Pronkstukken de Lakenhal op reis

Drieluik-het-Laatste-Oordeel-Lucas-van-Leyden-coll-Museum-de-lakenhal-tijdelijk-naar-Rijksmuseum-AMSPronkstukken de Lakenhal op reis

Leiden is een museumstad voor liefhebbers. Tijdens mijn studietijd (jaren tachtig) mocht ik er twee jaar wonen en ieder weekend wanneer ik overbleef, bezocht ik een van de musea. In de Lakenhal maakte ik voor het eerst kennis met het drieluik ‘Het laatste oordeel’ van Lucas van Leyden, Maar ik ontdekte er ook bijzonder glaswerk. Ruime kelken op stevige stelen die voorzien waren van ‘antislip knobbels’ zodat je met vette vingers het glas toch goed vast kon houden. Dit museum waarin je de kunst en (kunst)geschiedenis van Leiden kunt ontdekken, staat aan het begin van een omvangrijke uitbreiding én verbouwing. Enkele topstukken van de ruim 23.000 objecten gaan tijdelijk uit logeren. Hierbij moet je denken aan Het laatste oordeel van Lucas van Leyden, de Vanitas-stillevens van David Bailey, de Brillenverkoper van Rembrandt en de bestolen vioolspeler van Jan Steen. Wil jij weten waar deze toppers de komende tijd te zien zijn? Volg dan dit blog.

De-Lakenhal-in-Leiden-impressie-van-de-nieuwe-voorgevel Museum de lakenhal
Impressie van nieuwe voorgevel de Lakenhal

Laecken-Halle uit 1640

Het huidige museum de Lakenhal aan de Oude Singel in Leiden bevindt zich in het pand van de Laecken-Halle uit de Gouden Eeuw. Leiden was in die dagen wereldberoemd vanwege haar lakenindustrie. In de Laecken Halle werden de doeken gekeurd en verkocht. In 2016 worden deze 17eeeuwse Laecken-Halle gerestaureerd en de historische Achterplaets in ere hersteld en krijgt er een nieuwe tentoonstellingsvleugel. Aan de achterkant (Lammermarktplein) komt een nieuwbouwvleugel met twee tentoonstellingszalen van waaruit je straks een mooi uitzicht hebt over de stad. Deze operatie is halverwege 2016 begonnen en zal ruim twee jaar duren.

Tijdens de restauratie en uitbreiding gaan verschillende pronkstukken uit de collectie op reis. Hieronder volgt een beknopt overzicht van musea waarin je later dit jaar enkele stukken uit de Lakenhal kunt tegenkomen.

Laatste-oordeel-Lucas-van-Leyden-gaat-uit-logeren-van-de-Lakenhal-naar-Rijksmuseum-foto-Lakenhal.
Meta Knol (Lakenhal) sluit convenant met Wim Pijbes (voormalig directeur (Rijskmuseum).

 ‘Het laatste oordeel’ straalt in het Rijksmuseum

Naast ‘De Nachtwacht’ (1642) van Rembrandt hangt vanaf 23 augustus ook de ‘nachtwacht van de 16e eeuw’ in het Rijksmuseum. De nachtwacht van de 16e eeuw is de bijnaam van ‘Het Laatste oordeel’ (1526-27) geschilderd door Lucas van Leyden (1494-1533). Beide meesterwerken zijn dan samen te zien in de Eregalerij van het Rijks.

Ook een werk van Rembrandt ‘Het Historiestuk’ uit 1626 met daarop een zelfportret van de schilder, krijgt straks een tijdelijk onderkomen in het Rijksmuseum. Dit werk wordt eerst onderzocht en daarna gerestaureerd voor het een plaats krijgt in het Rijksmuseum.

Rijkmuseum-directeur-Taco-Dibbits-foto-RDVATaco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum (foto links) : Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden is het belangrijkste altaarstuk dat in Nederland bewaard is gebleven. Wij zijn dan ook vereerd dat wij dit topstuk uit Museum De Lakenhal de komende twee jaar mogen tonen op de Eregalerij.

Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal: Dit is een mooie manier om het Laatste Oordeel op de Eregalerij de internationale roem te geven die het verdient. Vanaf de heropening zal het schilderij zijn vaste plaats weer innemen in de collectie opstelling van het vernieuwde Museum De Lakenhal.

Vanitas-stilleven-met-zelfportret-van-de-schilder-David-Baily-collectie-de-Lakenhal-Leiden
De Vanitas stilllevens met zelfportret van schilder David Bailey

De Vanitas-stillevens logeren in het Mauritshuis

Een ander hoogtepunt uit de collectie van De Lakenhal, ‘De Vanitas-stillevens’ (1651) van David Baily gaat uit logeren naar het Mauritshuis in Den Haag. Ook ‘De Opwekking van Lazarus’ (1622) van Pieter Lastman is onderdeel van deze artistieke logeerpartij. Deze meesterwerken uit de Lakenhal hangen hier in gezelschap van ‘Het meisje met de parel’ (1665) van Johannes Vermeer en ‘De anatomische les’ (1632) van Rembrandt.

