De dagen worden weer langer en de temperatuur stijgt. De natuur nodigt ons uit om er op uit te trekken. De fiets komt weer uit de schuur en wordt nagekeken. Wat dacht je van een fietstocht door de Achterhoek? Je fietst van museum naar museum en pakt onderweg ook een mooie kunstwandelroute mee. Na de ontspanning van het fietsen, volgt de inspiratie van de kunst. Wat weet jij van kunst in de Achterhoek?
Cornelius Völker in Gorssel
We beginnen onze fietstocht in Gorssel bij Museum MORE. Zijn er dingen die je niet moet of hoeft te schilderen? De nieuwste tentoonstelling in Museum MORE in Gorsel heeft als titel ‘Things You Shouldn’t Paint’. Wat zijn die dingen die je niet moet schilderen? Uit het grote oeuvre van de Duitse kunstschilder Cornelius Völker (Kronach, 1965) zijn 100 topstukken gekozen die een antwoord geven op deze vraag. Met goed doordachte verfstreken geeft Völker alledaagse objecten een glamour tintje. Zijn schilderijen gaan over het verschijnen en verdwijnen van dingen.
Things You Shouldn’t Paint van Cornelius Völker is tot en met 23 juni 2024 te zien in Museum MORE in Gorssel. Kijk hier voor alle details.
Ruthi Helbitz Cohen in Zutphen
Van Gorssel naar de Zaadmarkt in Zutphen is het een kleine tien kilometer fietsen. Aan de Zaadmarkt ligt DAT Bolwerck, huis voor kunst en gedachten. Wie nu dit huis in loopt, stapt in de voetsporen van de Israëlische kunstenaar Ruthi Helbitz Cohen (1969). Het vrouwelijk lichaam staat centraal in haar werk. Ze laat de vrouw op het doek in verschillende vormen en gedaanten zien: gekleed of uitgekleed, in de rol van clown, heks, kind of femme fatale; als mythologische godin of historische figuur; hangend aan het plafond, zwevend, liggend; gefragmenteerd in de ruimte, alleen of in het gezelschap van andere complementaire figuren. De vrouwen van Helbitz Cohen worden aan je voorgesteld van de kelder tot de vide, van de entree tot de behangkamer. Er een gratis app met waardevolle achtergrondinformatie over de hoofdrolspelers in The Sky Fell On Her.
The Sky Fell On Her van Ruthi Helbitz Cohen is nog tot en met 14 April 2024 te zien in DAT Bolwerck in Zutphen. De entree is gratis.
Niet in deze fietsronde, maar nu wel te zien: Ruthi Helbits Cohen, kunst in de Vide van Museum De Fundatie in Zwolle, nog tot en met 26 mei 2024. Kijk hier voor de details.
De eerste kus in ALMEN
Na de vrouwen van Helbitz Cohen koersen we van Zutphen naar Almen, een fietstocht van een ongeveer 11 kilometer. In het centrum van het dorp Almen vind je Museum STAAL. De letters STAAL staan voor STAring ALMen. Vanaf 31 maart is hier een spiksplinternieuwe expositie te verkennen met als titel De eerste kus. Weet jij het nog van wie je je eerste kus kreeg en waar dat was? In deze tentoonstelling wordt ook de vraag gesteld: Hoe romantisch is de Romantiek? Met deze vraag wordt de verbinding gelegd naar de tijd waarin de naamgever van dit museum Anthony Christiaan Winand Staring (1767-1840) leefde.
De eerste kus is vanaf 31 maart 2024 tot en met 30 maart 2025 te zien in Museum STAAL in Almen. Kijk hier voor alle details en de extra publieksactiviteiten.
Koos Buster in Kasteel Ruurlo
Van het lommerrijke Almen is het door de Achterhoekse bossen een fietstocht van zo’n vijftien kilometer naar Kasteel Ruurlo. Net als Christian Völker draagt kunstenaar Koos Buster alledaagse objecten een warm hart toe. Buster gebruikt glas en klei om zijn objecten een podium te geven. Op de Rietveld Academie ontdekte hij hoe leuk het werken met klei kan zijn. Buster kan het inmiddels zo goed dat hij zichzelf Minister van Keramische Zaken noemt. En wat de minister ons te vertellen heeft, of wil laten zien ontdek je in de expositie Het had ook anders kunnen zijn. Net voor de glazen brug staat een rode Canta geparkeerd. Het dashbord ligt vol met peuken, op de passagiersstoel staat een bierkratje met daarin enkele flessen. Zie hier de opmaat naar de eerste museale solotentoonstelling van Koos Buster.
Het had ook heel anders kunnen zijn, van Koos Buster is tot en met 20 mei 2024 te zien in Museum MORE in Kasteel Ruurlo. Het museum is gratis voor Museumkaarthouders.
