Street Art in feestelijk Leeuwarden

Street Art in Leeuwarden-_-Alma-Tadema-©-Harke-Boersma-foto-Wilma-Lankhorst
Alma Tadema ©Harke Boersma foto WL

Street Art in feestelijk Leeuwarden

Leeuwarden viert het hele jaar feest! Street Art brengt extra kleur in de straten van de Culturele Hoofdstad 2018. Tijdens onze stadswandeling zagen we op allerlei locaties prachtige muurschilderingen. Een feest voor het oog. Dat Leeuwarden meer is dan Mata Hari, M.C. Escher, Berenburger, Grutte Pier en Oranjekoek kun je ontdekken tijdens de (gratis) Street Art wandeling van het team a Guide to Leeuwarden. Heb je goede wandelschoenen bij je? Veel plezier in feestelijk Leeuwarden.

Video: Dit ontdekten wij in Leeuwarden…

 Street-Art-in-Leeuwarden-_-serie-Wereldwinkel-©-Harke-Boersma-foto-Wilma-Lankhorst
Serie muurschilderingen bij de Wereldwinkel ©Harke Boersma foto WL

De kunst ligt op straat

Naast de collecties in de prachtige musea in Leeuwarden, ligt de kunst her ook gewoon op straat. In de Friese hoofdstad wonen een aantal bekende Street Art artiesten en graffitischrijvers. Hun werk trekt ook weer collega’s van buiten de stad aan. In de loop van de jaren is hierdoor het aanbod van gratis kunst sterk toegenomen én gevarieerder geworden. De gemeente draagt het Street Art initiatief ook een warm hart toe en geeft regelmatig opdracht voor het maken van muurschilderingen.

Street Art in Leeuwarden-Marie-Louise-©LJ-van-Tuinen-foto-Wilma-Lankhorst
Marie-Louise, de vorsten van Europa zijn allemaal Friezen! ©LJvanTuinen foto WL

Geschiedenisles op de muur

In voorbije eeuwen werden verhalen op muren en ramen van kerken en kathedralen geschilderd. Ook als je niet kon lezen, kon je de geschiedenis leren kennen door er bijvoorbeeld naar te kijken en te luisteren naar anderen. In de straten van Leeuwarden zijn stukjes Friese geschiedenis op allerlei buitenmuren gespoten. Als je de Friese klassiekers (nog) niet kent, kun je hier je hart ophalen. Tegenover de bekende schuine toren van Leeuwarden, aan de overzijde van het Oldenhoofsterkerkhof spat de Friese trots van de muur. LJ van Tuinen laat ons hier Marie Louise (Tante Meu) zien. Je krijgt hier ook het ‘bewijs’ dat alle vorsten van Europa van de Friezen afstammen.

 Street-Art-in-Leeuwarden-_-Saskia-van-Uylenburgh-©-Klaas-Lageweg-foto-Wilma-Lankhorst
Twee maal Saskia van Uylenburgh ©KlaasLageweg foto WL

Rembrandt de man van Saskia?!

Wist jij bijvoorbeeld dat Saskia de vrouw van Rembrandt, de dochter van de burgemeester van Leeuwarden was? En dat toen zij trouwden zij bekender was dan hij? En dat de grote schilder Rembrandt in de begin jaren werd gezien als de man van Saskia van Uylenburgh?

 Street-Art-in-Leeuwarden-_-serie-reclameborden-Reckitts-Blue-foto-Wilma-Lankhorst
Hoog Sammie, kijk om hoog Sammie…

Oude reclameboodschappen in en nieuw jasje

Naast geschiedenis herleeft ook oude glorie. Kijk ook omhoog en ontdek de mooie oude reclame borden in een nieuw jasje. Reckitt’s Blue is een van de bekendste maar ook de Schepperij, de slager en Jaspers’ Ochtendvoer laten op gevels zien wat ze te bieden hebben.

Street-Art-in-Leeuwarden-_reclame-his-masters-voice-foto-Wilma-Lankhorst

Al op zondag de winkels gesloten zijn, ontdek je op de rolluiken nog meer afbeeldingen.

 Street-Art-in-Leeuwarden-_-vissen-©-Roy-Schreuder-foto-Wilma-Lankhorst.

Vissen met Roy Schreuder

Bij een bouw- en renovatieproject in de historische binnenstad trekt een school kleurrijke vissen, uit de spuitbussen, van Roy Schreuder stilletjes aan je voorbij.

 Street-Art-in-Leeuwarden-_-paste-up-foto-Wilma-LankhorstMooi mini’s

Naast de grote muurschilderingen ontdekken
wein de stad ook allerlei leuke kleine mini’s.
Zoals stickers, paste ups en gevelversieringen.
Let ook op de electriciteitskasten langs de kant
van de weg…
Er zijn ook nog enkele grote werken buiten het
centrum, daarvoor is eeh fiets wel handig.

En natuurlijk ontmoet je Mata Hari

 Street-Art-in-Leeuwarden-_-Mata-Hari-en-gids-foto-Wilma-Lankhorst‘A free guide’ stopt even bij de muurschildering van Mata Hari (foto WL)

Free tours in Leeuwarden

Als je naar Leeuwarden gaat, kan ik je een stadswandeling met het team van ‘a guide to Leeuwarden’ van harte aanbevelen. Zij werken via het principe van de ‘free tour’ dat wil zeggen dat je na afloopt zelf bepaalt wat de wandeling en de inzet van de gids je waard is. Ik vind dit een eerlijk en lovenswaardige principe. Veel plezier in Leeuwarden.

2018 Leeuwarden Culturele Hoofdstad

In 2018 is het feest in Friesland. Leeuwarden mag zich 365 dagen lang de Culturele hoofdstad van Europe noemen. In de laatste jaren is hard gewerkt aan een uitgebreid en gevarieerd programma.
Naast Leeuwarden doen tal van Friese steden mee aan dit culturele feest. Zoals Drachten

Ria-Groenhof-zwaardere-versie- foto Museum DrachtenTot 8 april 2018 kun je hier de speciale tentoonstelling Beyond Dada en de Stijl Part 1  zine
Op de speciale feestsite kun je het hele programma bekijken. Een nachtje slapen maakt het feest compleet. Kijk hier voor suggesties.

l. Ria Groenhof - Museum Dr8888

#LF2018

Via Social Media kun je via #LF2018 zien wat er allemaal al geschreven, gezegd en gefotografeerd is over dit bijzondere evenement. Je kunt je eigen bijdragen ook posten op verschillende Social Media kanalen zoals Twitter, Facebook en Instagram.

Leeuwarden-Mata-Hari-Wilma-en-Martin-2017.Op mijn kunst- en reisblog zal ik in 2018 verschillende verrassende manieren van kunst in Friesland met je delen. Ik zie je graag.

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst

Eerder verschenen in deze serie

Mata Hari, de ware en de legende

Sneak Preview Street Art tour via a guide to Leeuwarden