Kunstenaar van de maand Yasja Ligtelijn

 Yasja_Ligtelijn_in_Kristiansand-Norway-2019.
Yasja Ligtelijn, werk in wording Kristiansand (2019).

Studio YasjaDe kunstenaar van deze zomermaand is Yasja Ligtelijn. Onder de naam Studio Yasja  timmert ze flink aan de weg. Yasja maakt werk in opdracht en ze is ’s zomers vaak buiten aan het werk tijdens Street-Art Festivals. Yasja Ligtelijn is een veelzijdig talent ze maakt o.a. schilderijen, portretten, illustraties, paste ups en muurschilderingen. Tijdens Kings of Colors in Den Bosch sprak ik haar. Graag stel ik in deze zomervakantiemaand Yasja aan je voor. Misschien kom je haar zelf nog tegen op een van de vele festivals. Ik wens je een mooie en kleurrijke zomer.

Mijn videoverslag van het Kings of Colors Festival 2019

Kings_of_Colors_Yasja_Ligtelijn-foto-©-wilmatakesabreak
Festival Kings of Colors, Yasja Ligtelijn aan het werk © foto Wilma Lankhorst.

Yasja Ligtelijn aan het werk tijdens Kings of Colors Festival 2019 in Den Bosch.

Waar liggen je wortels en hoe zou je het gezin willen omschrijven waarin je bent opgegroeid?

Yasja: Ik ben in Amsterdam geboren (1991). Mijn ouders hebben daar zelf een woonboot gebouwd. Onze ligplaats was langs een dijk aan de rand van de hoofdstad. Ik ben in een heel vrij gezin opgegroeid, met mijn broertjes en zusje. We hadden altijd veel dieren om ons heen zoals kippen, honden, poezen en zelfs geiten. Mijn moeder liet de geit altijd samen met de honden uit. Mijn vader is grafisch ontwerper en mijn moeder heeft vroeger altijd voor de kinderen gezorgd. Daarnaast was en is mijn moeder ook altijd creatief bezig met schilderen en pottenbakken. Toen ik dertien was, hebben we met zijn allen de stap gezet om naar Zuid-Limburg te verhuizen. Daar heb ik mijn jeugdjaren verder doorgebracht. Mijn ouders hebben ons altijd lekker vrij gelaten in ons doen en laten.
Zo mocht ik lekker gek doen en zij steunden me om iets in de kunst te gaan doen.

 Yasja_Ligtelijn_portret_Kyma-Mint-Streetart-Gallery-Kristiansand-Nor-2019
Portret Kyma ©Yasja Ligtelijn Gallery Mint

Kun je iets vertellen over je kunstopleiding(en)?

Na de vmbo in Zuid-Limburg ben ik naar een kunstschool in Hasselt (België) gegaan. Hier heb ik mijn eerste artistieke opleiding gevolgd. Doordeweeks verbleef ik in een streng internaat net buiten de stad. In die periode heb ik ook toelatingsexamens gedaan voor de kunstacademie in Maastricht. En daar werd ik uiteindelijk ook toegelaten. In 2016 ben ik daar afgestudeerd als illustratieve vormgever.
De combinatie van Hasselt en Maastricht vind ik ideaal. In het België heb ik veel materiaalkennis opgedaan en in Maastricht leerde je kritisch naar je werk kijken en te onderbouwen waarom je iets doet.

Yasja_Ligtelijn_-Portrait-Ada-Hegerberg-2019
Portret voetbalster Ada Hegerberg (2019) ©Yasja Ligtelijn.

Wie of wat inspireert je het meest in je artistieke werk en waarom?

Mijn inspiratiebron zijn moedige mensen. Mensen die totaal hun eigen pad creëren én bewandelen. Mensen die met hun kop boven het maaiveld durven uit te steken. En …. de eventuele gevolgen daarvan onder ogen durven te zien. Die moedige mensen kunnen sporters zijn, muzikanten of personen die ik ken. In dit gedachtengoed heb ik bijvoorbeeld de Noorse voetbalster Ada Hegerberg, de Amerikaanse klimmer Alex Honnold (die zonder zekeringen bergen beklimt) en mijn zusje Kyma geschilderd.

Yasja_LigtelijnThe-Freezer-Mural-Iceland-2019
Muurschildering op grote vrieshal in IJsland (2019)

Hoe ziet een atelier/werkdag er voor je uit?

Geen dag is voor mij hetzelfde. Ik moet bekennen dat ik nog steeds naar een vast ritme opzoek ben. Als ik een klus heb, schilder ik op locatie. Als ik vrij werk maak, doe ik dat thuis of in een gezamenlijke werkruimte met andere street-artists. Dit is in House of Colors,  bij Stichting Getting-Up! Of in de Pliegerhal, een grote loods in Heerlen, waar ook Unframed plaats heeft gevonden en dit jaar weer wordt gehouden.

