Beeldhouwster Lotta Blokker op TV

een van de beelden van het uur van de wolf is 'Pas des deux' © Lotta Blokker
‘Pas de deux’ door Lotta Blokker © foto WL

Elk beeld dat met gevoel is gemaakt, toont ons de kunstenaar, niet het model’ Oscar Wilde

TV documentaire Lotta Blokker

In de Fundatie in Zwolle zag ik voor het eerst het werk van Lotta Blokker. Ik was verbaasd, en verrast en werd er heel blij van. Niet per se door haar onderwerp ‘het uur van de wolf’ maar de bronzen beelden maakten op mij een onuitwisbare indruk. Het was alsof ik brons tot leven zag komen.

Mijn belangstelling voor Blokker nam verder toe, toen ik er achter kwam dat zij, net als ik, een passie heeft voor het werk van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz . Afgelopen april hebben we in Keulen de 70ste sterfdag van Käthe Kollwitz herdacht en op mijn blog staat een serie verhalen over deze artistieke veelkunner.

Wilma Lankhorst en Lotta met Pas de deux in Berlijn 2015
Ontmoeting met Lotta in Berlijn

Sinds die eerste kennismaking in Zwolle, heeft Blokker me te pakken. Ik blijf haar volgen en zij vond mij online. Het resultaat was een persoonlijke kennismaking met Lotta in het Käthe Kollwitz Museum in Berlijn waar sinds juni de tentoonstelling ‘Käthe Kollwitz  in dialoog met Blokker’ is te zien. Zeven werken van Blokker gaan in Berlijn in gesprek met werken van Käthe Kollwitz. Als bezoeker mag je deze dialogen verder zelf verrijken.

En nu komt Lotta Blokker op TV

Donderdag 8 oktober zendt de NTR op NPO 2 de documentaire ‘Het uur van der wolf’ uit. Frans Weisz volgde Blokker en ging op zoek naar ‘het wolfsuur’. Dit is het moment waarin de nacht overgaat in de dag. Het uur waarin de slapelozen worden overspoeld door angst. Blokker kent dit uur zelf ook en is tijdens haar verblijf in Florence de straat opgegaan om lotgenoten te ontmoeten. Mede op basis van deze ervaringen wilde zij een beeldengroep maken.

Muted (2012) Lotta Blokker hier in Fundatie in Zwolle © Wilma Lankhorst
Muted (2012) van Lotta Blokker in Berlijn in dialoog met ‘Zaden mogen niet vermalen worden’

Weisz neemt je mee op de weg van het idee naar brons. De uiteindelijke sculptuur is een optelsom van alle sessies en van alle emoties die ook het model meebrengt. Het creatieproces duurt lang en bestaat uit veel kijken, voelen en beslissen. Het resultaat was al te zien in de Fundatie in Zwolle en is tot 1 november 2015 nog te zien in het Käthe Kollwitz in Berlijn.

Ik wens je veel kijkplezier.

Blokker op TV
Donderdag 8 oktober NTR – NPO 2 – 23.00 uur – de documentaire ‘Het uur van der wolf’
Herhaling
Zondag 11 oktober 2015 – NPO 2 – 14.00 uur

Beeldhouwster Lotta Blokker in Käthe Kollwitz Museum in Berlijn foto Wilma Lankhorst
Lotta Blokker tijdens opening expo in Berlijn

 

Blokker in Berlijn
‘Kollwitz in Dialoog met Blokker’ is nog te zien tot 1 november 2015
Käthe Kollwitz Museum in Berlijn ligt aan de Fasenstrasse een zijstraat van de Ku-Damm.

 

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst