Hamburg Design und Art_ Behrooz Elmi © foto Wilma_Lankhorst

Stedentrip naar Hamburg

Hamburg Kleine Alster © foto Wilma_Lankhorst
De Kleine Alster © foto Wilma Lankhorst.

Geen files op Schiphol, maar lekker met de trein naar Duitsland. Onze reisbestemming voor deze stedentrip is Hamburg. We reizen met de ICE -trein naar de Hanzestad (HH) aan de Elbe. Voor cultuurliefhebbers is er veel te doen zoals de Kunsthalle, de Komponistenwijk de Kunstmeile en een muzikale avond in de Elbphilharmonie. Pak de fiets en verken de Elbe-tunnel, bezoek de Plantentuin en de stadsmeren.Graag deel ik mijn zeven tips met je.

Hamburg op de fiets de stad verkennen © foto Liesbeth van Schevikhoven
De stad op de fiets verkennen © foto Liesbeth van Schevikhoven.

Tip 1: Huur een fiets en verken de stad

Hamburg is een fijne stad om per fiets te verkennen. Overal in de stad staan Hamburg-fietsen die je de met een app kunt reserveren. Wij hebben een ‘Hollandse fiets’ gehuurd bij een fietswinkel . Voor € 15 konden we 24 uur op de pedalen (tarief mei 2022). Om een beetje aan de fiets én het verkeer in de stad te wennen is een kennismakingsrondje rondom de grote Alster een goede optie. Komend van het hoofd-treinstation zijn wij na de Kennedy-brug rechtsom naar het meer gefietst. Je komt na 7,5 kilometer uit bij het park ‘Planten & Blomen’. Overal langs die route staan de bekende fietsbordjes (wit met rode letters) die de wijken en de afstanden aangeven. Het is wel handig om een goede stadskaart mee te nemen.

extra groene tip: Met GreenKayak kun je een gratis kanotocht maken op de Alster. Het enige dat je moet doen, is tijdens het roeien, het afval dat op het water drijft, mee nemen. Lees er hier alles over. 

Hamburg Oude Elbetunnel © foto Wilma_Lankhorst
Verken de Oude Elbetunnel © foto Wilma Lankhorst.

Tip 2: Wandel of fiets door de oude Elbetunnel

De rivier de Elbe stroomt als een blauw-grijs lint door de havenstad. De kade aan de stadszijde wordt afgezoomd met rode bakstenen pakhuizen, moderne flats en talrijke zogenaamde ‘Brucken’. Dit zijn veerstoepen van waaraf verschillende veer- en rondvaartboten vertrekken. Op de hoogte van de Landungsbrucken ligt de toegang tot de oude Elbe-tunnel. Met een lift worden passagiers en/of fietsers naar een diepte van 23,5 meter onder Elbe-niveau gebracht. Daar opent zich de deur voor de wandel(fietstocht) van 426 meter naar de andere oever van de rivier. Aan de overkant gaan we op dezelfde manier weer naar straatniveau. Buiten draaien we ons om en lopen we naar de rivier. Het zicht op Hamburg is prachtig, ook op de Elbphilharmonie. Je kunt de ‘Alte Elbetunmnel’ gratis bezoeken, ook als je met de fiets gaat. Denk er wel aan dat je niet harder dan 10 kilometer per uur mag fietsen in de tunnel.

Hamburg Planten und Blomen © foto Wilma_Lankhorst
Planten und Blomen © foto Wilma Lankhorst.

Tip 3: Verken de groene oase: Planten & Blomen

Op het wensenlijstje van mijn reisgenoot stond een bezoek aan de botanische tuin, ‘Planten & Blomen’.  Als wij hier lopen is het begin mei, de zon straalt, de meidoorn verspreidt haar verleidelijke geur, de Japanse kers laat haar roze bloesem als lente confetti vrolijk dwarrelen. Overal zitten en liggen mensen, ze praten, lezen wat, doen een dutje of dagen de zon uit voor een kleurtransformatie. Door het park lopen allerlei paden, het duurt even voor we de Japanse tuin hebben gevonden. De bonsai wijzen ons de weg en dan betreden we een oase van rust. ’s Middags slenteren we via de groene oase, Kleine Wallanlagen naar de Grosse Wallanlagen. Daar ontdekken we het Parkcafé Planten und Blomen met een fijn terras aan het water.

Hamburg Ernst-Wilhelm Nay in de Kunsthalle © foto Wilma_Lankhorst
Ernst Wilhelm Nay in de Kunsthalle © foto Wilma Lankhorst.