 Yasja_Ligtelijn_White-Foxes-2019
Witte vossen (2019) ©Yasja Ligtelijn

Heb je ooit een prijs gewonnen en/of mee gedaan aan een expositie?

Ja (gniffelt), een leuke prijs tijdens de Kunstbende Limburg in 2008, en mijn ontwerp voor een Preuvenelap voor het Preuvenemint in Maastricht viel in 2013 in de prijzen.

Als het om expositie gaat, ben ik best trots op de vele kansen die ik in de afgelopen jaren heb gekregen. Zowel nationaal als internationaal. Dit jaar had ik o.a. een solotentoonstelling in de Mint Gallery  in het Noorse Kristiansand. Vorig jaar was mijn werk o.a. op vier locaties in Limburg te zien. Zoals in het NH-Hotels BOO-ART exposition, Maastricht, op het festival UNFRAMED Heerlen, tijdens de Expo Castle Cortenbach `Where Music meets Art’, in Voerendaal en in de Poorten van Reijmerstok, Reijmerstok.

Yasja Ligtelijn met-l.-Rosen-en-r.-Harrie-2018
L. Rose m. Yasja Ligtelijn en r. Harrie (2018).

Ik kijk ook met heel veel plezier terug op Puurzame Kunst in het Gulpener BrouwLokaal (2017), mijn solotentoonstelling`Mijn Omgeving’ in Quartier Geleen (2017), Expo Castle Cortenbach ‘Where Music meets Art’, Voerendaal (2017), de Kunstroute Gulpen – Wittem (2017), het Roadburn Festival – Tilburg (2016), het Bokkenrijders Festival – Geleen (2015) en Expo Inktvis in Maastricht (2015).

Yasja_Ligtelijn_-Mural-the-freezer-5-Iceland-2019
Yasja Ligtelijn voor de muur van de grote vrieshal in IJsland (2019)

Welk festival zou je me willen aanbevelen en waarom?

Oh, heb je even….? Unframed, Kings of Colors, WritersBlock Muralfest in Leeuwarden, City Murals in Wilhelmshaven Duitsland, NuArt festival Aberdeen / Stavanger… Dit zijn festivals waar ik zelf schilder, of waar ik ooit naartoe wil gaan om te schilderen.
In september komt Unframed in Heerlen! Dit is een groot street-art & graffiti evenement. Hier ligt de focus op de oorsprong van Urban Art en de betekenis van Urban Art in de samenleving. Je ontdekt op een tijdlijn van vroeger tot nu de wereld van streetart- en graffiti. Dit is super interessant en erg divers van stijl!

Yasja Ligtelijn foto-©-wilmatakesabreak.nl
De televisieploeg is er als een haas bij in Den Bosch © foto Wilma Lankhorst.

Mijn relatie met de kunstenaar

Dit voorjaar heb ik een artikel geschreven over street-art en graffiti in het Brabantse Den Bosch. Wie per trein naar of door Den Bosch rijdt, kent vast de beschilderde graansilo’s. Dit werk wordt gecoördineerd door een collectief met de naam Kings of Colors. In juni 2019 was er weer een driedaagse Urban Art festival. Nu mochten kunstenaars de andere kant van de zeven graansilo’s bewerken. Een tweede project was een grote muur naast het hoofdpodium waar doorlopend danswedstrijden werden gehouden. Naast deze levende jukebox schilderde Yasja drie dagen haar eigen verhaal.

Een zondag in Den Bosch

Het eerste contact legde ik via de mail, waardoor er een levendig en spontaan gesprek op gang kwam. Op de derde festivaldag, zondagmorgen hebben we elkaar gesproken in Den Bosch. Dat ze na twee volle dagen in deze muzikale omgeving nog zo veel energie had, verbaasde me echt. Daarnaast was het erg leuk om te zien hoe jong en oud op haar werk en haar manier van werken reageerden.

 Yasja Ligtelijn 2019_affiche 2019

Deze zomer en herfst kun je Yasja zelf aan het werk zien tijdens

 Writer’s Block – Mural Art Festival
12 – 14 juli 2019 – Leeuwarden

City Murals
2 – 5 augustus 2019 – Wilhelmshaven (DE)

Unframed – Urban Art Expo
13 – 22 september 2019 – Voskuilenweg 61, 6416 AH, Heerlen

Wordt vervolgd
De kunstenaar van de maand september is … (dat blijft nog even een zomerse verrassing)

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de foto’s met dank aan ©Yasja Ligtelijn

Heb je zin om nog meer lezen over de avonturen van Yasja? Klik dan hier voor haar interview in het magazine Chapeau.

Lees hier mijn verhaal over street-art in Heerlen.

 Kings_of_Colors_selfie-Wilma-2019
Kings of Colors, graansilo’s 2019 selfie Wilma Lankhorst.

Street art tip voor 2020

Het driedaagse Kings of Colors Festival in Den Bosch staat voor 5, 6 en 7 juni 2020 op het programma!