Eindhoven GLOW 2021

GLOW 2021, impressie van ‘ Moved by lights’ © foto St. GLOW Eindhoven

Eindhoven straalt weer

Gisteren vanavond is de zestiende editie van GLOW gestart: GLOW, Moved by lights. Tot en met  zaterdag 13 november geeft Eindhoven haar naam als lichtstad weer extra glans. Dit jaar is er gelukkig weer een stralende editie van het populaire lichtkunstfestival. Na de digitale editie van 2020 met Connecting the Dots ben je nu weer welkom in de stad. GLOW 2021 gaat door met in achtneming van de geldende coronamaatregelen. 

De locaties worden begrensd (met hekken) en je kunt er alleen in met een Corona ToegangsBewijs (CTB, QR code) in combinatie met je ID-bewijs of een polsbandje. Lees hier de laatste nieuwsfeiten .

GLOW_2021_Porte Celesti © Valerio Festi © foto Bart van Overbeeke
GLOW 2021: Porte Celesti © Valerio Festi © foto Bart van Overbeeke.
Op 20 locaties in de stad staan feestelijke lichtpoorten.

Ronald Ramakers, directeur van GLOW doet de volgende oproep:

“Laten we goed op elkaar letten en rekening houden met een ander, dan wordt ook GLOW 2021 een fantastisch mooi lichtevenement!’’

Eén grote openbare lichtkunstshow

Tijdens GLOW 2021 is het weer volop genieten van de meest innovatieve lichtinstallaties van nationale en internationale kunstenaars. Tientallen licht- en videokunstenaars toveren Eindhoven opnieuw om tot de grootste openbare lichtshow, met als thema Moved by Light: GLOW groeit, anticipeert, verandert en strekt zich uit! 

GLOW_2021_Carbon Arc © Ivo_Schoofs © foto Bart van Overbeeke.
GLOW 2021, Carbon Arc © Ivo Schoofs © foto Bart van Overbeeke.
Een krachtige lichtbundel verlicht het Eindhovens Kanaal.

Nieuw in 2021: vier lichtkunst-locaties

Moved by Light wordt nu op vier verschillende locaties in Eindhoven aangeboden. Deze vier locaties worden begrensd (met hekken) en je kunt er alleen in met een Corona ToegangsBewijs (CTB, QR code) in combinatie met je ID-bewijs of een polsbandje.  De vier gebieden zijn:

  • Centrum
  • Strijp S/ Strijp T
  • Campina
  • TU/e (Technische Universiteit Eindhoven)
GLOW-2021_Footprint © Hugo vrijdag © foto Bart van Overbeeke.
Op StrijpS heeft kunstenaar Hugo Vrijdag een klimaatproject (footprint) gemaakt met scholieren uit Eindhoven © foto Bart van Overbeeke.

GLOW wil doorgroeien

Door lichtkunst op vier locaties aan te bieden stimuleert de organisatie de bezoekers om zich ‘door het licht te laten bewegen’. Het idee is dat je nu ook andere stadsdelen dan het vertrouwde centrumgebied van Eindhoven ontdekt en bezoekt. “Je ziet de stad hierdoor met nieuwe ogen. Je beweegt, leert nieuwe plekken, kunstenaars, mensen én hun verhalen kennen”, aldus directeur van Stichting GLOW, Ronald Ramakers. 

De vier genoemde gebieden hebben elk een eigen identiteit, architectuur, geschiedenis en karakter. De verspreiding van het aanbod zorgt er ook voor dat GLOW in de toekomst verder kan doorgroeien tot een wereldwijd event voor èn door Eindhoven.

GLOW_2021 - Zonnebloemen voor Van Gogh @ Hugo_Vrijdag en Gu Yeliang © foto Bart van Overbeeke.
In Nuenen staan De zonnebloemen voor Van Gogh © Hugo Vrijdag & Gu Yeliang © foto Bart van Overbeeke.

Verschillende satelliet locaties

Naast de vier hier bovengenoemde lichtgebieden zijn er ook nog een aantal satelliet locaties. 

  • Studio Festi verlicht met  twintig poorten de binnenstad èn Eindhoven Airport. Deze lichtpoorten blijven staan tot begin januari 2022;
  • High Tech Campus in Eindhoven toont een licht- en watershow en het project ‘Led Light District’. Dit in het kader van de 65ste verjaardag van de Technische Universiteit;
  • Nuenen is gastheer voor het GLOW project uit 2019 ‘Zonnebloemen voor Van Gogh’.

GLOW 2021, moved by lights is t/m 13 november 2021 te ontdekken in de lichtstad Eindhoven. Het evenement is gratis te bezoeken, met inachtneming van de laatst geldende coronamaatregelen

© tekst Wilma Lankhorst
© afbeeldingen met dank aan Stichting GLOW Eindhoven en hun fotograaf Bart van Overbeeke.

Lees hier mijn eerdere ervaringen met GLOW 2015: Invite a friend and GLOW

Duik hier in het rijke archief van GLOW.

Street_Art_Eindhoven_ Silly_Walk_Studio_drift © foto Wilma_Lankhorst
Silly Walk © StudioDrift © foto Wilma Lankhorst.

Mijn TIP:
Combineer een avondbezoek aan GLOW met een middag street art in Eindhoven.