Stoeiend-paar-Jan-Steen-collectie-Museum-de-Lakenhal-Leiden
Stoeiend paar van Jan Steen

Jan Steen bezoekt Frans Hals Museum Haarlem

De Lakenhal heeft een aantal werken van schilder Jan Steen in haar collectie zoals ‘Stoeiend Paar’ (1660), ‘de Piskijker’ (1663-65) en ‘de Koekvrijer’ (1663-65). Verschillende werken van deze Leidse kunstenaar zijn tijdens de restauratie te zien in het Frans Hals Museum in Haarlem. Hier worden ze welkom geheten door beroemde werken van een andere grootmeester uit de Gouden Eeuw: Frans Hals.

Brillenverkoper 1624 Rembrandt van Rijn collectie Museum de Lakenhal in Leiden
De brillenverkoper (1624) Rembrandt van Rijn

De Brillenverkoper reist naar Dordrechts Museum

Tot 11 september 2016 kun je in de tentoonstelling Uit liefde voor de stad  in het Dordrechts Museum onder andere een aantal Leidse topstukken zien zoals ‘Mistletoe’ (1897) van Floris Verster, ‘De brillenverkoper’ (1624) Van Rembrandt en ‘De bestolen vioolspeler’ (1670-72) van Jan Steen.

Het leuke van deze expositie is dat ze is samengesteld uit drie collecties van verschillende Stedelijke musea in ons land: Deventer, Dordrecht en Leiden. Je zou kunnen zeggen dat stedelijke musea het geheugen én het gezicht zijn van hun stad. De voorwerpen zijn vaak geschonken door lokale verzamelaars of aangekocht met geld van de eigen bewoners. In ‘Uit liefde voor de stad’ ontdek je het belang én de samenhang van stedelijke collecties, die samen het verhaal van ons land vertellen.
Lees hier alles over Pronkstukken Lakenhal op reis

Laat me weten in welk museum jij een kunstwerk uit de Lakenhal hebt gezien!
Maak er een foto van en plaats die op mijn facebookpagina.

Roland-Maas-op-Kunstroute-Leiden-2015-Foto-Daniëlle-Reizevoort
Roland Maas tijdens de Kunstroute Leiden editie 2015

Kunstroute 2016 in Leiden

Op zaterdag 24 en zondag 25 september a.s. wordt in Leiden de populaire jaarlijkse Kunstroute gehouden. Je maakt een ontdekkingsreis door de stad langs werken van meer dan 150 deelnemers op 85 locaties (ateliers, galerieën, musea enzovoort). Dit jaar kun je je persoonlijke route zowel bepalen aan de hand van het papieren routeboekje als online via je smartphone of tablet.
Via de website kun je het routeboekje natuurlijk ook bestuderen om zo thuis alvast een plan uit te stippelen.
Opening van de Kunstroute 2016 is zaterdag 24 september om 10.30 uur in de Koolzaal van BplusC (Bibliotheek plus Centrum voor Kunst en Cultuur) http://www.bplusc.nl/  (locatie Nieuwstraat, ingang Burchtplein). Hier kun je ook de gratis routeboekjes afhalen. Je kunt op de twee dagen van 12.00 tot 18.00 uur terecht bij de deelnemende locaties. Als je na het lezen van dit blog al nieuwsgierig bent geworden, kun je alvast online op voor-verkenning.
Tijdens de grootste Kunstroute van ons land kun je zowel kunst kijken als kunst kopen.

Volg het laatste nieuws over de Kunstroute 2016 via Facebook  of Twitter.

Maak kans op een echte Casper Faassen.

Droom jij al jaren van een echte Casper Faassen aan je muur!  Dan is dit je kans. Doe tijdens de Kunstroute mee aan selfie actie. Maak een selfie in een van de deelnemende ateliers en zet je selfie op Facebook of Twitter onder vermelding van ‪#‎selfieKRLeiden‬. Stuur  je inzending naar Facebook @Kunstroute Leiden of Twitter @KRLeiden .

Leiden Museum de LakenhalWat weet jij van de Sleutelstad Leiden?

Voor ontdekkingsreizigers volgt hier een online introductie. Je zult snel ervaren dat Leiden meer is dan een stad voor één dag. Als je er een nachtje (over) wilt slapen kan ik je Boutique Hotel de Barones van Leyden van harte aanbevelen. Je slaapt hier in de sfeer van de Gouden Eeuw. Vanuit je hotel loop je zo de 21ste eeuw in. Meer zien voor je beslist?

Leiden Boutique hotel de Barones - de blauwe kamer -
Slapen in de stijl van de Gouden Eeuw in de Barones van Leyden

 

Bekijk dan hier de video promo.

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan Museum de Lakenhal in Leiden