Summer in the City: Bourgondisch Mechelen

Mechelen_SiC_Cellekens_1854-kunstenares-Mariette-Teugels-fotograaf-Hans-Smet-foto-Wilma-Lankhorst
Het Cellekens uit 1854 is nu de woon-en werkplaats van kunstenaar Mariette Teugels en fotograaf Hans Smet.

Summer in the City
Bourgondisch Mechelen

Deel twee in deze zomerserie summer in the City is het Vlaamse Mechelen. Ik deel wederom zeven tips met je voor een bezoek aan deze stad. Deze suggesties variëren van musea en street-art tot culinair, actief en/of leuke leestips. 

Mechelen Summer_in_the_City_street-art_-foto-Wilma-Lankhorst

Mechelen Muurt is een project van Gijs Vanhee (voormalig stadsartiest van Mechelen). Hij mocht tien (inter)nationale street art collega’s uitnodigen die zich uitleefden op de muren van Mechelen. Hof van… Download hier de kaart Mechelen Muurt 

Ontdek Bourgondisch Mechelen

Het Vlaamse Mechelen heeft me verrast door haar oude authentieke binnenstad en warme gastvrijheid. Lopen door eeuwen geschiedenis en genieten van het Bourgondische leven. Een stad van sterke vrouwen zoals Margareta van Oostenrijk en talrijke Begijnen. De VVV biedt zelfs een wandeling aan waarbij de talrijke historische vrouwen gaat ontdekken. In het spoor van enkele van deze sterke vrouwen wil ik je graag meenemen door de voormalige hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Ben je er klaar voor?

Maak kans op een gratis bezoek aan de Sint Romboutstoren
Onder aan dit artikel lees je hoe je mee kunt doen!

Sneak preview – Een eerste kennismaking

 Mechelen_SiC_Margareta_van_Oostenrijk-met-r.-toren-van-de-St.-Rmbouts_foto-Wilma-Lankhorst
Margareta van Oostenrijk met rechts de toren met uitzicht van de St. Rombouts

Tip 1: In de voetspoor van Margareta

Ze staat fier op de Grote Markt. Een grote sokkel geeft haar imposante postuur nog meer aanzien: Margareta van Oostenrijk (1470-1530), de tante van Karel V (1500-1558). Als jong meisje is ze drie keer uitgehuwelijkt. Als ze op haar 24ste jaar voor de derde maal weduwe is, besluit ze nooit meer te trouwen. Vanaf 1507 is Margareta 23 jaar landvoogdes van de Bourgondische Nederlanden. Ze liet in Mechelen een eigen stadspaleis bouwen en nam de opvoeding van haar neefje Karel V en zijn zussen op zich. De landvoogdes stond als bestuurder bekend om haar tact en klare taal. Één van haar grootste successen is de Damesvrede van Kamerijk (1529). Aan het hof van Margareta was veel aandacht voor kunst & wetenschap in de beginnende Renaissance.

Mechelen_SiC_Stadspaleis-Margareta-van-Oostenrijk-Gerechtshof_-foto-Wilma-Lankhorst.De sfeervolle tuin van het Paleis van Margareta van Oostenrijk (nu Gerechtshof) is op weekdagen tussen 7.30 en 18.00 uur vrij te bezoeken. Tijdens het weekend en op feestdagen van 9.00 tot 20.00 uur.

Hof_van_Busleyden_Margerata-van-Oostenrijk-pagina-uit-haar-Koorboek_foto-Digitallab-Leuven.

Polyfone muziek

Eén van haar grootste passies was polyfone muziek. Dit is een bijzondere muziekvorm waarbij een muziekstuk gecomponeerde meerstemmigheid bevat. Je hoort meerdere melodieën tegelijkertijd. Het originele koorboek van Margareta is te zien in het recent geopende Hof van Busleyden. Bij de VVV kun je het boekje ‘In de voetsporen van Margareta’ kopen. Als je met een groep bent, kun je ook de Historische Vrouwenwandeling boeken.

Mechelen_SiC_bronzenbeeld-karel-V-als-kleuter-op-een-schommelpaard-foto-Wilma-Lankhorst.

Schuin tegenover Margareta’s stadspaleis is eind juni 2018 een beeld van haar schommelende neefje Karel V onthult.

Mechelen-SiC_DE-prikkelroute_kaas-proeven_foto-Wilma-Lankhorst.
Kaas met Gouden Carolus proef je op de Prikkelroute.

Tip 2: Smullen op de Prikkelroute

Voor echte lekkerbekken heeft de VVV een wandeling uitgezet om van te smullen. Voor € 6 koop je een routeboekje met zes bonnen voor heerlijke hapjes tijdens je eigen stadswandeling. Bourgondische Mechelen proeven aan de hand van kaas, bier, thee, een appeltaartje, chocolade Maneblussers en de originele torenkoekjes. Naast dit proefpakket krijg je nog tien kortingsbonnen om je dagje of weekend Mechelen nog leuker te maken.

