Street Art & Graffiti in Cancun

Cancun-Street-Art-Punta-Sam-Mario-Mozko-en-Sony-Montana-foto-Wilma-Lankhorst
Mario Mozko en Sony Montana foto Wilma Lankhorst

Street Art in Cancun

Rubriek: 4e woensdag – Street Art & Graffiti

Street art en graffiti zijn misschien niet de eerste dingen waar je aan denkt als je naar het Mexicaanse badplaats Cancun gaat. Tijdens een ritje door de stad, zul je snel allerlei kleurrijke kunstwerken ontdekken. Mexico kent door o.a. de vele muurschilderingen van Diego Ribera een rijke traditie aan vrije kunst. In Cancun zul je geen Ribera zien, maar er zijn wel pareltjes Street Art & Graffiti die ik je graag wil laten zien. Zin in een verrassende ontdekkingstocht door het zonnige Cancun? Vamos a ir?

 

Cancun-street-art-hotel-zone-palapa-2-foto-Wilma-Lankhorst
Street art in de hotelzone

Kleinkunst in de hotelzone

In de hotelzone zijn het vooral de kleine werkjes, een tag, een sticker, een past up. Nauwelijks muurschilderingen die een verhaal vertellen. We hebben een uitzondering ontdekt. Een op de muren van een kleine palapa bij de iCANCUN-fotolocatie.

 Cancun-street-art-hotel-zone-palapa-1-foto-Wilma-Lankhorst.

Stap maar in mijn bek

Net als iAmsterdam telt Cancun een drietal locaties waarin in kleurrijke letters de naam van de badplaats staat. Een populaire fotoplek. Aan de zijde van de Atlantische Oceaan zagen we bij iCancun een kleine palapa (open ruimte met een dak van gedroogde palmbladeren). Op de witte muren van deze palapa staan enkele humorvolle schilderingen. Een vogel met hoed op staat in een rij. Waar leunt hij op? Ja juist op een stel benen met een lange broek. Ik zie een vrouw met zonnebril en zonnehoed, maar ze heeft ook een hagedissen staart. Een andere dame heeft een vogelkop en draagt als tas een lege vogelkooi. Een man met een oog-koffer staat klaar om in de bek van een gapende pelikaan te stappen. Het lijkt wel Jeroen Bosch 2.0

Street-Art-Cancun-kopie-Meisje-met-balon-van-Banksy-foto-Wilma-Lankhorst
Banksy copy cat – meisje met rode ballon

Banksy  in Cancun?

Net als we de hotelzone verlaten en richting het centrum rijden, lijkt het alsof ik het ballonen meisje van Banksy zie. De rode ballon trekt mijn aandacht en we besluiten een extra rondje op de rotonde te maken. Na wat heen en weer rijden komen we bij een disco en daar zie ik de ballon terug. Het is helaas geen echte Banksy, maar wel een afbeeldingen die de aandacht trekt van street art liefhebbers.

Cancun-Pepe-Pirana-Liz-Kashell-2-foto-Wilma-Lankhors     Cancun-Pepe-Pirana-Liz-Kashell-1-foto-Wilma-Lankhors

Koffie moment in Pepe Pirana met werk van Liz Kashell

Pepe Piraña Café

Voor we het klapstuk van de dag gaan bekijken, pakken we eerst een koffiemoment. Hiervoor neemt onze vriendin ons mee naar Pepe Piraña . Als we binnenkomen, begrijp ik direct waarom ze voor deze zaak heeft gekozen. We drinken een heerlijke kop, sterke cappuccino in een hippe, industriële omgeving. Je kunt hier ook flexwerken. Maar wij komen dit keer speciaal voor de street art schilderingen van Liz Kashell. Er staat een prachtig vrouwenportret in rood en groen tinten en afbeeldingen met verschillende lagen waarin ik naast koffiebonen ook de contouren van een leeuwenkop meen te zien.

