Van Gogh terug naar school

‘…ik denk dat er kinderen zijn die schilder zouden worden, als ze maar mooie dingen zagen.’
citaat Vincent van Gogh, september 1889
Meet-Vincent-van-Gogh_BN033_ Van Gogh Museum Amsterdam
Lijkt je dat wat Vincent Van Gogh in je klas?

Nodig jij Vincent van Gogh uit als leerling in je klas?

Vandaag begint het nieuwe schooljaar voor de regio midden. Veel leerlingen maken de overstap naar groep drie of krijgen nieuwe klasgenootjes in groep 4 t/m 8. Zou je het leuk vinden als Vincent Van Gogh je nieuwste leerling zou worden? Kan dat dan? Ja, dat kan met ingang van het schooljaar 2016. Het Van Gogh Museum heeft nu op haar website gratis lesmateriaal staan over het leven en werk van Vincent van Gogh (1853-1890) voor het basisonderwijs. Meesters en juffen in het basis onderwijs kunnen het aangeboden lesmateriaal gebruiken via het digi-bord. Het programma heet: Van Gogh op School en draait op LessonUp, dit nieuwe digitale hulpmiddel is speciaal ontwikkeld voor het online beschikbaar stellen van lesmateriaal. Wil jij  je leerlingen verrassen op iets nieuws en dat ze Vincent beter leren kennen? Dan ligt hier je kans.  Vertel het aan iedere meester of je juf die je kent. Veel plezier in het nieuwe schooljaar.

Bekijk hier de trailer.

Meet-Vincent-van-Gogh_BN035_ Van Gogh Museum Amterdam
Nieuw online lesmateriaal over Van Gogh voor de basisschool

Van Gogh online gratis voor juffen en meesters

Het lijkt me heerlijk dat wanneer je als juf of meester aan een nieuw schooljaar begint, je spontaan wordt verrast door nieuw en prikkelend lesmateriaal. Allemaal weetjes over het leven en het werk van de MEESTER him-self. Het lespakket Van Gogh op school wordt gratis online aangeboden en bestaat uit afbeeldingen en opdrachten. Alle informatie staat klaar om direct in de klas te laten zien op het digi-bord. De aangeboden informatie past in allerlei vakken zoals
beeldende vorming, geschiedenis, wereldoriëntatie en lessen over cultuur of taal. Een slimme meester of juf kan ook een eigen lespakket op maat maken in het programma LessonUp. Tijdens het schooljaar 2016-2017 wordt de aangeboden informatie steeds verder uitgebreid. En wat extra leuk is dat de online lessen zowel in het Nederlands als in het Engels worden aangeboden. Na de test op de basisscholen wordt het lesprogramma vanaf schooljaar 2017-2018 ook aangeboden voor het voortgezet onderwijs.

De reden waarom het team van het Van Gogh Museum dit lesmateriaal ontwikkeld is terug te leiden naar een van de kerntaken van het museum: het leven en werk van Vincent van Gogh toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Het museumteam gelooft dat kunst verrijkt én inspireert. Zij vindt het belangrijk dat mensen hiermee al vroeg in aanraking komen. Daarnaast zijn kinderen van groot belang voor het behoud van cultureel erfgoed.

Zelfportret-als-schilder-1887-1888-Vincent-Van-Gogh- coll Van Gogh Museum AMSVan Gogh zou ook blij zijn met deze ontwikkeling want in september 1889 zei hij:
“Ik denk dat er kinderen zijn die schilder zouden worden als ze maar mooie dingen zagen’.

Ga hier direct naar Van Gogh op School

© tekst Wilma Lankhorst
 © gebruik beeldmateriaal met dank aan Van Gogh Museum Amsterdam © Photo Republic - Bibi Neuray

Meer lezen over Vincent van Gogh op dit blog?

Vincent van Gogh, de waanzin nabij
Munch en Van Gogh 
Van Gogh verstuurt 23 brieven
Berlijn Van Gogh alive (alleen nog op dit blog)
Van Gogh & Co 
Van Gogh in reisdagboek Emile Bernard
2015 Van Gogh jaar

blog-Lichte-zeden-selfie-Wilma-Lankhorst.jWil je een gratis abonnement op dit kunstblog, laat dan je e-mail adres achter, helemaal onderaan op deze website.

Ik ontmoet je graag.
Bij voorbaat dank!