Noëlle Marres Made in Arnhem

Made in Arnhem … Noëlle Marres

Noëlle_Marres_aan-het-werk-in-atelier_kingwork Noëlle Marres in het atelier met haar nieuwe werk King.

In de rubriek ‘Kunstenaar van de maand’ maak je kennis met vrouwelijke kunstenaars. De overeenkomsten zijn dat ze allemaal vrouwen zijn en kunst maken. De verschillen zijn groot, zo zijn er die al op internationale podia hebben geëxposeerd en anderen kregen veel lof op regionale festivals. Ik mocht kunstenaars spreken met meer dan 25 jaar ervaring en recent sprak ik een jonge vrouw die nog niet zo lang gelden is afgestudeerd. Een artistieke debutant die ik graag aan je wil voorstellen: Noëlle Marres … Made in Arnhem

 Noëlle_Marres_kampvuur-pentekeningCampfire, pentekening © Noëlle Marres

Waar liggen je wortels?

Noëlle: Ik ben in 1996 in Arnhem geboren. Ik ben opgegroeid in een vrij normaal gezin. Mijn moeder had altijd veel aandacht voor muziek en als baby luisterde ik al naar klassieke opera muziek. Als ik thuis kwam uit school hoorde ik vaak Indiaanse stammuziek of Afrikaanse volksmuziek en soms ook muziek als Johnny Cash. Van films of kunst kijken, kan ik mij vrij weinig herinneren. Volgens mij was daar ook niet veel interesse voor.

 Noëlle_Marres_zonder-titel_sculptuur-1zonder titel #1 ©Noëlle Marres

Kun je iets vertellen over je kunstopleiding ?

Na mijn middelbare school in Arnhem heb ik Fine Arts gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Op deze opleiding heb ik vooral met video gewerkt. Nu houd ik me voornamelijk bezig met beeldhouwwerk en strips. Op deze artistieke terreinen ben ik eigenlijk een autodidact. En ik leer nog elke dag iets nieuws.

Noëlle_Marres_zonder-titel_sculptuur-3zonder titel #3 © Noëlle Marres

Wie of wat inspireert je het meest in je artistieke werk en waarom?

Als ik eerlijk ben, heb ik nog niet echt een grote inspiratie bron gevonden die me esthetisch voedt. Zangeres en poëet Patti Smith vind ik wel een hele interessante artiest. Haar boeken over haar relatie met fotograaf Robert Mapplethorpe en haar leven als beginnend artiest in de jaren 70 zijn mooi oprecht en persoonlijk. In mijn werk probeer ik dat ook te doen. Mijn doel is dan de creatie van een fysiek beeld.
Daarnaast vind ik het werken vanuit droomstanden erg interessant. Ik hoop dit nog een te kunnen verwezenlijken.

Noëlle Marres procarstinating_pentekening

Procastinating … pentekening © Noëlle Marres

Mijn tekeningen gaan vooral over het dagelijks leven. Deze tekening heeft uitstelgedrag als inspiratie. Het karakter staat onder de douche en gebruikt veel te veel schuim. Hieraan kun je zien dat het karaktertje veel te lang onder de douche staat en er eigenlijk niet onderuit wil. Procastinating betekent uitstellen in het Engels. Ik kies expres voor Engels omdat ik graag wil dat mijn tekeningen voor iedereen te begrijpen zijn. Wat ook kenmerkend is voor mijn tekenstijl is een soort knulligheid. Deze tekeningen maak ik vaak snel en even tussendoor. Vandaar dat ik nu pas zie dat er een spellingsfout staat. Ach ja, taal is niet mijn sterkste punt.

Hoe ziet een atelier/werkdag er voor je uit?

Ik begin mijn werkdag altijd met het opzetten van muziek. Meestal jaren 70/80 muziek omdat ik de sfeer van die muziek veel gezelliger vind dan de muziek van nu. Voor mijn beeldhouwwerk probeer ik altijd in een soort trans te komen. Hiervoor moet ik eerst een beetje spelen met het materiaal voordat ik echt ideeën krijg en aan de slag kan. Na ongeveer een uur zit ik er wel in en dan vliegt de tijd voorbij. In mijn atelier ben ik omringd door oude apparatuur, camera’s en planten. Ik haal inspiratie uit die voorwerpen en tegelijkertijd geeft de aanwezigheid van deze objecten me rust. Een ruimte zonder planten of oude/ vintage spulletjes voelt zo leeg.

Video ArtZuid

Welk (kunst)evenement heb je recent bezocht? Waarom zou je mij een bezoek hieraan willen aanraden?

Ik ben recent bij ArtZuid  in Amsterdam geweest. Het werk van beeldhouwer Johan Tahon sprong er voor mij echt uit. Zijn beelden hadden op mij een bepaalde aantrekkingskracht. Ik ervaarde bij zijn sculpturen een vorm van eenzaamheid en een verknipt en kwetsbaar (zelf)beeld.

 ArtZuid-2019_Johan-Tahon-foto-Wilma_LankhorstTwee sculpturen van Johan Tahon op ArtZuid 2019 © foto Wilma Lankhorst

Welke film of festival zou je me willen aanbevelen en waarom?

Ik ben niet zo’n festivalganger, concerten vind ik veel leuker omdat iedereen daar meer me dezelfde intentie is en in de dezelfde sfeer zit. Mijn eerste concert was de drones tour van Muse , ik geloof in 2016. Dat concert was bijna een theatervoorstelling. Drones die over je heen vlogen en projecties op doorschijnende doeken over het podium. Echt een hele bijzondere ervaring.

Video Your Voice Matters door de ogen van Wilma Lankhorst

Mijn relatie met de kunstenaar

Dit voorjaar was ik in Arnhem om de expositie Your Voice Matters te bezoeken. IN heet grand café dicht bij De Kerk zat ik te wachten op een vriendin. Tijdens het wachten keek ik naar de kunst in het café. Dat trok de aandacht van de jonge dame die mijn cappuccino kwam brengen. We raakten in gesprek en ze vertelde dat ze kunstenaar was. We hebben namen uitgewisseld en ik heb Noëlle een kaartje gegeven van mijn blog. Enkele dagen na deze kennismaking reageerde Noëlle, ze had de site bezocht en was enthousiast over de inhoud. Hoe leuk is het om na zo’n blije mail een artistieke debutant uit te nodigen voor een interview. Ik vertrouw er op dat jij als lezer net zo verrast bent als ik na het zien van haar werk.

Noëlle Marres zonder-titel_sculptuurzonder titel #5 © Noëlle Marres

Er staan nog geen exposities in Noëlle’s agenda. Je kunt Noëlle en haar werk wel volgen via haar Instagram account @noellemarres

Ik zou het heel fijn vinden als dit interview voor haar een leuke vervolgstap mag krijgen. Ik wens Noëlle alle goeds en veel fans.

© tekst en video’s Wilma Lankhorst
© afbeeldingen van de kunstwerken Noëlle Marres