Cancun-Street-art-Punta-Sam-foto-Wilma-Lankhorst.
Omar Medellin “Grass” foto Wilma Lankhorst

Punta Sam

Onze lokale vrienden hebben wat voorwerk gedaan, toen ik aangaf street art in Cancun te willen bekijken. Daarom rijden we nu vanuit het centrum in noordelijke richting en volgen daarbij de richting Punta Sam. Op de kruising van Las Avenidas José-López en Portillo y Bonampak (schuin tegenover tegelparadijs Jobén) ligt een verkeersknooppunt met een fly over.

Cancun street art viaduct-Joben-Miguel-Dominguez-Antares-2016-Hart-van-de-vissers-foto-Wilma-Lankhorst
Miguel Dominguez foto Wilma Lankhorst

Hart voor de vissers

In 2016 heeft het Ministerie van Toerisme samen met de Fundación Oasis hier een duurzaam toerisme project Corazón de Pescador georganiseerd. Dit concept omvat zowel een street art project in de stad als schoonmaakacties op de stranden. Ik sta nu bij een fly over richting Punta Sam en zie talrijke steun- en de dwarsbalken van het viaduct die hier door kunstenaars zijn beschilderd en beschreven.

 Cancun-street-art-viaduct-Joben-steunberen-van-de-fly-over-foto-Wilma-Lankhorst
Karla Salgado

De enige dame in de gezelschap was Karla Salgado. Van haar hand zien we hier fel gekleurd abstract werk. Op verschillende andere locaties in de stad en langs de Riviera Maya kun je ander werk van Karla Salgado vinden.

Cancun-Street-Art-Omar-Medelin-Grass-2-foto-Wilma-Lankhorst.    Cancun-Street-Art-Omar-Medelin-Grass-1-foto-Wilma-Lankhorst.

Omar Mededellin 'Grass" foto Wilma Lankhorst

Omar Medellin “Grass” neemt ons mee in de wereld van de Maya’s. Hij schrijft in kleuren over de geschiedenis, de gewoontes en de symbolen van de Maya’s. Ik herken de Maya goden en zie kleurrijke vogels en grote hagedissen.

 

Cancun-street-art-viaduct-Joben-Mario-Mozko-Mexicaanse-geschiedenis-foto-Wilma-Lankhorst
Mario Mozko & Sony Montana foto Wilma Lankhorst

Het duo Mario Mozko en Sony Montana laten een sprookjesachtige oceaan belevenis zien. Aan de rand van het water zit een prachtig meisje die lijkt te praten met de meeuwen om haar heen. Rechts van haar varen de Maya’s in een kano en boven haar ontdek ik Maya symbolen die ik eerder op de Maya kalender zag.

Cancun-Street-Art-Punta-SAm_-Miguel-Dominguez-foto-Wilma-Lankhorst.
Miguel Dominguez foto Wilma Lankhorst

De vierde man in dit creatieve gezelschap is Miguel Domínguez. Uit zijn spuitbus komen allerlei gezichten die samen als een bont gezelschap op een dwarsbalk ‘zitten’. Op een andere dwarsligger heeft hij verschillende losse elementen geschreven zoals een vissersboot, een kerk en gestileerde vissen in een cirkel. Hij brengt hier mee een ode aan de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Cancun: de Maya’s en de Mexicaanse vissers.

De boot naar Isla Mujeres

Voor het volgende street art avontuur krijgen we het advies om de veerboot naar Isla Mujeres te pakken. Daar op het vrouweneiland hebben veel graffiti schrijvers en street art kunstenaars tags en muurschilderingen achter gelaten. We gaan er naar toe. 25 oktober lees je meer over dit kleurrijke avontuur onder de Mexicaanse zon.

Dat we niet alleen van Street Art hebben genoten, kun je zien op deze video.

@ tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst

Psst…
Mag ik je een pareltje voor een verblijf aanraden…?
Kijk hier eens naar Beach Escape Kin Ha.

Wordt vervolgd ….