Altijd te zien in Kasteel Ruurlo
- Een selectie uit de grote collectie van schilder Carel Willink
- Enkele kledingstukken uit de rijk gevulde kledingkast van Mathilde Willink
Ooggetuigen gezocht in Doetinchem
Van Ruurlo fietsen we via Zelhem naar Doetinchem een tocht van een kleine twintig kilometer. In het voormalige postkantoor vind je het Stadsmuseum Doetinchem. Op het terras en in café/restaurant Borghuis is het goed toeven na een fietstocht. Op de eerste verdieping van het stadsmuseum zijn de zalen ingericht met verschillende Q’s van schilder Hans Jaarsma. Jaarsma noemt zijn schilderijen Q’s omdat ze allemaal iets ronds verbeelden en omdat het de ‘Question’ is wat je als bezoeker ervaart/beleeft als je de Q’s bekijkt. Q’s zijn vormen van ‘slow paintings’ volgens de kunstenaar. De kern van elke Q is kleurverloop. In de gang en in de museumzalen staan banken en stoelen zodat je alle tijd kunt nemen om de Q’s van Jaarsma te verkennen.
Ooggetuigen gezocht van kunstenaar Hans Jaarsma is nog tot en met 28 april 2024 te zien in Stadsmuseum Doetinchem. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.
Kunstwandelroute op Landgoed Enghuizen
Op vrijdag 28 maart begint de 23ste editie van de jaarlijkse kunstwandelroute op Landgoed Enghuizen in Hummelo. Van Doetinchem naar Hummelo is het een kleine zes kilometer op de fiets. Bij restaurant De Gouden Karper kun je het routeboekje met uitleg kopen. Daarmee kun je van Pasen tot aan Pinksteren elke dag de kunstroute lopen. Ontdek waar de Chinese Draak van Jose Botterhuis huis houdt of waar de edelen een stoelendans houden op initiatief van Kristie Legters. Marijke van Kampen nodigt je uit voor een Theevisite en Louky Scheltema nodigt je uit in een luchtkasteel. Deze en nog meer kunstwerken kun je ontdekken op Landgoed Enghuizen. Halverwege de route is een rustmoment op de Klevenhorst.
De Kunstwandelroute 2024 is van 28 maart tot en met 20 mei te verkennen op Landgoed Enghuizen in Hummelo. Van Pasen t/m Pinksteren, elke dag te wandelen. Meer weten? Kijk dan hier.
Glaskunst bij Lalique in Doesburg
Op minder dan tien kilometer fietsen vanaf Hummelo ligt Hanzestad Doesburg. In het centrum van deze goed bewaard gebleven historische stad ligt Museum Lalique. De naamgever van dit museum is de Fransman René Lalique. René Jules Lalique (1860-1945) was edelsmid en glaskunstenaar. Het museumcomplex omvat twee gerestaureerde historische panden, een galerie en een tuin. Naast glaskunst van Lalique zelf wordt er jaarlijks een tentoonstelling georganiseerd. Nu is dat de expositie Mucha & Tijdgenoten. Alphonso Mucha (1860-1939) was een Tsjechische kunstenaar. Hij werd in 1904 in één klap wereldberoemd door zijn poster met daarop actrice Sarah Bernhardt.
Mucha & Tijdgenoten zijn nog tot en met 30 juni 2024 te zien in het Lalique Museum. Dit museum is gratis toegankelijk met de Museumkaart.
Hete Vuren in Zutphen
We maken de cirkel nu rond en fietsen door de IJssel-vallei van Doesburg naar Hanzestad Zutphen. Na zo’n 20 kilometer op de fiets staan we voor Hete Vuren in musea Zutphen. Hete Vuren is de laatste expositie in de serie reizende tentoonstellingen over de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. Alle thema’s in deze reeks zijn gekoppeld aan een vraag naar onze identiteit als land, als volk en als individu. Op de schilderijen in Hete Vuren zie je verhalen over huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur. In het begeleidend boekje ligt de focus op de sociale dimensie van de Nederlandse identiteit. Hebben we het nog wel gezellig met elkaar? Of vechten we elkaar de tent uit? Waar zit het vuur in onze samenleving?
Hete Vuren is nog tot en met 12 mei 2024 te ervaren in Musea Zutphen. Ook dit museum is gratis voor Museumkaarthouders.
Om deze cultuurcirkel te sluiten, is het nog tien kilometer fietsen naar het beginpunt van deze kunstroute door de Achterhoek. Bovenstaande kunstroute door de Achterhoek omvat ruim 100 kilometer. Kies de exposities die je het meest aanspreken en geniet van de gasvrijheid van de mooie Achterhoek.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan en met toestemming van de genoemde musea, kunstenaars en alle bruikleengevers.