Mechelen_SiC_Bootje-op-de-binnendijle-Maneblusser_-foto-Wilma-Lankhorst
Een boottocht over de Binnendijle is een heerlijk uurtje ontspannen in deze Bourgondische stad. In de Prikkelroute is een kortingsbon voor deze boottocht.

Tip 3: Bootje varen op de Binnendijle

Door de historische stadskern van Mechelen (nu Unesco Werelderfgoed) stroomt de Dijle. Aan de Havenwerf, naast de oude brouwerij van Lamot, vind je de aanlegplaats van Bootjes-in-Mechelen. Als we aankomen, heet de schipper ons hartelijk welkom. De stuurman heeft er zin in en hij stelt ons dan ook direct voor om een Maneblusser te kopen. Dat is één van de vele biersoorten van de historische stadsbrouwerij het Anker. Als we de kroondop van de fles halen, gooit de schipper de trossen los. Vakkundig vaart hij ons in een soort fluisterboot door de oude waterstraten van Mechelen. Via een geluidsband horen we allerlei anekdotes en wetenswaardigheden over Mechelen.

Mechelen_SiC_Ludwig-van-Beethoven-brengt-bloemengroet-aan-opa-Lodewijk-in-Mechelen-foto-Wilma-Lankhorst

Wist jij dat?
  • Beethovens familie uit Mechelen komt?

Tegenover de instapstapplaats voor de boottocht, staat een standbeeld van een jonge Beethoven met een gouden roos op zijn rug. Hij brengt een groet aan zijn grootvader, Lodewijk die in Mechelen heeft gewoond.

 Mechelen_Kruidtuin_foto-Wilma-Lankhorst Tip 4: Kruidtuin aan de Binnendijle

Een van tips waarop we worden geattendeerd tijdens de boottocht is de Kruidtuin. Deze groene oase ligt aan het uiterste puntje van de boottocht. De hoge groene wallen verbergen alle geheimen voor ons vanuit het bootperspectief. Dus lopen we er later nog eens apart naar toe. De Kruidtuin ook wel de Botanique genoemd, heeft een rijke cultuurgeschiedenis. Het begon allemaal in de middeleeuwen. De groene oase was toen de tuin voor de commanderij van Pitzemburg. Toen de ridderorde werd afgeschaft is de tuin in de 19e-eeuw opnieuw ingericht als Engelse landschapstuin voor de Société Royale d’Horticulture. Sinds de Eerste Wereldoorlog is het een openbare tuin. Veel inwoners van de stad, jong en oud genieten nu van dit park.

Cruydenboek_Rembert_Dodoens_1554.

In het midden van de Kruidtuin ontdekken we het standbeeld van Rembert Dodoens. Deze wetenschapper schreef in de 16e-eeuw het Cruydenboek. Dit is voor zover bekend de oudste herbarium over de geneeskrachtige werking van planten en kruiden in de Westerse wereld.

Afbeelding met dank aan Wiki Commons.

Mechelen_SiC_Toren-van-de-St.-Rombouts_vanuit-de-brouwerij_foto-Wilma-LankhorstZicht op de St Rombouts-kathedraal vanuit Brouwerij het Anker

 Tip 5: Rondje om de kerk

In Mechelen kun je maar liefst acht rondjes-om-de-kerk maken. Zonder steeds dezelfde route te lopen! Sinds jaar en dag woont de Aartsbisschop van Belgié in Mechelen. Zijn huiskerk is de statige St. Rombouts kathedraal. De eerste bouwactiviteiten gaan terug naar de 13e-eeuw. Als wij de kerk bezoeken wordt er nog volop gerestaureerd. In de acht kerken in het oude centrum van Mechelen kun je vaak nog authentieke historische schilderijen zien. In de St. Rombouts-kathedraal hangt o.a. het schilderij ‘Christus aan het kruis’ van Antoon van Dyck. Het pronkstuk in deze kathedraal is het hoofdaltaar van Lucas Faydherbe (1665). Bij het hoofdaltaar liggen ook enkele relikwieën van Margareta van Oostenrijk.

Wist je dat?
  • Je de toren van de St.Rombouts-kathedraal kunt beklimmen?

Nadat je bijna 500 treden hebt bekommen, is de traktatie een uniek uitzicht over de stad en haar omgeving.

Mechelen_SiC_St.Janskerk-restauratie-foto-Wilma-Lankhorst
Er wordt nog hard gewerkt in de St. Janskerk.

Bijna tegenover het Hof van Busleyden ligt de St. Jan. Ook dit godshuis wordt gerestaureerd. Toch is de koster blij met ons bezoek. Vol trots vertelt hij over de rijkste parochie van Mechelen. Vanaf de 15-eeuw tot aan de Franse Tijd (1795) woonden leden van de Grote Raad (Gerechtshof) in de directe omgeving van deze kerk.

