Het laatste museum dat we hebben bezocht voor de lockdown is Beelden aan Zee in Scheveningen. De expositie ‘EIGEN + BEELD’ geeft een divers overzicht van moderne sculpturen, uit de eigen collectie. In de grote zaal krijg je aan de hand van vijf thema’s een overzicht van de geschiedenis van de moderne beeldhouwkunst. Wie is jouw favoriete beeldhouwer?
Sinds de opening van Museum MORE heb ik hier veel (solo) tentoonstellingen gezien van nationale en internationale schilders in het modern realisme. Denk aan Herman Gordijn, Hermanus Berserik, Johan van Hell, Jan Mankes en recent Jan Beutener. In Nieuwe Kaders | Schilderkunst, film en fotografie 1920-1940 ontdek ik een mix van deze drie kunstvormen. In mijn hoofd borrelen vragen op als: “Hoe past deze expositie in de traditie van Museum MORE?” “Wat was de aanleiding voor deze expositie?” en “Wat willen de samenstellers ons als bezoekers mee geven met Nieuwe Kaders?”. Het is tijd voor de antwoorden, het tijd voor een bezoek aan Museum MORE in de Achterhoek.
Een kunstenaar persoonlijk ontmoeten ervaar ik altijd als heel bijzonder. Het is een soort kers-op-de-taart gevoel als je over kunst en cultuur schrijft. Begin juni hebben we kennisgemaakt met Henk en Babs Helmantel in hun privé museum in de Weem in het Groningse Westeremden. Begin oktober ontmoeten we elkaar weer, nu bij de opening van de grote solotentoonstelling ‘Henk Helmadel Meesterschilder’ in het Drents Museum in Assen.
Sneak preview: Mijn eerste indrukken van Henk Helmantel Meesterschilder.
Hoe kleiner de wereld, hoe beter i”k me voel”Jopie Huisman
Wilma Stays @Home met het online #thuismuseum
Tijdens ons bezoek aan Friesland, adviseren vrienden ons om het Jopie Huisman Museum te bezoeken. Dit is één van de populairste musea in het noorden van ons land. De Friese schilder laat ons hier zijn liefde voor de natuur zien. Huisman is bij uitstek de schilder van de menselijke maat. Iets wat klein en onbelangrijk lijkt, weet hij op een bijzondere manier weer te geven. De voormalige handelaar in oud ijzer weet zijn kijker te beroeren met zijn penseelstreken. Laat je meevoeren door de kunstenaar, dan maakt hij je deelgenoot van zijn passie.
“Hoe kleiner de wereld, hoe beter ik me voel”.
uitspraak Jopie Huisman
Mijn eerste indrukken van het Jopie Huisman Museum
Wilma bij installatie The Black Cloud van Carlos Amorales in het Stedelijk Museum.
De Factory van Carlos Amorales
Met The Factory van Carlos Amorales heeft het Stedelijk Museum in Amsterdam een Europese primeur in huis. Dit is de eerste grote Europese overzichtstentoonstelling van de Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales. In maar liefste 14 zalen krijg je een aardig beeld van het veelzijdige werk van een van de belangrijkste hedendaagse Mexicaanse kunstenaars. In Carlos Amorales – The Factory licht de focus op zijn oeuvre vanaf het midden van de jaren negentig tot het meest recente werk dat de kunstenaar speciaal voor de tentoonstelling maakt. Je kunt je eigen route bepalen, maar het is erg leuk om de audiotour mee te nemen die Amorales zelf, deels heeft ingesproken. Ik wens je een onvergetelijke ontdekkingsreis.
update Het Stedelijk Museum gaat 1 juni weer open. The Factory van Carlos Amorales is verlengd t/m 7 juni 2020 Bestel hier je online entreebewijs. Ook als je een Museumkaart hebt!
Mijn eerste indrukken van The Factory
Corona special Kunstenaar Carlos Amorales heeft speciale mondkapjes ontworpen die je vanaf 1 juni in de museumwinkel van het Stedelijk kunt kopen.
Slapeloosheid door de lens van Annabel Oosteweeghel
Heb
jij weleens een slapeloze nacht? Wat doe je dan? Pak je een boek, kijk je naar
uitzending gemist, maak je een wandeling, ga als nog je werk afmaken of blijf
je slapeloos tussen de lakens liggen piekeren en woelen? In de tentoonstelling INSOMNIA
laat fotograaf Annabel Oosteweeghel (1969) ons, door haar lens, de wereld van
de zestien slapeloze Nederlanders zien.
Twee maal een zelfportret l. Wilma Lankhorst r. Tony Cragg (1984)
Museum Voorlinden adviseert: Less is More is een perfect advies als je verhuisplannen hebt. Net als een curator verzamel je heel veel spullen, als je ruim twintig jaar in een huis woont. Het advies van Voorlinden is in dit geval niet aan dovemans oren gericht. Maar voor ik mijn inboedel ga selecteren, bezoek ik Wassenaar op een zonnige dag. Eens zien wat ik daar kan leren van minder is meer.
Het Kunstmuseum in Den Haag opent met Monet Tuinen van verbeelding de eerste expositie onder een nieuwe naam. Riep de Monet-expositie van 1952 nog veel kritiek op, nu is verbazing en verwondering alom. Niemand heeft het nog over de streken van een blinde schilder. Nee, de waterlelies en tuindetails worden nu gelauwerd en geëerd. Na een intensieve voorbereiding van vijf jaar staan de Tuinen van Verbeelding nu in volle bloei en nodigt het Kunstmuseum Den Haag je uit voor een heerlijke wandeling.
Terwijl het buiten steeds grauwer en grijzer wordt, is het een heerlijke nazomer in het jubilerende Museum Beelden aan Zee. De expositie Niki de Saint Phalle aan Zee is het een feest van kleur en warmte. De Nana’s lijken te dansen, kleindochter Bloum straalt en jij kunt het allemaal zelf ervaren t/m 1 maart 2020.
De zon schijnt volop, er is nieuws in Museum MORE. Een retrospectief van het oeuvre van de Engelse schilder Euan Uglow (speek uit als Juhan Juglo). De Engelse ambassadeur kwam er zelfs voor naar Gorssel om de expositie ‘Painting Perception’ te openen. Een vakman die zijn hele leven op zoek was naar het juiste perspectief. Uglow schildert ideeën, geen idealen. Amsterdam had deze lente David Hockney. De Achterhoek heeft nu Euan Uglow! Ga deze zomer op avontuur en ontdek het zelf in Gorssel t/m 1 september 2019.