Irma Frijlink Kwetsbaarheid nr 2 (2018) © Wilma Lankhorst

Kunstenaar van de maand: Irma Frijlink

Irma_Frijlink © Auke_Hamers
Irma Frijlink © foto Auke Hamers

In deze oktober editie van de serie ‘Kunstenaar van de maand’ stel ik je graag voor aan beeldend kunstenaar Irma Frijlink. Ik zag haar werk voor het eerst in het Kunstlokaal in Kerkrade. Daar lag een schelp van vilt waarin ik de zee (bijna) hoorde ruisen. Frijlink tekent met haar naaimachine op vilt, ze knipt er daarna in en creëert dan nieuwe vormen. Ze maakt ook objecten van textiel in combinatie met gevonden voorwerpen. Een uiterst veelzijdige kunstenaar die ik graag het podium geef. Ik wens je alvast een mooie herfst.

Irma_Frijlink Gone with the wind (2018) © Auke_Hamers
Uit de serie ‘Gone with the wind’ (2018) © Irma Frijlink.

Waar liggen je wortels?

Irma Frijlink: Ik ben in Hilversum (1951) geboren en kom uit een gezin met vier kinderen. Mijn moeder zong in de Nederlandse Bachvereniging en mijn vader studeerde in zijn vrije tijd Egyptologie. Vooral over de geschiedenis van de Oudheid hoorden wij thuis veel. Ook op de MMS (middelbare meisjesschool) was er veel aandacht voor kunst en muziek. Daarnaast hadden we iedere week handwerkles.

Irma Frijlink Gone with the wind 2 (2018) © Auke_Hamers
Gone with the wind nr. 3 (2018) © Irma Frijlink.

Kun je iets vertellen over je (kunst) opleiding?

Na de MMS ben ik naar een modeacademie gegaan. Daarna ben ik overgestapt op de eerstegraads docentenopleiding ‘’kunstnaaldwerk en stof versieren’ (akte NS). Tevens heb ik de Nederlandse kant-opleiding gevolgd met aansluitend ‘kantspeciaal’. Bij Henk Peeters en Frans Megens heb ik masterclasses gevolgd.

Irma Frijlink Kwal (2019) © Auke_Hamers
Kwal (2019) © Irma Frijlink.

Wie of wat inspireert je het meest in je werk en waarom?

Er zijn veel kunstenaars die ik bewonder maar ik probeer mij niet te veel te laten inspireren door hen. Ik wil mijn eigen weg volgen en ben altijd bang om te kopiëren. De natuur is mijn grote inspiratiebron. Ik zie in de natuur overeenkomsten met de mens. Vaak terugkerende thema’s in mijn werk zijn ‘kwetsbaarheid’ en ‘de vrouw’. In het laatste geval ligt de focus dan vooral op thema’s waarbij de vrouw het recht werd ontnomen om zelf beslissingen te nemen.

Irma Frijlink serie Gone with the wind 3 (2018) © Auke_Hamers
Serie Gone with the wind nr. 2 (2018) © Irma Frijlink.

Hoe ziet een atelier/werkdag er voor je uit?

Eigenlijk heb ik op zolder mijn atelier maar ik vind het heerlijk om in de huiskamer te werken. Gezellig met mijn honden om mij heen en de mogelijkheid om naar buiten te kijken. Iedere dag begin ik met een lange wandeling met mijn viervoeters. Na de wandeling ga ik aan het werk. De ene keer schrijf ik een column of een kinderverhaaltje. Een andere keer kruip ik direct achter de naaimachine. Er gaat bijna geen dag voorbij waarin ik niet aan het werk ben. De ene dag is dit zo’n acht uur, maar er zijn ook dagen bij dat het wat minder uren zijn.

Irma Frijlink Kwetsbaarheid nr. 6 (2018) © Auke_Hamers
Kwetsbaarheid nr. 6 (2018) © Irma Frijlink.

Heb je ooit een prijs gewonnen en/of mee gedaan aan een expositie?

Ik ben ooit genomineerd voor de Gelderse cultuurprijs met een halssieraad. Ik heb een periode sieraden van rubber gemaakt. Op het terrein van exposities is mijn werk zowel in het binnen- als in buitenland te zien. Eén van de hoogtepunten was de tentoonstelling: ‘Lang leve Rembrandt’ in 2019. Hierbij werd een object van mij uitverkoren om tentoongesteld te worden in het Rijksmuseum te Amsterdam. Mijn werk staat ook met enige regelmaat in tijdschriften.