Tip 4: Ernst-Wilhelm Nay in de Kunsthalle

De musea aan de ‘Kunst Meile’ in Hamburg trekken jaarlijkse vele duizenden bezoekers. Als je niet kunt kiezen, kan ik je een bezoek aan de Kunsthalle aanbevelen. Dit kunstpaleis bestaat uit drie delen: het grote rode bakstenen gebouw, het kleinere witte gebouw, Galerie der Gegenwart, voor de tijdelijke tentoonstellingen. Beide gebouwen worden verbonden door de Sokkel, een roodbruine ‘heuvel’ waarin ondergronds expositiezalen zijn gemaakt. Deze zomer kun je hier onder andere het retrospectief van de Duitse schilder Ernst Wilhelm Nay (1902-1968) ontdekken. Voor mij een nieuwe naam, maar een die ik niet meer zal vergeten na deze tentoonstelling. Het werk van Nay wordt in de Duitse kunstgeschiedenis gezien als de brug tussen de kunststromingen van vóór en na de twee Wereldoorlogen. De krachtige en kleurrijke penseelstreken van Nay bewegen zich tussen het Expressionisme, abstracte kunst en de vrije moderne schilderkunst van na 1945. Aan de hand van 120 schilderijen, talrijke aquarellen en krantenknipsels krijg je in de Kunsthalle een goed beeld van het talent van Nay en de tijd waarin hij leefde en werkte. 

Hamburg Elbphilharmonie buitenaanzicht © foto Wilma_Lankhorst
De Elbphilharmonie, buitenaanzicht © foto Wilma Lankhorst.

Tip 5: Muziek in de Elbphilharmonie

Een grote wens van mijn reisgenoot gaat in vervulling met ene bezoek aan de Elbphilharmonie. Deze concertzaal aan de Elbe wordt ook liefkozen Elpi genoemd. In 2007 werd de spade in de grond gezet, tien jaar later en 77 miljard op de uitgaven teller verder, vond het eerste concert in 2017 plaats. Architecten van dit indrukwekkende complex zijn Jacques Herzog en Pierre de Meuron. De grote concertzaal biedt plaats aan 2100 gasten. Er is ook een kleine zaal. Na controle van je (plaza) ticket, stap je op een loopband die je naar zes verdiepingen hoger rolt. Op dit niveau kun je met je plaza-ticket een rondje om het imposante gebouw lopen.

Hamburg Elbphilharmonie grote zaal© foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeld van de grote zaal in de Elbphilharmonie © foto Wilma Lankhorst.

Wij hebben een concertticket en pakken na een tweede controle de roltrap naar het bruisende centrum van de muziektempel. Onze plaatsten bevinden zich op de zestiende verdieping. Ons uitzicht over de zaal is prachtig, de akoestiek perfect. Kijk hier voor het programma en de online ticketverkoop. 

Hamburg Componistenwijk Gustav Mahler Museum © foto Wilma_Lankhorst
De Componistenwijk, Gustav Mahler Museum © foto Wilma Lankhorst.

Tip 6: Ontdek de Componisten-wijk (KQ)

Een oud collega, fotograaf en journalist Willem Laros tipte me om het Brahms Museum te bezoeken. Dit museum ligt in de Componistenwijk (Komponisten Quartier) (KQ) in de wijk Neustadt. We lopen de Peterstrasse in met fraai gerestaureerde bakstenen gebouwen. De meeste componisten die hier een museum hebben, hebben niet in deze straat gewoond, maar vaak wel in de wijk. Door ze bij elkaar te brengen, krijg je als bezoeker een gul aanbod van zes musea. Voor € 9 uur, koopje een dagkaart waarmee je de zes musea die dag onbeperkt kunt verkennen. Dicht bij zijn leuke cafeetjes en terrassen waar je tussen de exposities door een glaasje kunt drinken of een broodje kunt eten.

Hamburg Koreaans eten bij Seoul 1988 © foto Liesbeth Schevikhoven
Koreaans eten bij Seoul 1988 © foto Liesbeth van Schevikhoven.

Tip 7: Koreaans eten bij Seoul 1988

Al deze bezienswaardigheden bekijken, maakt hongerig. Op minder dan vijf minuten lopen vanuit ons appartement ontdekte we bij toeval het Koreaanse huiskamerrestaurant Seoul 1988 (Müggenkampstraße 86, zijstraat Steinstarsse). Gerund door enthousiaste dames, ben je hier te gast in een sfeervol (huiskamer)restaurant. Tijdens ons eerste bezoek, hebben we op het terras een heerlijk kip teriyaki gegeten. Later die week hebben we nog twee maal een maaltijd to go gehaald. Steeds verrassend en goed op smaak.

Hamburg summer in the city © Wilma_Lankhorst
Hamburg summer in the city © Wilma Lankhorst.

Meer weten over Hamburg?

Bekijk hier de site van Toerisme Hamburg of het Duits Verkeersbureau in Amsterdam.  Vanuit ons land vertrekken dagelijks meerdere treinen naar Hamburg. Op deze site staan allerlei treinaanbiedingen. Let daarbij goed op de overstaptijd. Reserveer voor een paar euro per enkele reis een zitplaats, dat maakt het reizen wel comfortabeler.
Lees ter voorbereiding ook het blog ‘Standort Hamburg’ van mijn collega Fem. Zij woont en werkt sinds 2013 in Hamburg en kent de leukste adressen en deelt graag handige weetjes.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst.
© gebruik van de afbeeldingen (van de Kunsthalle) met toestemming van en met dank aan de Kunsthalle en de genoemde kunstenaars.
© foto in de kop met dank aan Behrooz Elmi van galerie Design & Art.
Valencia_SiC_La-ciudad-de-las-artes_-foto-Wilma-Lankhorst.
La Ciudad de las Artes y Las Ciencias foto Wilma Lankhorst

In de serie Summer in the City verschenen eerder op dit blog