wel op juiste locatie.

Vanaf de haven kun je behoorlijk wat kilometers langs het strand fietsen (let wel op dat je het fietspad gebruikt en niet op de boulevard tussen de wandelende badgasten gaat fietsen). Wij hebben gekozen voor het strand en de zee. Wil je langer fietsen, volg dan de borden naar de huertas.

 Valencia_SiC_La_Pepeica-foto-Wilma-Lankhorst.

Tip 7: Valencia op je bord

Als ik aan Spanje denk, denk ik aan lekker eten. Voor ons vertrek heb ik via mijn social media kanalen culinaire tips gevraagd. Het aantal reacties was enorm en divers. Wij hebben o.a. paella gegeten bij La Pepica aan het strand. Dit Spaanse restaurant is o.a. bekende om de zwarte paella. Het bestaat sinds 1898 en is erg populair bij de lokale bevolking. Reserveren is hier aan te raden en onze street-art gids Christophe adviseerde om ’s middags te gaan eten omdat paella van oudsher een lunch gerecht is.

 Valencia_SiC_Puerta-del-Mar-dessert-foto-Wilma-Lankhorst.j
Het dessert bij Puerta del Mar 1

Een andere culinaire tip die ik graag met je deel is Restaurant Puerta del Mar 1. Hier begint het culinaire feest vanaf half negen ’s avonds. Ook hier is reserveren handig omdat veel lokale bewoners hier ook graag eten. Wij hebben genoten van een drie gangen menu met een ruime keuze uit voor- en hoofdgerechten. Het brood was bij de prijs in begrepen en het dessert overtrof onze stoutste verwachtingen. En dat voor € 22.80 per persoon. Ook de heerlijke Spaanse wijnen zijn hier goed betaalbaar.

Valencia_SiC_Herbolario-Navarro-foto-Wilma-Lankhorst

Ook zo’n zin in  een salade?

Als je een heerlijke salade wilt eten moet je bij de biologische winkel Herbolario Navarro (Calle San Vicente 63) zijn.  In een hoek van deze grote biologische supermarkt is een eetgelegenheid gecreëerd. De keuken is vanaf de lunch t/m 20.00 uur geopend. Dagelijks worden er o.a. verse salades en pastagerechten gemaakt. Hier kun je je vitaminen tekort op een hele smakelijke en betaalbare manier aanvullen. Voor en Quinoa-salade betaalden we € 6,90 p.p. Aanrader.

 Valencia_SiC_Tanto_Monta_-foto-Wilma-Lankhorst
Een selectie van de heerlijke tapas bij Tanto Monta

De laatste tip kregen we van onze street-art gids. Christophe stelde voor om de veel geprezen wijk Barrio Russafa te laten voor wat het is en op zoek te gaan naar het studentenkwartier, ten noorden van de Turia. Daar hebben we bij Tanto Monta (aan de Poeta Artola nr 19) heerlijke tapas, ‘montadito’s’ gegeten. Ze schenken er ook een fris Spaanse biertje en lekker witte Verdejo wijn. Als ik je zeg dat wij er met twee personen voldoende hebben gegeten en gedronken voor € 14,90 dan geloof je me vast niet. Probeer het zelf als je in Valencia bent. Reserveren kan hier niet, maar het wachten is hier ook gezellig.

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst

Handige links:

Gemeente & VVV Valencia (Spaanstalig)
Toerisme Valencia (Nederlandstalig)
Valencia in Time to MoMo
Fijn leesbaar reisblog over Valencia van Yvonne van der Laan
Hier kun je contact leggen met street-art gids Christophe 

Eerder verschenen in deze serie

Summer in the City – Nijmegen
Summer in the City – Mechelen