Street_Art_Eindhoven_ Step_in_the_Arena_3 © foto Wilma_Lankhorst

Step in the Arena Eindhoven

Street_Art_Eindhoven_ Step_in_the_Arena_4 © foto Wilma_Lankhorst
Step in the Arena – Eindhoven © foto Wilma Lankhorst

Eindhoven is een walhalla voor street art en graffiti artiesten. Het jaarlijkse street art festival ‘Step in the Arena’ trekt al jaren veel bezoekers én graffitikunstenaars uit binnen- en buitenland. Helaas kon ook dit kleurrijke festival dit jaar niet doorgaan in verband met de coronaregels. Dus ging ik zelf op ontdekkingsreis naar de muren die spreken in de Lichtstad Eindhoven.

Street_Art_Eindhoven_Lempke_Zime_Sektie Dommeltunneltje © foto Wilma_Lankhorst
Dommeltunneltje door LEMPKE, ZIME en Sektie © foto Wilma Lankhorst.

Street_Art_Eindhoven_ collage © foto Wilma_Lankhorst
Street Art Eindhoven: een eerste kennismaking © foto Wilma Lankhorst.

Step in the Arena

Eén van de populairste street art festivals in ons land is: ‘Step in the Arena’ in Eindhoven. In 2010 werd de eerste editie gehouden. Het doel was dat talent en bekende street art artiesten elkaar konden ontmoeten én inspireren. Toen vorig jaar de tiende editie werd gevierd, mocht dit festival zich een van de grootste graffitifestivals ter wereld noemen.

Street_Art_Eindhoven_ Step_in_the_Arena © foto Wilma_Lankhorst
Eén van de toegangen tot Step in the Arena (Eindhoven) © foto Wilma Lankhorst.

Dynamo

De organisatie is in handen van cultuurpodium en jongerencentrum Dynamo.  Hun zorgvuldig opgezette netwerk van graffitiartiesten bevat honderden namen van binnen- en buitenlandse artiesten. Zij komen graag naar Eindhoven om hun artistieke kunsten te tonen, om nieuw talent te ontmoeten en te stimuleren. Helaas moeten we nog tot juni 2021 wachten voor de volgende creatieve transformatie van de Berenkuil.

Street_Art_Eindhoven_ Step_in_the_Arena_2 © foto Wilma_Lankhorst
Impressie van werk gemaakt tijdens Step in the Arena 2019 © foto Wilma Lankhorst.

Silly Walk

De fiets is het ideale vervoersmiddel waarmee je de verschillende street art en graffiti locaties in het centrum van Eindhoven kunt ontdekken. Thuis heb ik met de ‘Street art app’ enkele kleurrijke clusters opgezocht. Op Station Eindhoven aangekomen, verlaat ik met mijn OV-fiets het station aan de centrumzijde. Ga links, langs het spoor en op de hoogte van Stationsweg 120 is een verbindingstunnel richting de campus. In het Dommeltunneltje heeft Studio Giftig zich laten inspireren door de malle wandelpassen van John Cleese in zijn rol in de Monty Python-film. Het Dommeltunneltje is door niemand minder dan John Cleese zelf geopend.

Street_Art_Eindhoven_ Silly_Walk_Studio_drift © foto Wilma_Lankhorst
Silly Walk © StudioGiftig © foto Wilma Lankhorst.

Lichtperen in de tunnel

Als je de aanwijzingen van John Cleese volgt: ‘Silly walk, this way’ kom je aan de andere kant van het spoor uit. De malle wandelpas van John Cleese gaat halverwege de tunnel over een collage van lichtperen en ‘packmans’. Kijk bij het verlaten van de tunnel even terug want hier hebben LEMPKE, ZIME en SEKTIE samen een prachtig werk gemaakt. Aan weerszijde van de tunnelingang staat een vrouwengezicht met flamboyant rood haar. De dame links heeft een lichtpeer in haar hand. Ook de muurschilderingen in de tunnel is het werk van dit drietal.

Street_Art_Eindhoven_Lempke_ Dommeltunneltje © foto Wilma_Lankhorst
Dommeltunneltje © Lempke e.a. © foto Wilma Lankhorst.

