RoosArt Doetinchem 75 jaar vrijheid (2020) © RoosArt © foto Wilma Lankhorst

Kunstenaar in coronatijd RoosArt

RoosArt 7 Silo Aalten (2020) © Rosalie de Graaf
Rosalie de Graaf aan het werk in Aalten (2020) © RoosArt.

Ondanks de Fieldlab-test van één week blijven we voor ‘kunst kijken’ voorlopig nog aangewezen op galerieën én op straatmusea. Veel street art en graffitikunstenaars hadden in het achterliggende coronajaar een volle agenda. Ze werken vaak alleen en bijna altijd buiten. Voor deze vierde editie van Kunstenaar in coronatijd ging ik op bezoek bij Rosalie de Graaf, de vrouw achter RoosArt.

RoosArt Tag RoosArt © Rosalie de Graaf
Rosalie de Graaf zet haar Tag RoosArt © Rosalie de Graaf.

Welke artistieke wensen en dromen heb je voor 2021?

“De monsteropdracht in Oss (Organon) volbrengen. Deze muur is 700m2. Ik heb meegedaan met een kunstwerk, waarbij de mensen uit Oss konden stemmen op hun favoriete ontwerp. Ik heb met 65 procent van de stemmen gewonnen en ga in mei aan de slag met één van de grootste muurschilderingen in Nederland! Momenteel ben ik gefocust op zoveel mogelijk opdrachten doen dit jaar, zodat ik volgend jaar samen met mijn vriend mijn droomhuis kan kopen, met een groot atelier! Hier wil ik ook workshops geven.”

RoosArt Doesburg_van Gendt en Loos © RoosArt
Doesburg, oud en nieuw, locatie van Gendt en Loos © RoosArt.

Hoe is het om kunstenaar in coronatijd te zijn?

“Mensen hebben wellicht meer te besteden en zijn druk bezig met hun huis. Ik heb meer werk dan ooit tevoren en kan de komende twee jaar vooruit. Alleen het reizen mis ik erg. Het heeft er voor gezorgd dat ik mijn eigen omgeving ben gaan verkennen. Ik heb gemerkt dat ik meer voldoening haal uit het mooier maken van mijn eigen omgeving, de prachtige Achterhoek! In veel plaatsen in Nederland vind je nu een RoosArt kunstwerk!”

RoosArt Doesburg de Bleek (2020) © Rosalie de Graaf © foto Wilma Lankhorst.
Doesburg de Bleek (2020) © Rosalie de Graaf © foto Wilma Lankhorst.

Wat mis je t.a.v. je werk het meest in deze periode?

“Wat ik heel erg mis is het reizen en workshops geven. Ook de kunstfestivals waar ik normaal veel gelijkgestemde ontmoette, mis ik erg. Wanneer de coronapandemie voorbij is, ga ik weer lekker op reis.”

RoosArt Doetinchem 75 jaar vrijheid (2020) bij Stadsmuseum © RoosArt © foto Wilma Lankhorst
Doetinchem 75 jaar vrijheid (2020) bij Stadsmuseum © RoosArt © foto WL.

Hoe ziet je werkdag er nu uit?

“Ik schilder bijna elke dag, sta meestal om half zeven op (afhankelijk van de locatie van de klus) en ben dan zo snel mogelijk op locatie. Per dag schilder een uur of 8. Daarna ga ik naar huis om mail te beantwoorden en bewerk ik after movies en foto’s. Schilderen is een full time job. Ik maak hele lange dagen, maar dit vind ik niet erg, omdat het mijn passie is. Als ik niet schilder, ben ik te vinden op kantoor in de binnenstad van Doesburg. Hier komt mijn creatieve brein in actie en creëer ik ontwerpen voor mijn volgende schilderingen.”

RoosArt Amsterdam_ Gaasterlandstraat_twee chimps met mondkapjes (2020) © RoosArt
Amsterdam, Gaasterlandstraat, twee chimps met mondkapjes (2020) © RoosArt.

Heeft de ‘coronatijd’ je geïnspireerd tot ander werk?

“Ik heb twee kunstwerken gemaakt met corona als thema. Eén werk was te zien in het reisprogramma van Floortje Dessing. Dit is een street art werk van twee zoenende apen met mondkapjes op. Voor de rest ga ik door op mijn eigen pad, zoals portretten en reacties op hedendaagse thema’s.”

RoosArt Freedom (2020) 's Heerenberg © RoosArt © foto Wilma Lankhorst
Freedom (2020) ’s Heerenberg © RoosArt © foto Wilma Lankhorst.

Heb je online musea bekeken of voorstellingen gevolgd?

“Nee.”

Heb jij een favoriete vrouwelijke kunstenaar? Zo ja wie?

“Een van mijn favoriete graffiti kunstenaars is de Duitse MadC.” 

MadC is de artiestennaam van Claudia Walde (Bautzen, 1980). Walde is van kindsbeen af al actief met de spuitbus. Ze heeft op twee universiteiten een opleiding Graphic Design succesvol afgesloten. Ze is vooral bekend om haar grootschalige, artistieke muurschilderingen. Walde heeft drie boeken gepubliceerd over het thema street art. Haar werk op canvas is te zien in talrijke exposities in verschillende musea wereldwijd. MadC is een graag geziene gast/deelnemer op internationale street art en graffiti festivals.

RoosArt _Aalten_agrarische silo's (2020) © RoosArt
Aalten, agrarische silo’s (2020) © RoosArt.

Waar is je werk te zien in 2021?

 “Dit jaar is mijn werk onder andere te zien in SPAKLERS urban gallery in Amsterdam. Toerisme Achterhoek werk aan de Street Art Tour Achterhoek, hiervoor heb ik het eerste werk al gemaakt in Aalten.

Rosalie-de_graaf_photoshoot-roos-cans
Rosalie de Graaf © foto RoosArt.

Meer lezen over Rosalie de Graaf?

Lees hier mijn vorige interview met Rosalie. 

Bekijk hier het Silo project in Aalten, een initiatief van boerin Susanne Ruessink

RoosArt in de Achterhoek

Tijdens onze fietstochten en wandelingen door de Achterhoek in het coronajaar 2020 hebben we op verschillende locaties muurschilderingen van RoosArt ontdekt.

RoosArt Brummen © RoosArt foto © foto Wilma Lankhorst
Brummen, fietsroute naar het veerpont © RoosArt foto © foto Wilma Lankhorst.
© tekst Wilma Lankhorst.
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan én toestemming van Rosalie de Graaf / RoosArt.