Marjolein Burbank_KUNST Afwashandscoenen met geborduurde tekst (2017)

Kunstenaar van de maand | Marjolein Burbank

Marjolein Burbank Ik moet hard werken voor MIJN DAGELIJKSE BROOD (2018)
Mijn Dagelijkse Brood (2018) © Marjolein Burbank.

De zomerstop van deze rubriek zit er weer op. In de afgelopen maanden hebben we regelmatig een uitstapje in eigen land gemaakt. Op deze ontdekkingsreizen kwamen we verschillende kunstenaars tegen die een plaats verdienen in de herfsteditie van de serie Kunstenaar van de maand. In het Kunstlokaal in Kerkrade attendeerde Jacqueline van Putten me op het werk van Marjolein Burbank. Ondertussen hangt er een mooi werk van Marjolein bij ons thuis. Het is de hoogste tijd om haar aan je voor te stellen.

Marjolein_Burbank Portret, gemaakt door Auke Hamers voor TextielPlus
Marjolein Burbank © foto Auke Hamers

Waar liggen je wortels?

Marjolein Burbank: Ik ben geboren in Eindhoven (1957) en opgegroeid in een gezin met mijn vader en moeder en drie zussen. In dit gezin ben ik de één na oudste dochter. We kregen thuis pianoles. Ondanks dat ik vijf jaar les heb gehad, had dit niet mijn voorkeur. Als een van mijn ouders jarig was, vroegen ze van ons altijd een zelfgemaakt cadeau. Mede hierdoor werd mijn talent voor handvaardigheid ontwikkeld en mijn belangstelling voor de kunst gewekt. Met mijn eigen gezin heb ik jarenlang in het buitenland gewoond. Deze periode heeft nog steeds invloed op mijn werk. Ik denk en kijk internationaler.

Marjolein Burbank_KUNST Afwashandscoenen met geborduurde tekst (2017)
KUNST (2017) © Marjolein Burbank. Afwashandschoenen met geborduurde tekst .

Kun je iets vertellen over je artistieke vorming?

Op de middelbare school heb ik ‘textiel’ als extra eindexamenvak gekozen. In mijn schoolperiode was dit het eerste jaar dat dit kon. Daarna heb ik een therapieopleiding gedaan met het oog op activiteiten begeleiding. Op deze opleiding heb ik van allerlei technieken iets leerde. Op het gebied van de kunst ben ik autodidact. Door veel te kijken, veel te lezen èn open te staan voor nieuwe indrukken heb ik veel kennis opgezogen.

Marjolein Burbank WE HAVE THE KNOWLEGE (2020) Met een knipoog tegen vooroordelen
We have the knowledge (2020) Met een knipoog tegen vooroordelen © Marjolein Burbank

Wie/wat inspireert je in je artistieke werk en waarom?

In mijn kunstwerken zie je ‘activisme’ met een knipoog. Daar wil zeggen dat ik het nieuws, het dagelijkse leven en de geschiedenis in beelden verwerk. Veel van mijn werken geven niet direct hun boodschap prijs. Ze vragen om een tweede blik. Ik werk met papier en textiel, vaak ook hergebruikt. Draad is altijd dé verbindende factor.

Tijdens de eerste corona-golf heb ik veel werk gemaakt en allerlei aspecten van deze onbekende periode in textiel en papier uitgedrukt.

Marjolein Burbank CHECKING MY SOCIAL DISTANCE _ SELFPORTRAIT _ Marjolein
Checking my distance (zelfportret) © Marjolein Burbank.

Hoe ziet een werkdag er voor je uit?

Mijn atelier is aan huis, ik begin vaak direct na het ontbijt. Ik werk dan een uurtje aan de naaimachine, met de hand of ontwerp een nieuw werk. Daarna ga ik sporten en iets in het huishouden doen. Later in de ochtend of middag werk ik meestal nog drie tot vier uur.

Marjolein_Burbank_AIRBNB Overlast- Rolkoffer- kleding- geborduurde tekst (2018)
AirB&B Overlast (2018) © Marjolein Burbank. Rolkoffer -kleding en geborduurde tekst.

Heb je ooit mee gedaan aan een expositie?

Ik doe vaak aan exposities mee. Dit zijn meestal groepsexposities. Afgelopen jaar had ik op uitnodiging van de SER ( Sociaal Economische Raad) een solo expositie gehad. Hierin waren 70 kunstwerken verdeeld over twee etages te zien.