De Berenkuil: Hall of Fame

Na het verlaten van het Dommeltunneltje, ga je rechtsaf. Op de Professor Doctor Dorgelolaan aangekomen volg je het fietspad rechts, zo strak mogelijk langs het spoor. Via deze route kom je vanzelf bij de Berenkuil. De Berenkuil aan het Insulindeplein is (waarschijnlijk) de grootste Hall of Fame in Europa. Alles is kleur wat je hier ziet, de tunnels er na toe en alle binnenwanden op het Insulindeplein vertellen verhalen van de laatste editie van Step in the Arena. Dit is het kloppende hart van het festival. Op de mooie zomerdag dat ik er ben, heb ik het hele plein, de hele berenkuil voor mezelf.

Street_Art_Eindhoven_ RoosArt © foto Wilma_Lankhorst
RoosArt in Eindhoven net buiten de Berenkuil © foto Wilma_Lankhorst

RoosArt in Eindhoven

Als ik alle in- en uitgangen hebben bekeken, valt mijn oog op een werk iets verder op, buiten de kuil. Ik herken de naam en de mooie stijl van RoosArt. Lees hier het verhaal van Rosalie de Graaf, kunstenaar van de maand.

Street_Art_Eindhoven_ Decofiti © foto Wilma_Lankhorst
Decofiti © foto Wilma Lankhorst

Decofiti

Als je nu iets verderop over een brak stuk land, zie je aan het einde een muur met en groot werk van Decofiti .nl . Volg de beek met stromend water, ontdek de vogels, de eekhoorn, het lieveheersbeestje en de lommerrijke vegetatie.

Street_Art_Eindhoven_ Eindhell © foto Wilma_Lankhorst
Eindhell © foto Wilma Lankhorst.

Insulindelaan

Vol energie en inspiratie verlaat ik de Berenkuil en fiets dan via de Insulindelaan richting de Jeroen Boschlaan. Op verschillende locaties langs deze route zijn muurschilderingen aangebracht onder viaducten en bruggen. Op de kruising met de Ruysdaellaan ontdekte ik ‘Eindhell’ een gezamenlijk werk van LEMPKE, Mister, FleksOne, OLES, TikToy, Ox Alien, BBTR, Pinwin, Naamloozz, tikt, Big Daddy Gun, Bart Hertkore en The Imker. Het leuke aan zo’n gezamenlijke productie is dat je opzoek gaat naar de specifieke handtekening van de kunstenaars. Na dit spektakel volg ik het water tot aan Kanaaldijk-Noord 34. Daar zijn de pijlers en de wanden van het viaduct bewerkt tot een abstractie in zwart en wit. Street art artiest Luuk Bode doopte dit werk Stroke040.

Street_Art_Eindhoven_Eindheaven_© foto Wilma_Lankhorst
Eindheaven © foto Wilma Lankhorst.

EINDHEAVEN

Op de wanden van de tunnel op de hoogte van de Dirk Boutslaan 2 staat een grote blauwe collage: EINDHEAVEN. Een gezamenlijk werk van tikky, CAZone, Desh en lenas op initiatief van LEMPKE. Zijn signatuur, de lamp, staat centraal in deze muurschildering.

Talrijke werken in het centrum

Vanaf de Dirk Boutslaan fiets ik een klein stukje terug en pak dan de weg langs het kanaal naar het centrum. Naast mijn street art speurtocht staat een bezoek aan het Van Abbemuseum op mijn programma. In dit museum kun je t/m mei 2021 een indrukwekkende installatie bekijken van Victor Sonna (Yaoundé, Kameroen, 1977). Deze expositie heet 1525. Hier kun je mijn ervaringen lezen

Street_Art_Eindhoven_Lempke_Salcon_Big_Daddy_Gun en EAU © foto Wilma_Lankhorst
LEMPKE, Salcon, Big Daddy Gun en EAU © foto Wilma Lankhorst.

Iets links vóór het museum aan de Kleine Bleekstraat valt mijn oog nog op een gezamenlijk werk van o.a. Big Daddy Gun, SALCON, LEMPKE en EAU.

