The Sixties are back in Amsterdam

een jaar lang de schijnwerpers op 1960

Welkom in sweet 16

blog 1960 - doto rechts © campagnebeeld Tropenmuseum Expo The Sixties

The Sixties are back

Een nieuw jaar met een nieuwe rubriek op mijn reis- en kunstblog: The sixties are back. In deze rubriek staan allerlei kunstvormen uit 1960 centraal. Waarom 1960?
Omdat dit tijdperk voor mij begon met mijn geboorte op de eerste dag van dat nieuwe decennium. Zonder hulp van een arts hebben mijn jonge ouders deze klus zelf geklaard. Dat noem ik nog eens levenskunst. Om de week bespreek ik op mijn site een kunstwerk dat in 1960 is gemaakt. En dat kan van alles zijn, een schilderij, een concept, een sculptuur, een tas, een stoel, een modeontwerp, een sieraad, een film, een boek of een foto. Wat weet jij van 1960?

blog 1960 Vondelpark in Amsterdam favoriete hippieplek in de jaren zestig © Wilma Lankhorst
Het Vondelpark in Amsterdam de hot spot voor hippies © WL

1960 herleeft

De jaren van de wederopbouw (1945-1958) zijn net achter de rug. Een nieuw tijdperk breekt aan, er komt groei, er komen nieuwe technieken, de welvaart neemt toe, de eerste TV, de eerste mens op de maan en de wereld wordt steeds groter. Anderzijds neemt ook de spanning op dezelfde planeet toe, de Koude Oorlog is net begonnen, Cuba en Amerika staan lijnrecht tegenover elkaar. De trends en de spanningen in een samenleving hebben invloed op de kunst die in deze jaren en deze samenleving ontstaan. De ene kunstenaar is gevoeliger voor de emotie in de wereld, de ander is sterk maatschappelijk betrokken en wil dat laten zien en voelen in zijn/haar werk. De ander zoekt rust in zichzelf en weer een ander snuift en proeft van geestverruimende middelen en komt zo tot nieuwe, onbekende creaties.

blog 1960 Vietnam protest
The Sixties in Tropenmuseum laat je zien we er aan zet waren

Wie waren er aan zet?

Samen met medewerkers van verschillende musea in binnen- en buitenland heb ik de afgelopen maanden gewerkt aan een lijst van kunstenaars die in 1960 werk hebben afgeleverd. Wie stalen de show in 1960 en met welk type werk? Wat hield hen bezig, welke stromingen en onderstromingen waren er voelbaar?

Naast een beschrijving van de gekozen werken, zal soms een beknopte biografie worden opgenomen. Na 366 dagen hebben we dan een mooie tijdlijn van kunst & kunstenaars uit 1960, verrijkt met biografieën en maatschappelijke trends uit 1960.

blog 1960 Zonnebril met blauwe glazen © collectie Modemuseum Hasselt
Door welke bril keek jij? Zonnebril 1960 © collectie Modemuseum Hasselt

Het kleurenpalet van 1960

Zelf stond ik vrij blanco tegenover deze periode en dat lag aan mijn persoonlijke onwetendheid over wat er toen allemaal gaande was. Ik genoot simpelweg in de Achterhoek, op de boerderij van mijn ouders, van een onbezorgde jeugd. Ik herinner me meer van de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw omdat dat mijn tiener- en studentenjaren waren. Het is een fantastische uitdaging om dit bijna blanco palet nu in te gaan keuren. De enthousiaste reacties van de museummedewerker hebben al veel positieve energie opgeleverd. Ik spreek de wens uit dat jij als lezer net zo veel plezier mag beleven aan deze nieuwe rubriek dan ik tot nu toe al heb gehad bij het onderzoek.

blog 1960 talking about my generation
Laat van je horen. © The Sixties Tropenmuseum AMS

Reacties en tips zijn welkom

Als jij een kunstwerk uit 1960 kent, mail me dan. Het is leuk om de lijst verder uit te breiden met jullie reacties. Van elke suggestie heb ik een afbeelding nodig, de naam van de maker, de titel van het kunstwerk en het museum waar het werk te zien is. En wie weet zie je het voorgestelde kunstwerk terug in de rubriek ‘The sixties are back’ . Alvast bedankt!

The sixties are back in sweet sixteen, volg het op dit blog!
Volgende keer: Step into the Sixties – a worldwide happening – Tropenmuseum Amsterdam
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© foto van de zonnebril met blauwe glazen uit collectie Modemuseum in Hasselt (nu te zien in Tropenmuseum in Amsterdam - foto's met teksten van de sixties met dank aan Tropenmuseum