Doetinchem Winterlicht in de Catharina-kerk © foto Wilma_Lankhorst

Kunst ontdekken in Doetinchem

Enkele dagen na ons winterse verblijf in het buitenland, lopen we door het centrum van onze woonplaats Doetinchem. We ontdekken pop-up galerie Kunst Stroomt, een winterse lichtshow en een nieuwe tentoonstelling in het Stadsmuseum. Het aanbod varieert van lokale, regionale tot nationale kunstenaars. Genoeg redenen om Doetinchem dit voorjaar eens te verkennen.

Doetinchem Sfeerbeeld van pop-up galerie Kunst Stroomt © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeld van pop-up galerie Kunst Stroomt © foto Wilma Lankhorst.

Kunst Stroomt in de Waterstraat

Kunst stroomt is een pop-up galerie in de Waterstraat in het centrum van Doetinchem. Bij binnenkomst worden we welkom geheten door Nicolette, ze vertelt enthousiast over de tijdelijke galerie. We staan in een ruimte waarin de kleuren van de muur spatten. Er is volop keuze uit werk van lokale en regionale artiesten. Het aanbod varieert van sculpturen tot kunstkaarten, van schilderijen tot bedrukte kussens en kunstdoosjes.

Doetinchem Impressie van pop-up galerie Kunst Stroomt © foto Wilma_Lankhorst
Er is voor elk wat wils in pop-up galerie Kunst Stroomt © foto Wilma Lankhorst.

Kunst Stroomt aan de Waterstraat 9A is tot en met eind maart 2024 open op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.30 tot 16.30 uur. Ook op de laatste (koop)zondag van de maand kun je hier terecht voor een “Meet & Greet’ met enkele kunstenaars. De entree is gratis. Meer weten? Volg de socials via @kunststroomt

Doetinchem Winterlicht 2 Supernova#1 © Sculptor Void © foto Wilma_Lankhorst
Supernova#1 © Sculptor Void © foto Wilma Lankhorst.

Lichtkunst in de Catharina kerk

Je kunt er niet om heen, de Catharinakerk in het centrum van Doetinchem. Ieder uur luiden de klokken en met grote regelmaat speelt de beiaardier een vrolijke noot. Het interieur van deze statige kerk is dit voorjaar het decor van een kleurrijke (licht)kunst show. In de hal zweven enkele spiegelende ‘hemellichamen’ van Guido Verhoef. Binnen direct links zien we Supernova #2 van het kunstenaars team Sculptor Void. Het fenomeen ‘het zwarte gat’ is de inspiratiebron voor deze installatie. Een supernova is het verschijnsel waarbij een ster op een bijzondere manier explodeert. Ontdek het hier zelf. Verderop in het schip van de kerk ontdekken we Supernoa #1. Dit werk is geïnspireerd op de popart uit de jaren 60.

Doetinchem Winterlicht rechts Reflection © Guido Verhoef © foto Wilma_Lankhorst
Winterlicht, rechts Reflection (detail, 2024) © Guido Verhoef © foto Wilma Lankhorst

Reflectie in de kerk

Dé blikvanger van deze show is de installatie ‘Reflectie’ van (ballon)kunstenaar en performer Guido Verhoef (Zutphen). Sinds 1999 combineert Verhoef verschillende uitvoeringsstijlen met ballonkunst. Zijn werk is in binnen- en buitenland te zien. De installatie Reflectie bestaat uit tientallen spiegelende ballonen. Je ziet jezelf en de ander, ga op een van de dikke kussens op de grond liggen en geniet van een bijzonder schouwspel.

Lichtkunst in de Catharinakerk is nog tot en met 14 maart 2024 te ontdekken, van maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 21.00 uur. De toegang is GRATIS.

Doetinchem Winterlicht in de Catharina-kerk © foto Wilma_Lankhorst
Prachtig winterlicht in de Catharina-kerk © foto Wilma Lankhorst.