Street Art Eindhoven Stadhuisplein_Daan_Botlek © foto Wilma_Lankhorst
Stadhuisplein © Daan Botlek © foto Wilma Lankhorst

Van het Stadshuisplein naar het 18 September-plein

Na de indrukwekkende tentoonstelling van Victor Sonna, fiets ik via het centrum terug naar het station. Op het Stadhuisplein heeft Daan Botlek enkele werken gemaakt in de primaire kleuren van de stijl: rood, geel en blauw. De street art App laat zien dat wanneer je te voet gaat, je nog veel meer muurschilderingen kunt ontdekken in het centrum. Ik nodig jezelf uit om deze werken te verkennen.

Street Art Eindhoven Tunnelvisieproject 1010_18 sept. plein © foto Wilma_Lankhorst
Tunnelvisieproject 1010, 18 September-plein © foto Wilma Lankhorst.

Tunnelvisieproject

Vóór ik het stationsgebouw in loop, stop ik nog even bij de fietsenstalling op het 18 Septemberplein. Hier wordt gegoocheld met je blikveld. Hoe knap is dit werk gemaakt?

Street_Art_Eindhoven_ Insulindelaan_LEMPKE_Naamloozz etc © foto Wilma_Lankhorst
Insulindelaan werk van LEMPKE, Naamloozz, Ox Alien e.a. © foto Wilma Lankhorst.

Street art Eindhoven kun je digitaal ontdekken met de Street Art App. Hierin staan verschillende steden over de hele wereld waarin street art kunstenaars en graffiti artiesten hun handtekening hebben nagelaten.

© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan alle genoemde street art en graffiti kunstenaars.

Street_Art_Eindhoven_ header © foto Wilma_Lankhorst
Silly Walk © Studio Giftig © foto Wilma Lankhorst.

Leuke weetjes uit 10 jaar van Step in the Arena:

  • Ruim 17.500 spuitbussen werden leeg geschreven;
  • 000 liter latex verf werd gebruikt voor muurschilderingen;
  • In 2019 waren er meer dan 150 graffiti artiesten uit minimaal 40 landen aanwezig;
  • De variatie aan straatkunst neemt steeds verder toe. Naast de traditionele tags en muurschilderingen zie je letters, cartoons, fotorealistische en postmoderne graffiti;
  • In 2021 komt er een Kids Battle voor ruim 250 kinderen van verschillende basisscholen uit Eindhoven.

Van wie is het werk?

Lang niet alle het werk is (duidelijk) voorzien van de naam/namen van de maker(s). Daarom hieronder een beknopt overzicht met namen van nationale en internationale street art artiesten waarvan je werk die in de afgelopen tien jaar aanwezig waren bij Step in the Arena.

 Voorbeelden van Nederlandse deelnemers

Nasty Sons, Dphaezer, Super A, Inca, Karski, Neas, Clone, Zenk One, Druid, Moron, Nyse, Be Easy Crew, Coma, Kale, Awar, Seiro, Mr.Mister, Ces53, Dr.Chess, Selone, Thor, Zedz, KBTR, Lastplak, Nol, LEMPKE, EAU, Earworm, Narcoze, OX Alien, Popcorn, HMX, de Lamp, PZE, Edo Rath, 10:GU, Amik, 103, Schurk, RoosArt, the Imker, Naamloozz, Reus, Skip -FAD, Yak-UFO, Yes-TMC, Dart-RSWC, Amore-TSC, CAZ-TIV, Tape-TSC, Marcone-BWS en Real-SOL.

Enkele internationale deelnemers

Kofie (USA), Kems (USA), Belin (ES), MadC (D), Mr. Wany (I), Puppet (S), Soten (DK), Smug (UK), SobeKcis (SRB), ZoerCSX (F), Ogre (F), Mr.Dheo (P), Tiws (DK), New2 (AUS), Entes & Pesimo (Peru), Plaque (D), Semor (D), Casroc (B), Bue (B) Fuckone (B), JNC crew (B), Hertkore (B), Roofie (A), Musk (Lux), PQ (FR), Tempo (UK), The Weird gang (D/A) – Nychos, Cone, Dxtr, Hr. Von Bias, Low Bros, Peachbeach. LoveLetters (NL/D/F), Ozer, Dater, Biser, Nash, Tumki, Puaks en Chas. 

Street-Art-Nijmegen-Waalkade-2016-Fred-de-Imker-foto-Wilma-Lankhorst
Voorbeeld van het werk van De Imker (Nijmegen) © foto Wilma Lankhorst.