Hoor je het ook?

Ieder kwartier en bij de St. Rombouts zelfs iedere 7,5 minuut hoor je één van de acht klokkenspelen in de stad. Mechelen heeft sinds 1922 een Beiaardschool. Wereldwijd komen er leerlingen naar deze opleiding in Mechelen om de vaardigheden van dit oude muzikale ambacht te leren. Jaarlijks worden de thema’s aangepast aan de actualiteit. In 2018 (100 jaar na de Vrede van de Eerste Wereldoorlog) hoor je ieder uur een strofe van de 9e Symfonie van Beethoven: Alle Menschen werden Brüder. Dit is ook de hymne van de Europese Unie.

 Mechelen-SiC_Kerk-van-de-Begijnen_foto-Wilma-Lankhorst
Bovenste deel van de gevel van de grote kerk van de Begijnen.

Via de site van de VVV kun je de kerkenroute waarop de acht historische godshuizen staan bekijken. De verwachting is dat de restauratiewerkzaamheden in de meeste van de acht kerken, begin oktober 2018 zijn afgerond. Denk er even aan dat alle kerken (en de meeste) musea op woensdag zijn gesloten.

Hof_van_Busleyden_vooraanzicht_foto-Sophie-Nuytten
Hof van Busleyden – foto sophie Nuyten

Tip 6: Hof van Busleyden

OP 17 juni 2018 zijn de deuren van het nieuwste museum van Mechelen officieel geopend. Van donderdag t/m dinsdag ben je welkom in het Hof van Busleyden.  In het voormalige stadspaleis van de rechtsgeleerde en humanist Hieronymus van Busleyden leer je nu alles over het Bourgondische Rijk én en Bourgondische leven. Vergeet de zolder niet met de Verborgen Hofjes. Uniek in de wereld!

Mechelen_SiC_Brouwerij-het-Anker-foto-Wilma-Lankhorst.
Mooie historische hoekjes tijdens rondgang door de brouwerij.

Tip 7: Brouwerij het Anker

De zevende, gouden tip! Om alle indrukken die je hebt opgedaan in deze Bourgondische stad een beetje te kunnen verwerken is Brouwerij het Anker een perfecte locatie. Je kunt hier een (individuele) bezichtiging van de brouwerij ondergaan en een Gouden Carolus testen. In de Brasserie kun je ook heerlijk bourgondisch eten. Wat dacht je van stoofvlees gesmoord in het gerstenat van de Gouden Carolus of een heerlijke burger met een Triple? Wat je ook kiest, je zult je hier thuis voelen. De bediening in de Brasserie is zeer professioneel en ouderwets gastvrij.

Mechelen_SiC_de-Brogh-Store-en-Stassart-11-lunchrestaurant-foto-Wilma-Lankhorst

Veel praktische tips voor een bezoek aan Mechelen vind je hier. Op deze site kun je de stad zelfs virtueel (voor)verkennen. Op Social Media kun je Mechelen vinden & volgen met #visitmechelen. Bekijk hier een digitaal rondje Mechelen.

Lezersactie

Maak kans op een vrijkaart voor een bezoek aan de Sint Rombouts toren.

Laat in een korte reactie onder aan dit artikel weten, waarom jij graag vóór 31 december 2018 Mechelen wilt bezoeken. ‘Like’ daarna mijn Facebook-pagina en  deel dit bericht met je volgers. Vóór 1 augustus 2018 hoor je dan of je een van de twee vrijkaarten (twv € 8) hebt gewonnen. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd, de voucher is niet inwisselbaar tegen contant geld.

Mechelen_SiC_Circle-of-Enery-Jan-van_Munster_-foto-Wilma-Lankhorst

Wij hebben geslapen in Elisabeth Hotel aan de rand van de oude binnenstad. Dit voormalige ziekenhuis is verbouwd tot een hip en trendy hotel. Overal hangen leuke spreuken zodat je steeds met een glimlach op je gezicht loopt. Het motto van dit hotel: Life’s Short, Start Smiling (het leven is kort, begin met lachen). Als het ’s avonds te gezellig wordt in het Bourgondische Mechelen kun je het Elisabeth Hotel altijd weer herkennen aan de Circle of Energy (van de Nederlandse kunstenaar Jan van Munster (1939)

Klein puntje van aandacht: de parkeerkosten in de hotelgarage zijn € 18 per 24 uur

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan VisitMechelen en alle partners

Eerder verschenen in deze serie:

Nijmegen-Summer-Capital-foto-Wilma-LankhorstSummer in the City – Nijmegen

Volgende week: Summer in the City – Valencia

Valencia_SiC_tegelplateau-in-Mercadeo-central-foto-wilma-Lankhorst
Tegeplateau in de Mercado Central, vissersvrouwen.