Doetinchem Summer_in_the_City_bloemen © foto Wilma_Lankhorst

Summer in the City in Doetinchem

Doetinchem Waterstraat © foto Wilma_Lankhorst
Zicht op de Catharinakerk vanaf de Waterstraat © foto Wilma Lankhorst

Door de dubbele uitzending van The Passion, waren Doetinchem en omgeving de laatste maanden uitgebreid op televisie. Al deze mooie beelden, zijn de aanleiding voor de keuze om Doetinchem als eerste stad in de serie “Summer in the City 2022” te laten schitteren. Pak je agenda er maar bij, er is deze zomer van alles te doen in de Achterhoek. Duik in het verleden met de wandeling ’20 op een rei’. Dit weekend komen 28 olifanten naar de stad. Krijg jij al zin in Doetinchem?

Doetinchem 20-op-een-rei © foto Wilma_Lankhorst.
Ontdek de geschiedenis van Doetinchem in 20 op een rei © foto Wilma Lankhorst.

Tip 1 : 20 op een reis

Hoe breng je de geschiedenis terug in het stadsbeeld van 2022?
In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog is het centrum van Doetinchem drie maal gebombardeerd. Naast de doden die werden betreurd, heeft Doetinchem door deze acties haar historische hart verloren. Op oude stadsplattegronden zijn de voormalige stadswallen (in een eivorm) goed zichtbaar. Kunstenaars van Het Web, maatschappelijk organisaties én leerlingen van het Rietveld- en het Ludger College hebben 20 zuilen gemaakt. Deze wachters vormen nu een lint waardoor de stadswal van toen weer terug is in het stadsbeeld. Alle zuilen vertellen een eigen verhaal. Al deze verhalen en de locaties van de zuilen staan in een folder die je gratis kunt ophalen bij o.a. de bibliotheek, de VVV/Stadsmuseum en Café Vanouds. 

Je kunt ‘20 op een rei’ tot 1 november 2022 zelf ontdekken in het centrum van de stad.

Doetinchem Elephant-Parade-2022-©-foto-LkkrDoetinchem
Elephant Parade 2022 in Doetinchem© foto lkkrdoetinchem.

Tip 2 : Olifantenparade

 De hele maand juli zijn 28 olifanten te gast in het centrum van de stad. Tijdens het feestelijke openingsweekend van 1 t/m 3 juli staan de kleurrijke dieren van deze Elephant Parade bij elkaar op het Simonsplein. Vijfentwintig van deze baby-olifanten zijn beschilderd door nationale en internationale artiesten. Drie exemplaren worden in Doetinchem beschilderd door kunstenaars uit de regio. Rosalie van der Graaf (RoosArt) uit Doesburg bijt 1 juli het spits af op het Simonsplein. Naast een ontwerp van street-art kunstenaar RoosArt zullen later in juli ook de Achterhoekse olifant ‘Deerntje Truus’ en de Doetinchemse ‘Guus’ zich bij de kudde kunstwerken voegen. Vanaf 4 juli krijgt iedere olifant een eigen plekje in de stad. Tot eind juli kun je dan zelf de olifanten-kunstroute verkennen. Hier vind je het uitgebreide openingsprogramma van het feestweekend (1-3 juli 2022).

Doetinchem poëzierondje_in_Doetinchem collage © foto Wilma_Lankhorst
Poëzierondje om de Catharinakerk in Doetinchem © foto Wilma Lankhorst.

Tip 3 : Poëzierondje om de kerk

Ik ken de Catharinakerk in het centrum van de stad vanwege het carillon en de maandelijkse boekenverkoop. Maar je kunt er ook een poëzierondje maken. Aan de lantarenpalen rondom de kerk zijn veertien verschillende gedichten bevestigd. Zoals het gedicht ‘Mijn Vrouw’ van stadsdichter Eddy Buiting. Buiting schreef deze dichtregels ter ere van de onthulling van de virtuele beklimming van de kerktoren (november 2020). Liselore Gerritsen (1937-2020) schreef  ‘Geloof, hoop en liefde’. Naast Liselore Gerritsen is Gerrit Komrij (1944-2012) de enige andere dichter die in de Achterhoek is geboren. Zijn wieg stond in Winterswijk. Hier woonde hij van 1944 tot met einde van de middelbare school in 1963. Hier op het Simonsplein lees ik van zijn hand de regels van ‘DE DICHTER’. Terwijl ik geniet van een poëzierondje om de Catharinakerk, speelt de organist voluit op het carillon.

Doetinchem stoffenmarkt op dinsdag © foto Wilma Lankhorst
Doetinchem stoffenmarkt op dinsdag © foto Wilma Lankhorst

Tip 4 : Kleurrijk stoffenmarkt op dinsdag

Elke dinsdagochtend is er in het centrum van Doetinchem van 8 tot 13.00 uur de grootste stoffen- en lapjesmarkt van Oost-Nederland. Naast een keur aan stoffen, zijn er kramen met fournituren waar je knopen, risten, garen, boordband enzovoort kunt kopen. Heerlijk struinen tussen kleurrijke stoffen, kralen en applicaties, roept nostalgische gevoelens bij me op. Terugdenkend aan de zomers van de jaren zeventig waarin mijn moeder stoffen kocht en voor ons nieuwe kleding maakte. Voor de liefhebbers zijn er ook kramen met groenten, fruit, gebakken vis, kip aan het spit, broodjes en bloemen. In totaal telt de dinsdagmarkt meer dan 50 kramen. Op zaterdag is er een kleinere markt met levensmiddelen en bloemen.

