Line_up l. Wouter_van_Riessen Am sterdam

Line Up 2020: Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen en Mattijs van den Bosch.

Line Up 2020 v.l.n.r Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen en Mattijs van den Bosch.
Line Up 2020 v.l.n.r Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen en Mattijs van den Bosch.

Vanaf morgen 3 t/m 13 september 2020 kun je op acht dagen een bijzondere Line Up ontdekken aan de Lauriergracht 80 in Amsterdam. Drie kunstenaars, Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen & Mattijs van den Bosch exposeren hier in Amsterdam voor het eerst met elkaar. Alle drie tonen ze nieuw werk. Het is een mooie artistieke ontmoeting geworden. 

Line up Rosemin Mattijs van den Bosch Wouter van Riessen
Line Up 2020, zwaan © Rosemin Hendriks en l. Mattijs van den Bosch.

Hoe kennen ze elkaar?

Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen en Mattijs van den Bosch kennen elkaar al sinds eind jaren tachtig. Ze studeerden in die dagen samen aan de kunstacademie in Arnhem (tegenwoordig ArtEZ Academie voor Art & Design). De drie kunstenaars voelen zich aan elkaar verwant in hun voorliefde voor figuratie, een heldere stijl, aandacht voor detail, vorm en kleur èn de compositie als geheel. Naast deze artistieke gezamenlijkheid hebben ze alle drie een duidelijk herkenbare eigen stijl. Kijkend naar hun werk ontdek je ieders eigen temperament en sfeer. Graag stel ik de drie kunstenaars van de Line Up in het kort aan je voor.

Line Up Amsterdam © Rosemin Hendriks (zonder titel)
Line Up 2020 © Rosemin Hendriks (zonder titel)

Rosemin Hendriks

Rosemin Hendriks (Velp, 1968) tekent al twintig jaar portretten. Vaak is het haar eigen portret en soms het portret van een vertrouwd persoon uit haar omgeving. Bij het tekenen van haar eigen hoofd komt ze alles tegen wat ze qua vorm nodig heeft. Het draait bij Rosemin’s werk altijd om de vorm. De associaties worden soms zelf het onderwerp, zoals bij de tekeningen van zwanen, waterweerspiegelingen en reflecties in gebruiksvoorwerpen.

Lees hier het artikel Rosemin Hendriks – Kunstenaar van de maand.

Line up Wouter van Riessen
Tijdens Line Up 2020 © Wouter van Riessen

Wouter van Riessen 

Net als bij Rosemin Hendriks draait het in het oeuvre van Wouter van Riessen (Bloemendaal, 1967) ook om (zelf)portretten. Zijn portretten zijn als zodanig misschien niet altijd even goed herkenbaar. Van Riessen combineert steeds twee of drie figuren die met elkaar een soort allegorisch zelfportret vormen. In deze constellatie worden de poppen en de speler vanzelf metaforen voor gedachtes en gevoelens, voor het leven zelf. Terwijl de soms dromerige, stemmige portretten, van Rosemin vooral in zwart wit en/of grijstinten zijn opgebouwd, spatten de kleuren van de creaties van Van Riessen van de muur.

Line Up Mattijs van den Bosch
Street corner Casablanca © Mattijs van den Bosch Nu te zien @ Line Up 2020

Mattijs van den Bosch

Mattijs van den Bosch (Marokko, Rabat)  schildert straatbeelden in de grote stad. Hij heeft een speciale fascinatie voor werklui, stratenmakers, bouwvakkers, glazenwassers. Deze voorkeur is mede ontstaan door zijn sympathie voor hun ‘eerlijke arbeid’ én vanwege hun universeel herkenbare houdingen. Van den Bosch’s belangstelling voor het moderne stadslandschap komt voort uit de confrontatie met de nieuwe realiteit. Na zijn geboorte en vroege jeugd in Marokko, verhuisde hij op zijn negende naar een Noord-Hollandse nieuwbouwwijk.

Line up Wouter van Riessen r. Mattijs van den Bosch Amsterdam
Line Up 2020 l. © Wouter van Riessen © r. Mattijs van den Bosch

Ter gelegenheid van de expositie scheef Arjan Reinders een introductietekst.
Deze kun je via deze link vinden op de website van de expositie Line up   

De expositie Line Up is vanaf 3 t/m 13 september 2020 te zien Lauriergracht 80, 1016 RM, Amsterdam. (De oude locatie van Steendrukkerij Amsterdam en galerie Dudok de Groot).
I.v.m. de coronaregels mogen er maximaal zes bezoekers tegelijk in de ruimte. Het kan dus zijn dat je even moet wachten als je op de Lauriergracht 80 aankomt.

Openingstijden:

Donderdag 3 september t/m zondag 6 september
12:00 – 17:00 uur (zaterdag open tot 18:00 uur)
Donderdag 10 september t/m zondag 13 september
12:00 – 17:00 uur (zaterdag open tot 18:00 uur)

Buiten openingstijden kan op afspraak. Mail naar lineupexpo@gmail.com