Dompel je onder in het Lentelicht

Op 21 maart gaat de winter weer over in de lente. In allerlei culturen wordt deze overgang naar het nieuwe licht gevierd. In Doetinchem gebeurt dat dit jaar met lentelicht. Schoolkinderen hebben tekeningen gemaakt met het thema vrijheid. Deze tekeningen zijn gedigitaliseerd en vormen de basis van de lichtshow lentelicht. Ontdek waarom deze kerk het symbool is van hoop en veerkracht voor de Doetinchemmers.

Lentelicht is van 19 tot en met 27 maart 2024 is zien in de Catharinakerk in Doetinchem. Kijk hier voor de details.

Doetinchem Twee Q-canvassen uit de serie QXII © Hans Jaarsma © foto Wilma_Lankhorst
Twee Q-canvassen uit de serie QXII © Hans Jaarsma © foto Wilma Lankhorst.

Ooggetuigen gezocht in het Stadsmuseum

Het Stadsmuseum heeft met kunstenaar Hans Jaarsma een nieuwe tentoonstelling in huis gehaald. Hans Jaarsma (Den Haag, 1958) studeerde wiskunde in Leiden en later bedrijfskunde in Delft. In zijn dagelijks werk kon hij zijn creativiteit en energie niet optimaal kwijt. Daarom pakte hij thuis steeds het potlood en het penseel weer op. Jaarsma begon als realistisch schilder en ontdekte later de cirkel als zijn ideale vorm. De kern van elk werk is kleurverloop. De kunstenaar noemt zijn creaties Q’s, het zijn allemaal ronde vormen en het is de ‘Question’ wat de kijker ervaart tijdens het kijken naar zijn werk. Jaarsma heeft een eigen taal ontwikkeld met Q-woorden zoals het Qseum, zijn Quse en het Qniversum.

                                      “Mijn doeken zijn zowel abstracte schilderijen die realistisch lijken,
                                              als tegelijkertijd realistische schilderijen die abstract lijken.”

Hans Jaarsma (2024)

Doetinchem Schilder Hans Jaarsma voor QX-1 © foto Wilma_Lankhorst
Schilder Hans Jaarsma voor QX-1 © foto Wilma Lankhorst.

Ontmoeting met de Qunstenaar

Als ik voor doek QX-1 sta, loopt een echtpaar de gang in. Ik wil hen laten passeren, maar ze blijven staan en vragen wat ik van het werk vind. Het zijn Qunstenaar Hans Jaarsma en zijn Quse Annet. Jaarsma praat enthousiast over zijn schilderijen. Hij maakt steeds een serie waarvan de titel begint met een Q. Ik sta voor serie X en 1 is het eerste werk in deze serie. De kunstenaar maakt geen ontwerpen, alles gebeurt in zijn hoofd. Pas als het ontwerpproces in zijn brein klaar is pakt hij canvas, penseel en verf.

De Q’s hebben op elke bezoeker een andere uitwerking. Er zijn bezoekers die op de stoel voor het werk gaan zitten mediteren, anderen lopen door de zaal en komen dan nog eens terug. “Q’s zijn gemaakt om langdurig te ervaren”, besluit Jaarsma. Probeer het zelf, neem de tijd en je ogen en hersenen laten je steeds nieuwe beelden zien.

Doetinchem Wilma in het Stadsmuseum voor een Q van Hans Jaarsma
Wilma in het Stadsmuseum voor een Q van Hans Jaarsma © Lankhorst Productions.

Het waren weer mooie, kleurrijke ontdekking op loopafstand van ons huis. Wil je ook wat extra kleur in je leven? Kom dan de komende weken naar de Achterhoek en ontdek het zelf.

Ooggetuigen van Hans Jaarsma is nog tot en met 14 april 2024 te zien in Stadsmuseum Doetinchem. Dit museum is gratis te bezoeken met een Museumkaart. Kijk hier voor alle details. 

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de foto’s met dank aan en met toestemming van pop-up galerie Kunst Stroomt, Stadsmuseum Doetinchem, Hans Jaarsma en alle genoemde kunstenaars van Catharinaswinter.