Ontdek High Tech Romeinen in Nijmegen

Museum het Valkhof in Nijmegen centrum voor Romeinse kunst en moderne hedendaagse kunst  © Wilma Lankhorst
Ontmoet de High Tech Romeinen in Museum het Valkhof © WL
Ontdek High Tech Romeinen in Nijmegen

Asterix vond de Romeinen maar rare jongens. In Museum het Valkhof in Nijmegen ontdek je, dat ze zo gek nog niet waren. Wij vinden onszelf slim met onze computers, navigatiesystemen en smartphones. Zonder deze hulpmiddelen legden de Romeinen aquaducten en warmwatersystemen aan en bouwden ze hefwerktuigen waar wij nu nog met verbazing na kijken. Jonge bezoekers mogen iedere zondag zelf actief mee doen in workshops. Heb je zin om een aquaduct te bouwen, een katapult maken, je eigen bronzen penning gieten of te roeien in een Romeinse boot? Kom dan naar Nijmegen en ontmoet de High Tech Romeinen. Het kan nog tot 24 januari 2016.

De expositie is ingedeeld naar negen thema's hier o.a. bouwkunde en de militairen © Wilma Lankhorst
Ontdekken, verbazen, bouwen bij de High Tech Romeinen
Romeinen zijn cool-vet

Als ik het grote lege plein voor Museum het Valkhof op loop, wordt de stilte opeens verbroken door een schoolklas die joelend naar buitenkomt. Ze hebben net High Tech Romeinen gezien. Op mijn vraag wat vonden jullie ervan, zegt een van hen “dit was echt vet, ik heb nu meer geleerd dan met geschiedenis in de klas”. Zijn vriendje vult aan “het was meer dan geschiedenis, die lui konden echt bouwen. Het was cool-vet”. Tot slot nog even een selfie met de poster van de tentoonstelling en dan weer terug naar school. Een enthousiaster ontvangst voor een expositie kan ik me niet voorstellen.

blog Guggenheim en Colosseum
Bijzondere combinaties bij High Tech Romeinen
Bijzondere beeldcombinaties

Als ik op de eerste verdieping aan kom, hoor ik meiden gillen. Ze spelen een spel met waarschuwingscodes die Romeinse militairen gebruikten als communicatiemiddel. Overal zie ik grappige posters met afbeelding van een Romeins gebruiksvoorwerp of beeld gekoppeld aan een hedendaags voorwerp of attribuut. Ik ontdek een duo van een stenen tablet en een smartphone, de versmelting van het Guggenheim Museum in New York met het Colosseum in Rome, een combinatie van een telraam en een pc en een Nana van Niki de Saint Phalle die danst met de helft een Romeinse keizer.

Samen een boog maken bij High Tech Romeinen Museum het Valkhof Nijmegen © Wilma Lankhorst
Actie in het museum, samen een boog maken
Actie in het museum

Dit maal geen rustige zalen waar mensen in gedachten verzonken naar de geëxposeerde werken kijken. High Tech Romeinen is een tentoonstelling vol actie. Leerlingen seinen naar elkaar met vlaggen en gejoel, even verder is er een roeiwedstrijd. Er wordt gepuzzeld met mozaïekstukken en met verbazing gekeken naar de bouwconstructies van hefwerktuigen en aquaducten. Het speciale scholenprogramma voor basisscholen doet hier zijn werk. Maar ik zie ook grootouders met kleinkinderen intensief kijken naar de technische hoogstandjes van die rare Romeinen.
Via negen thema’s leer je van alles over de Romeinen. Je maakt kennis met hun architectuur, machines, luxe in huis, ambachten, communicatie, eetgewoontes, het leger, meten en rekenen en over water en reizen.

blog logo expoTot 24 januari 2016 kun je zelf zien hoe slim de Romeinen 2000 jaar al geleden waren. High Tech Romeinen – Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen

Ook open op maandagen in de kerstvakantie, tweede kerstdag en op Oudejaarsdag
Gesloten op overige maandagen, Nieuwjaarsdag en op Eerste kerstdag
Gratis met de Museumkaart 
Speciaal gezinsticket: 2 volwassen met maximaal 3 kind betalen samen € 22,50

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
 gebruik foto’s met dank aan Museum het Valkhof in Nijmegen