KunstRAI Sfeerimpressie van de sculpturen in de Parkhal-entree © foto Wilma Lankhorst

Terugblik op KunstRAI in Amsterdam

KunstRAI-Staircases-in-Amsterdam-collage-©-Silvio_Zangarini-©-foto-Wilma_Lankhorst
Staircases in Amsterdam collage © Silvio Zangarini © foto Wilma Lankhorst.

Vanmorgen, 28 maart opent is om 11.00 uur de 39ste editie van de KunstRAI in Amsterdam geopend. Zo’n 80 galerieën uit binnen- en buitenland laten een mix van kunstuitingen zien van enkele honderden kunstenaars. Denemarken is dit jaar het focus-land. Wie nog op zoek is naar een origineel idee voor een Paasbrunch of Paas High Tea kan dat dit weekend combineren met een bezoek aan de KunstRAI

De beursnieuwtjes op een rijtje:

    • De winnaar van de Sluijters-prijs 2024 is schilder Erika Peucelle (2000);
    • Vrijdagavond 28 maart: The Artist Night;
    • Denemarken is dit jaar het focus-land;
    • Paasbrunch & High Tea op eerste en tweede Paasdag.
KunstRAI Impressie KunstRAI 2024 © foto Wilma_Lankhorst
Impressie KunstRAI 2024 © foto Wilma Lankhorst.

Welkom op het beeldenpein

 De grote Parkhal van de RAI is maar liefst twaalf meter hoog. Dit nodigt uit voor het exposeren van grote installaties die je vaak niet ziet in een galerie. Zeventien kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan en laten hier hun sculptuur/installatie zien. Bij binnenkomst zie je het oranje hoofd en de hole ogen van MUD (2023) van Erik Buijs direct links. Schuin voor MUD staat een figuur uit de serie Clown of the circus (1978) van Karel Appel (1921-2006). Van Donald Schenkel (1991) staat hier een van zijn abstracte sculpturen in prachtige kleurencombinatie.

KunstRAI Sfeerimpressie van de sculpturen in de Parkhal-entree © foto Wilma Lankhorst
Sfeerimpressie van de sculpturen in de Parkhal-entree © foto Wilma Lankhorst.

Ontdek op het beeldenplein verder het werk van: Guido van Amelsfoort; Sander Buijk; Nicolas Dings; Maja van Hall; Roland de Jong Orlando; Pet van de Luijtengaarden; RAIDER; Peter George d’Angelino Tap; Helen Vergouwen; Sjef Voets; Gerbrand Volger; Harald Vlugt; Eelke van Willegen en Marjolein Witte.

KunstRAI Focus op Denemarken© foto Wilma_Lankhorst
Focus op Denemarken© foto Wilma Lankhorst.

Focus Denemarken

 Elk jaar zet de organisatie van de KunstRAI haar focus op galerieën uit een specifieke stad, regio of land uit om zich op de beurs te presenteren. Dit jaar ligt de focus op Denemarken. Vijf galerieën uit verschillende steden geven acte de présence. Je kunt hun collecties ontdekken op het plein ‘Focus Denemarken’. In Spring Light van de Deense schilder Ken Zier herken ik het prachtige abrikooskleurige noorderlicht dat ik eerder dit jaar in Finland zag. Van kunstenaar Steen Larsen (#38) zie je hier vier werken die hij heeft gemaakt naar aanleiding van een road trip door de Verenigde Staten. In juni dit jaar vertrekt hij voor een nieuw artistiek avontuur naar IJsland. Van de drukke steden in Amerika naar het isolatie landschap op IJsland. Ik laat me op de 40ste editie van de KunstRAI in 2025 graag verrassen.

De Deense deelnemers zijn: Bruno Dahl Gallery (Ebeltoft); Davis Gallery Contemporary Art EN MAXUS 101 (Kopenhagen); Gallery Hjorth (Horsens) en Galleri NB uit Viborg

KunstRAI Mijn rhapsody in blue © foto Wilma Lankhorst
Mijn rhapsody in blue © foto Wilma Lankhorst.

Nieuw: vrijdag The Artist Night

Nieuw dit jaar is The Artist Night. Deze ontmoeting met kunstenaars vindt plaats op de tweede beursdag, vrijdag 29 maart. Van 18.00 – 21.00 uur staat de kunstenaar centraal op KunstRAI / Art Amsterdam. Deze avond krijg je als bezoeker een unieke gelegenheid om kunstenaars persoonlijk te spreken. Harald Vlugt signeert in zijn solostand (#15) zijn nieuwste boek. Tijdens The Artist Night verzorgt Bas Kosters de performance ‘Joyfull Hand performance’ dit is ‘een interactieve toevoeging aan zijn werk dat je op verschillende locaties kunt zien. Ook backstage zijn er vrijdagavond verschillende kunstenaars aanwezig. In de Backstage Academy (#41) vertellen alumni van de ArtEZ Academie uit Arnhem over hun werk en hun jonge kunstenaarschap.