Marjolein Burbank Vintage foto's (CabinetCard) geborduurd
Vintage foto’s (CabinetCard) geborduurd © Marjolein Burbank.

Welk museum zou je mij willen aanbevelen?

In verband met de corona-maatregelen was het de afgelopen maanden niet zo gemakkelijk om er op uit te gaan. Normaal ga ik een paar keer per jaar naar Museum De Pont en het Textielmuseum in Tilburg. Andere favoriete musea zijn het CODA Apeldoorn, het Groninger Museum  en Museum de Fundatie  in Zwolle. Dit omdat er altijd verrassend en inspirerend werk is te zien. Ik hoef van te voren niet te weten wat er te zien is, hier is het altijd goed. 
Dichter bij huis kom ik graag in Galerie Pulchri Studio of bezoek ik de Papier- of Textiel-biënnale in Rijswijk. Galerie Artisjok in Rijswijk en de Korte Vijverberg 2 zijn ook fijne adressen. De laatst genoemde galerie is een pop-up locatie waar steeds andere exposities te zien zijn. Ook van onbekende kunstenaars.

Nu te zien: Papierbiënnale in Rijswijk, nog t/m 15 november 2020. 

Marjolein Burbank_DE NACHTWAAKSTERS Vintage Gobelin met foto's van bekende feministen op de hoofden van de mannen genaaid
De Nachtwaaksters ©Marjolein Burbank. Vintage Gobelin met foto’s van bekende feministen op de hoofden van de mannen genaaid.

Welk boek zou je me willen aanbevelen en waarom?

Tja….Ik lees graag en veel, oude feministische boeken. Boeken over de oorsprong van het vrouwenkiesrecht en over de tweede feministische golf. (eind jaren zestig tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw). Dit is de periode waarin ik ben opgegroeid. Ik maak graag kunstwerken met feminisme en/of emancipatie als onderwerp.
In het theater kijk ik graag naar dansvoorstellingen zoals het Rotterdamse Scapino Ballet, het Nederlands Danstheater en het Haagse Dutch Don’t Dance Division

Mijn relatie met de kunstenaar

 Mijn kennismaking met het werk van Marjolein Burbank was in het Kunstlokaal in Kerkrade. Op onze corona-minivakantie door Zuid-Limburg hebben we een bezoek gebracht aan deze galerie. De eigenaar Jacqueline van Putten heeft een ruim aanbod aan gevarieerd werk van vooral vrouwelijke kunstenaars in huis. Een van hen is Marjolein. Mijn oog viel daarbij op haar kunstjurken. Door de grote bomen voor de galerie viel er een prachtige strijklicht naar binnen. In dit licht hing de jurk met de tekst ‘Cherish the moment’. Die kunstjurk hangt nu bij ons thuis en iedere ochtend zie ik deze wijze woorden en de bijen die vrolijk over de jurk lijken te dansen.

Marjolein aan het borduren tijdens DuneArt Den Haag( 2018)
Marjolein aan het borduren tijdens DuneArt Den Haag( 2018).

Waar kun je het werk van Marjolein in 2020 zien?

  • Groepsexpositie Korte Vijverberg 2, Den Haag, van 13-08-2020 t/m 30-08-2020.
  • Deelnemer aan QuarantaineKunst Kunst achter de ramen, een route door de stad Den Haag. Hiervan is geen einddatum bekend. 
  • Virtuele groepsexpositie Roerdalen op 3 en 4 oktober 2020 is er een livestream, daarna is het werk online in 3D te bekijken. Dit duurt in elk geval tot eind 2020.
  • Groepsexpositie CoviDesign In het Greve Museum, Greve Denemarken. Daar ben ik net voor gevraagd, expositie opent in November/december 2020 en is tot april 2021 te bezoeken. De exacte data zijn nog niet bekend. 
  • Tot slot hangt altijd een werk van mij bij Kunstlokaal in Kerkrade.
Marjolein_Burbank_A GOOD WIFE _ gebruikte tafelkleden genaaid tot een jaren 50 jurk
A good wife © Marjolein Burbank. Jaren 50 jurk van gebruikte tafelkleden.

Nieuwsgierig naar meer werk van Marjolein?
Volg haar dan op Instagram. Of bekijk deze speciale website voor vintage textielcreaties

Wordt vervolgd

In oktober stel ik graag kunstenaar Irma Frijlink aan je voor.

© tekst en fotocollage Kunstlokaal Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Marjolein Burbank en alle bruikleengevers.

Sneak preview Papierbiënnale 2020 in Rijswijk.