Street-art en graffiti kleuren Nijmegen

Street_art_Nijmegen_2-Vasim-De-tijger-©Verfbaar-foto-Wilma-Lankhorst.
Tijger, Wall of Fame – Vasim Collectief Verfbaar en Naamloozz

Street-art en Graffiti kleuren Nijmegen

Nijmegen, de zomerhoofdstad van Nederland krijgt steeds meer kleur door street-art & graffitikunst. Nadat ik in januari 2017 met de serie Street-art ben begonnen, is er weer veel veranderd in de stad. Daarom is het nu de hoogste tijd voor een update.

Sneak Preview Hertogstraat

Street_Arft_Nijmegen_de_Kaaij_2018_Green_Capital-Coll.-Verfbaar-foto-Wilma-Lankhorst.
Nijmegen, Green Capital van Europa 2018, De Kaaij

Street_art_Nijmegen_2-Vasim-deel-2-©Verfbaar-foto-Wilma-Lankhorst
Wall of Fame – Vasim – editie 2018 door Collectief Verfbaar.

Wall of Fame

Na anderhalf jaar ben ik terug op het terrein van de Vasim. Ik ben heel benieuwd wat er nog op de Wall of Fame te zien is. En ja hoor, alles is nieuw. Collectief #Verfbaar heeft een groot deel van de muren van nieuwe creaties voorzien. Ik mis het tranende oog, maar voor de rest is het heel gaaf om te zien wat hier weer is ontstaan.

Street_art_Nijmegen_2-Vasim-Drift-om-te-dansen-©Verfbaar-foto-Wilma-Lankhorst.

Drift om te dansen

Het thema van de vijfde serie van Verfbaar is: ‘Drift om te dansen’. Ik ontdek zwart-wit geblokte vloeren van een Amerikaanse dinner. Ik denk direct aan de danssfeer in de film Grease. De Imker maakt weer leuke woord- en beeldspelingen met Born to Bee Free. De kleurrijke vogels van Naamloozz vliegen overal door heen.

Street_art_Nijmegen_Bloemerstraat-SuperA-en-Collin-van-der-Sluijs-juli-2017-foto-wilma-LAnkhorst
Vogel op de kop van de Bloemerstraat ©SuperA en Collin van der Sluijs

Vogel in de Bloemenstraat

Ook ondernemers ontdekken de mogelijkheden van Street Art. Op de kop van de Bloemerstraat hebben Super A en Collin van der Slijs een prachtige muurschildering gemaakt. Dit werk is een opdracht van de ondernemers in deze straat. Links en rechts zie je oude stadstaferelen. Trots in het midden een vogel (spreeuw?) die een nieuw geluid brengt in dit stadsdeel.

 Street_art_Nijmegen_Hertogstraat_1_Remco-Visser-en-Naamloozz-foto-Wilma-Lankhorst.
Het hert van de Hertogstraat ©remco Visser & Naamloozz (2018)

Hert in de Hertogstraat

Dit voorjaar kregen street-art kunstenaars Remco Visser en Naamloozz de opdracht om de Hertogstraat een verjongingskuur te geven. Net als in de Bloemenstraat is dit een initiatief dat financieel is ondersteund door de middenstand. Op de hoek van het Kelfensbos met de Hertogstraat staat een hert trots te stad in te kijken.

Street_art_Nijmegen_Jozefhof_Hertogstraat_1_Remco-Visser-en-Naamloozz-foto-Wilma-Lankhorst
De oude Nijmeegse burcht op de Valkhof

Geschiedenis in het Jozef-hof

Als je de Hertogstraat inloopt, krijg je na een paar minuten links de doorgang naar het Jozef-hof. Deze ingang is nu een kleurrijke pagina uit de veelbewogen geschiedenis van Nijmegen. Hier staat de veelbesproken Donjon en de oude vesting van het Valkhof.

Street-Art Nijmegen_de_Kaaij_2018_Stay_Bold-Remco-Visser-foto-Wilma-Lankhorst.

Festivalterrein De Kaaij

Jaarlijks wordt tijdens de zomer, onder de Waalbrug het cultuurfestival De Kaaij georganiseerd. Door onderhoudswerkzaamheden aan de Waalbrug, duurt dit feest dit jaar helaas maar tot 22 juli 2018. Maar het enthousiasme van de deelnemers is er niet minder om. Ook hier hebben de graffitischrijvers van Collectief Verfbaar de doeken voorzien van kleur en teksten.

Street-Art Nijmegen_De-Basis-foto-Wilma-Lankhorst.
Ook de muren van De Basis zijn vol gescheven met graffiti

Muziektempel De Basis

Een bijzonder street-art en graffiti kunstwerk dat je niet mag missen is het gebouw van muziektempel De Basis aan de Groenewoudseweg, zijstraat St. Annastraat. Sinds 1968 kent Nijmegen de Stichting Doornroosje. Het doel is een soort muzikaal-ontspanningscentrum op te zetten waarin allerlei nieuwe ontwikkelingen in de popmuziek een plaats krijgen. Doornroosje werd internationaal bekend onder avant-garde muzikanten.

Street_Art_Nijmegen_De-Basis_vos_-foto-Wilma-Lankhorst.
De sluwe vos waakt over De Basis

Sinds 2014 is er een modern muziektheater naast het station en lag het oude Roosje er wat verlaten bij. Maar niet voor lang want dit huis snakt naar muziek. Nu is De Basis volop actief om er een nieuwe muzikale broedplaats in te richten. Een plek waar nationale en internationale artiesten elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Je kunt zelf ook muziekgeschiedenis schrijven door mee te doen aan de ontwikkelplannen van de Basis. Lees er hier alles over.

BB-St.-Anna-Street-art-van-Fred-de-Imker-in-onze-keuken-foto-Wilma-Lankhorst.
Drieluik met een ode aan de bijen en de imkers in B&B St. Anna.

Stencilkunst in B&B St. Anna

Na mijn eerste gesprek met Paulien Driessen in de Nijmeegse wijk Bottendaal, sloeg de vonk voor street-art bij me over. Toen ik het werk van De Imker had gezien, wist ik het zeker: ik wil ook een stencil in mijn tuin. Het werd uiteindelijk een drieluik met een eerbetoon aan de bijen en de inzet van de imker. In de keuken van mijn B&B geniet ik elke dag van dit mooie werk.

Street-art Nijmegen_Hertogstraat_Jozefhof_1_Remco-Visser-en-Naamloozz-foto-Wilma-Lankhorst.
Flessenpost in doorgang naar het Jozef-hof Collectief Verfbaar
© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst
Met dank aan Collectief Verfbaar, Remco Visser en Naamloozz

Eerder verscheen in deze serie

Ontdek street-art in Nijmegen

 Summer-in-the-City-Nijmegen-Summer-Capital-2018-foto-Wilma-Lankhorst.

Lees ook Nijmegen- Summer in the City