KunstRAI Erika Peucelle is de winnaar van de Sluijters prijs © foto Wilma_Lankhorst
Erika Peucelle is de winnaar van de Sluijters prijs © foto Wilma Lankhorst

Sluijters-prijs voor schilder Erika Peucelle

 De stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef stelt jaarlijks een geldbedrag beschikbaar voor aanstormend talent. Om het jaar gaat deze Sluijters-prijs naar een muzikant of kunstschilder die aan een Nederlandse kunstacademie is afgestudeerd. De winnaar van deze aanmoedigingsprijs is schilder Erika Peucelle (Zagreb, 2000). In haar werk openbaart Peucelle de dagelijkse werkelijkheid van haar omgeving, haar reizen en laat ze jeugdcultuur zien. 

De organisatie van de KunstRAI biedt voor het vierde jaar een ruime stand aan voor de genomineerden voor deze prijs. Naast het werk van Peucelle kun je hier ook werk ontdekken van Sofia Dubyna, Kanna Hakama, Nayul Kim, Maud Konings, Pien Overing, Levi Overvest, Niek Opstals, Tiago Santos, Lorenço Strauss, Rutger de Vos en Lisa Zakharova.

KunstRAI Sfeerbeeld Gallery Untitled © foto Wilma Lankhorst
Sfeerbeeld Gallery Untitled © foto Wilma Lankhorst.

Groeps- en solopresentaties

De presentaties van de deelnemers tijdens de KUNSRAI zijn zeer divers. Elke galerie drukt haar eigen unieke stempel op de eigen stand. In de meeste ruimtes zie je een mix van kunstwerken van artiesten die de betreffende galerie vertegenwoordigd. Er zijn ook 22 soloruimtes. Hierin zet de galerie het werk van één kunstenaar centraal zoals Gallery Untitled (#14) met het werk van Sander Buijk. Verken ook de andere mini-solo-stands van Luca Àdie; Erik Buijs; Maryse Ceha; Martijn Duifhuizen; Helen Gerardia; Klaas Gubbels;  Zhang Haiying;  Anton Heyboer (1924 – 2005); Rogier Houwen; Rien Jansen; Maaike Kramer; Bas Kosters; Fransix Tenda Lomba; Fang Mij; Lavely Miller; Pim Palsgraaf; Alex Timmermans; Sena Tues; Quinda Verheul; Harald Vlugt Kuno Vollet en Silvio Zanganini.

KunstRAI Gelderse ontmoetingen © foto Wilma_Lankhorst
Gelderse ontmoetingen © foto Wilma Lankhorst.

Gelderse Ontmoetingen

In de veelheid van kunstwerken herken ik enkele kunstenaars uit Gelderland. Bij Contour Gallery I(#) hangen twee werken van de Nijmeegse fotograaf en beeldenkunstenaar Margriet Smulders. In een klein werk You are marvelous (2024) schittert de prachtig oranje Indische kers. Ik ruik bijna de pepergeur van de kappertjes. De blikvanger in deze stand is een ander nieuw werk van Smulders, In the palm of your Mind (2024). Hiernaast hangt Static Warp Pink (2024) een spiegel die het spiegeldbeeld vervormd van Elsemarijn Bruys (1989).  Iets verderop eert galerie Wonder Wood (#61) de 90-jarige beeldend kunstenaar Klaas Gubbels (1934) met extra expositieruimte. Naast koffiekannen van cortenstaal, zeefdrukken met verliefde kannen en werk op hout

KunstRAI Sfeerimpressie bij Vroom en Varossieau © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerimpressie bij Vroom en Varossieau (r.onder 2 x Willem Hoeffnagel) © foto Wilma Lankhorst.

Vroom & Varossieau Gallery

Als ik even een pauze inlas, zie ik vanuit mijn ooghoek street art. Mijn laatste bezoek van deze KunstRAI-editie is aan de stand van Vroom & Varossieau Gallery (#8). Olivier is als altijd druk in gesprek met liefhebbers van street art en graffiti. Het aanbod is heel divers van de Venus #2van Takeru Amano tot het veelkleurige portret van Boy 2 van Matt Small. Ronan Dillon daagt ons uit voor zijn wollen schaap Looking for the gap (2024). Van Jan Kuhlemeier  hangen hier acrylweken op canvas onder de titel Backwash (2020.  

KunstRAI De Kus (2023) © Klaas Gubbels coll. Gallerie WonderWood © foto Wilma_Lankhorst
De Kus (2023) © Klaas Gubbels coll. Gallerie WonderWood © foto Wilma Lankhorst.

Paasbrunch of Paas High Tea

Extra dit jaar zijn de mogelijkheden om tijdens eerste en tweede Paasdag een Paasbrunch of High Tea te reserveren in de sfeer van kunst & creativiteit. De ontvangst voor de Paasbruch is tussen 11.30. Voor de High Tea word je tussen 16.00 en 16.30 uur verwacht. Kijk hier voor alle details en de online reserveringsoptie. Via deze link kun je een plaats boeken voor de Paasbrunch of High Tea. Voor eventuele dieetwensen kun je vooraf een mail sturen naar info@kunstrai.nl Ik wens je alvast een kleurrijk en vrolijk Paasweekend.

KunstRAI 2024 is van 28 maart tot en met maandag 1 april te ontdekken in de RAI Amsterdam, Parkhal 8. Kijk hier voor alle details.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan en met toestemming van der KunstRAI, alle genoemde galerieën en kunstenaars.