The Little museum of Dublin

2013-10-04 18.38.12Door een collega blogger (r) word ik (l) getipt om ‘The Little Museum of Dublin’ te bezoeken. Het museum is enkele maanden open en verdient volgens haar een bezoek. Ze wil er verder niets over zeggen ‘Ga er heen en beleef het zelf’.

Ontvangen met een diepe buiging

Daar ga ik dan…Aan de noordzijde van St. Stevens Green Park op nr 15 loop ik een statige trap op, de deur staat open en ik hoor gelach. Achter de balie staan verschillende mensen die grapjes met elkaar maken als ze me zien, stapt een man met vlinder das naar voren, hij maakt een diepe buiging en heet me welkom. Daarna neemt een collega het over, zij vertelt dat de rondleiding over 15 minuten begint, ik kan eerst de ‘Green Cinema’ bezoeken of de fototentoonstelling op de  tweede verdieping. Ik kies voor de bios en duik onder de trap een kast in. Op het muurbankje is plaats voor drie personen.

Film met perspectief op wielhoogte

Ik kijk naar een film die Dublin vanuit een speciaal perspectief laat zien. de camera is op wielhoogte van een auto gemonteerd. Omdat er niet echt veel gebeurd, ga ik nog even naar de tweede verdieping. Daar zie ik mooie zwart-wit beelden van Dublin en haar bewoners. In gedachten ga ik terug naar het interview met John Minihan, de internationaal bekende fotograaf met Ierse wortels. Minihan is een beeldkunstenaar in zwart en wit. En dan hoor ik tumult op de eerste verdieping. Vlinderdas is de gids van de rondleiding die ik ga volgen.

We will make you a Dub

De collectie van het museum is bijeengebracht door de inwoners van Dublin. Via oproepen is en wordt nog steeds aan mensen gevraagd bijzondere voorwerpen uit de geschiedenis van de stad aan het museum te schenken. De muren van de twee kamers op de eerste verdieping hangen vol met giften. Vóór we beginnen vraagt Vlinderdas waar we vandaan komen. Ik ben de enige Nederlander naast allemaal Dubs (zoals de Dubliners zichzelf graag noemen). Een oude dame komt naar me toe en zegt: Don’t worry, we will make you a Dub’. Vlinderdas vertelt het ene leuke verhaal na het andere, en dat is precies waar het in dit museum om gaat: het verhaal van de stad door de inwoners van de stad. Vlinderdas stelt steeds vragen en trekt zo zijn bezoek de geschiedenis in.

In dit huis wonen geesten…

Als we in de achterkamer komen zie ik een foto van John Minihan. Als Vlinderdas bij de foto komt, vraagt hij wie de man op de foto is. De Dubs kennen hun klassiekers en roepen in koor ‘Samuel Becket’ Onder de foto hangt een kleinere afbeeldingen van een huis  met daarnaast een kaart met kroontjespen handschrift. Vlinderdas vertelt dat een docent op de lagere school eens aan zijn klas heeft gevraagd om een briefkaart te schrijven aan de vorige bewoners van hun huis om hen te vragen hoe het was om in dat huis te wonen. Kleine John Hughes hoorde van zijn ouders dat de beroemde Ierse schrijver Samuel Becket vóór hen in hun huis woonde. John schrijft Becket een kaart en hij krijgt een kaart terug. Becket bedankt  hem bedankt voor zijn kaart en hij besluit af met … Please be aware,  the house is haunted, gosts are living in it”.

Op dat moment loopt een college van Vlinderdas de kamer in met in een zijn gezelschap een man die aan Vlinderdas wordt voor gesteld als ‘de 12 jarige jongen’ die de kaart aan Samuel Becket heeft geschreven.

Ik heb John Hughes met alle pallifinaria die bij zijn verhaal horen op de foto gezet en die ziet u hier →2013-10-05 16.44.42-1
The Little Museum of Dublin St Stephen’s Green 15
(halte nr 7 van de hop on hop off)
1 minuut van de winkelstraatGrafton Street

Dublin voordeeltips

  • gratis met de Dublin Pass
  • je krijgt € 1,50 korting als je vooraf iets drinkt bij Hatch & Sons, café in de basement bij het museum.
  • Na je museumbezoek krijg je 10% korting bij Hatch & Sons.