Doetinchem Summer_in_the_City volop wandelmogelijkheden o.a. Slangenburg Brunsveldweg © foto Wilma_Lankhorst
Doetinchem kent volop wandelmogelijkheden in en om de stad © foto Wilma Lankhorst.

Tip 5 : Wandelen in de Slangenburg

Op enkele kilometers van het centrum van Doetinchem ligt Landgoed de Slangenburg. In The Passion kon je hier de scene zien waarop Jezus de laatste maaltijd met zijn volgers deelde. Rondom het kasteel zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Mijn favoriet is de Brunsveld-route (lange versie 8.7 kilometer en de korte versie 5 kilometer). Op deze wandeling maak je kennis met verschillende vegetaties op het landgoed. De route is vernoemd naar boerderij “De Brunsveld’ en dat is de plek waar mijn opa Willem is geboren. Nu vind je op deze locatie een groepsaccommodatie (voor meditaties en stilteretraites) ‘The place to be’. 

Doetinchem kabouterroute op Landgoed_Slangenburg © foto Wilma_Lankhorst
Kabouterroute op Landgoed Slangenburg © foto Wilma Lankhorst.

Voor de jonge wandelaars is er de kabouterroute,  uitgezet rondom het kasteel. Deze (verharde) route is ook begaanbaar met buggies, rollators en rolstoelen.

Doetinchem The Passion in Art Stadsmuseum Kruiswegstaties © Aad de Haas © foto Wilma_Lankhorst
The Passion in Art begint met zestien Kruiswegstaties © Aad de Haas © foto Wilma Lankhorst.

Tip 6 : Stadsmuseum Doetinchem

Geïnspireerd door de activiteiten rondom The Passion heeft het team van het Stadsmuseum Doetinchem het concept ‘The Passion in Art’ nader bekeken. Het thema ‘lijdensverhaal’ is door de eeuwen heen, tot vandaag steeds een inspiratiebron geweest voor kunstenaars. “Het gaat in essentie over het lijden van de mensheid in alle tijden”, aldus Esther Ruessen (museumdirecteur). De tentoonstelling ‘Liefde Lijden Leven’ begint met zestien reproducties van kruiswegstaties van Aad de Haas (1920-1972).

Kruiswegstaties Wahlwiller

De Haas heeft de oorspronkelijke muurschilderingen en kruiswegstaties gemaakt voor het Cunibertkerkje in het Limburgse Wahlwiller. Na deze introductie ontdek je werk van achttien kunstenaars die allemaal hun visie op het lijdensverhaal laten zien. De klassieke versies zijn geïnspireerd door de ‘leer van de kerk’. In de hedendaagse versies staat het universele menselijk lijden centraal. In de laatste zaal draait de video Piëta (1992) van videokunstenaar Erzsébet Baerveldt (Nijmegen, 1968).

Doetinchem 2022-Kruisweg-Slangenburg-Jezus-is-opgestaan-©-Ada_Wetra-©-foot-Wilma_Lankhorst
Jezus is opgestaan, statie mini-kruisweg © Ada Westra © foto Wilma Lankhorst.

Kruisweg in de museumtuin

Nadat je de kunstwerken binnen hebt bekeken, is er nog een (mini) kruisweg in de museumtuin. De acht afbeeldingen die je hier ziet zijn gemaakt door kunstenaars uit de regio, ter gelegenheid van The Passion. De inspiratiebron voor deze kruisweg is het evangelie van Johannes. Het zijn totaal andere beelden, maar zeker de moeite van een wandeling waard.

Liefde Lijden Leven is deze zomer te zien in Stadsmuseum Doetinchem. Gratis met de Museumkaart.   

Doetinchem Mega sup © foto AchterhoekSup
Verken de Oude IJssel met een mega sup © foto AchterhoekSup.

Tip 7 : Suppen op de Oude IJssel

Tot slot nog een actieve watertip. Vanaf de Bleek in het centrum van de stad, kun je de Oude IJssel verkennen met een sup. Een van de jongste ondernemers van Doetinchem, Sietse Arendsen, heeft zijn droom omgezet in een eigen onderneming, Achterhoek Sup. Je hebt de keuze uit een solo sup, een duo sup en een kano sup. Nieuwe deze zomer is de mega sup voor maar liefst acht personen. Hier vind je alle informatie voor een sportief dagje uit op de Oude IJssel. 

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen en de dichtregels met dank aan Stadsmuseum Doetinchem, Museum Krona (Uden) en alle genoemde kunstenaars.
Doetinchem Streeckgenoot © foto Wilma_Lankhorst
Mijn tip: Ga eens koffiedrinken bij Streeckgenoot aan de Spinbaan © foto Wilma Lankhorst.
Doetinchem Living Statues © foto Wilma_Lankhorst
Living Statues, Doetinchem 26 juni 2022 © foto Wilma Lankhorst.

Korte terugblik op Living Statues

Op zondag 26 juni 2022 stonden er op vijftien locaties in het centrum van Doetinchem levende standbeelden. Het publiek liet zich verrassen door bijzondere acts en creaties van leden van de vereniging Living Statues. Wij zagen Tante Till, Miss Lead, de Boekenwurm, de zilveren prinses, Mejuffrouw Diggel, Wijsneus en de Rattenvanger van Hamelen. De Living Statues hebben ons verrast, verbijstert en we hebben ze bewonderd. Nu moeten we weer twee jaar wachten tot een nieuwe versie van Living Statues Doetinchem aandoet.