Irma Frijlink Kwetsbaarheid 3 (2018) © Auke_Hamers
Kwetsbaarheid 3 (2018) © Irma Frijlink .

Welk museum of welk festival zou je mij willen aanraden?

Door de coronatijd heb ik geen tentoonstellingen meer bezocht. Vóo1r die tijd kwam ik graag in Museum Voorlinden: een museum met prachtige hedendaagse kunst. Ook is het de moeite waard om tijdens de Open Stal naar Oldeberkoop te gaan. Een bijzondere galerie is te vinden op het terrein van Rolduc in Kerkrade: Kunstlokaal Kerkrade. Eveneens zeer de moeite waard is Kunstlokaal 8 in het Friese Jubbega. Beide galeries brengen hedendaagse kunst van hoog niveau.

Link naar video Wonderfeel – de after movie 2019

Als alles weer ‘normaal’ wordt, kan ik je Wonderfeel, een muziekfestival in ’s Graveland van harte aanbevelen. Dit is een driedaags festival voor klassieke muziek op meerdere podia.
Voor komend jaar staat dit festival nu gepland op 16, 17 en 18 juli 2021.

Kerkrade Kunstlokaal_Jacqueline van Putten © foto collage Wilma Lankhorst
Kunstlokaal Kerkrade © foto collage Wilma Lankhorst

Mijn relatie met de kunstenaar

Tijdens mijn bezoek aan het Kunstlokaal Kerkrade heb ik het werk van Irma Frijlink  ontdekt. Mijn oog viel op een grote schelp van zo’n 80 centimeter en ik liet me verrassen door het materiaal. En dat gebeurt vaak met de werken van Irma. Want Irma tekent met haar naaimachine op industrieel vilt. Daarna snijdt ze stukken uit dit werk waardoor schaduw en licht ook hun rol gaan spelen. Door deze manier van werken is Irma’s werk soms surrealistisch van karakter.

Kunstlokaal_Kerkrade-sfeerimpressie © foto Wilma Lankhorst
Sfeerimpressie in Kunstlokaal Kerkrade © foto Wilma Lankhorst.

Waar is je werk in 2020/2021 te zien?

Stadsmuseum Woerden

Tien textielkunstenaars ‘vertellen’ hun verhaal in het kader van het Bonifatius-jaar. In 2020 herdenkt Woerden dat het precies 1300 jaar geleden is dat de Engelse monnik Bonifatius op zijn reis van Rome naar de Lage Landen in Woerden aankwam. De werken van de tien kunstenaars vertellen als het ware samen het verhaal. Bij de objecten staan teksten over het leven en werk van Bonifatius.
In den Vreemde’ is nog te zien t/m 10 januari 2021 in het Stadsmuseum Woerden.

Galerie De Ploegh

In Galerie de Ploegh in Amersfoort is nu de tentoonstelling ter gelegenheid van het 75 jaar bestaan van Landelijke Kunstenaarsvereniging De Ploegh (LKG). LKG de Ploegh verbindt mensen met beeldende kunst door middel van verrassende exposities en galerieaanbod. LKG de Ploegh viert haar 75-jarig jubileum met vier exposities op vier locaties in Amersfoort. Ze kijken terug naar het ontstaan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog (1945) en blikken vooruit naar de toekomst.
Deze expositie ’75 jaar de Ploegh’ duurt nog t/m 8 november 2020. 

Irma_Frijlink schelp (2019) © Auke_Hamers
Schelp, 80 x 35 cm (2019) © Irma Frijlink .

In het MUBO, Museum Boxtel, wordt dit najaar de tentoonstelling ‘Water & Vuur, bezieling, religie en kunst’ gehouden. Deze expositie is onderdeel van het eeuwfeest van landelijke kunstenaarsvereniging AKKV
Water & Vuur is nog t/m 31 januari 2021 te zien in MUBO Museum Boxtel

Momenteel is er nog een object dat op rondreis is door MiniArtextile in het Italiaanse Como.

En er zijn altijd een of meerdere werken van Irma Frijlink te zien en te koop bij het Kunstlokaal in Kerkrade.

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de foto’s van het werk van Irma Frijlink ook met dank aan fotograaf  @ Auke Hamers