Street Art in de Bajes in Amsterdam

4e woensdag van de maand: rubriek Street Art & Graffiti deel 2 Amsterdam
Bajes Amsterdam @-Jaune-foto-Wilma-Lankhorst
De Bajes door @Jaune

Street Art in de Bajes in Amsterdam

Zat jij ooit in de bajes…?
Ik wel…!

Afgelopen weekend stuurde de Amsterdamse street artist Hugo Kaagman me naar de Bajes. Een nieuwe bar & bikkesement aan het Rembrandtplein, die op 16 februari 2017 is geopend. Ik was nog nooit in ’n bajes geweest, maar dit verblijf voelde goed! Je wordt hier omgeven door prachtige muurschilderingen en graffiti. Bij binnenkomst lijkt het of de geel gejaste bouwvakkers van @Jaune nog aan het werk zijn. Eenmaal boven staan heerlijke banken voor je klaar om heel relaxt nader kennis te maken met straatkunst terwijl je geniet van koffie, een lunch of een biertje met vrienden. Stap eens uit je comfort-zone en meld je bij de Bajes. Veel plezier!

 

sneak preview: een kijke in de Bajes

Bajes Amsterdam @-D-Face-foto-Wilma-Lankhorst.
D*Face

Welkom in the Urban Jungle

Het is hier een groot straatfeest. Werken van beroemde én opkomende nationale en internationale straatkunstenaars kleuren hier de muren. De entree is voor D*Face en Ben Eine, ik zag eerder werk van hen tijdens mijn Shoreditch-wandeling in Londen. Van D*Face zie je hier een op Roy Lichtenstein geïnspireerd beeld. Ik zie een jonge vrouw, ineengedoken, in zichzelf gekeerd en met een paarse vleugel in haar haar. Waarom is zij zo verdrietig?

Bajes Amsterdam @-Ben-Eine-foto-Wilma-Lankhorst
Ben Eine

De hoek bij de bar is voor de letterkunstenaar Ben Eine (Londen 1970). Zijn decreet hier is “we rock hardest”. De muur tegenover het werk van D*Face wordt compleet in beslag genomen door de crew van The Londen Police. Een stripverhaal in muurvorm, vol symboliek, met hond Beagle en hun herkenbare LADS-karakter. Ik zelf noem dit cartoonfiguur de police-smiley. En dan opeens zie je overal de werkmannen van de Belgische kunstenaar @Jaune. Welkom in de Urban Jungle!

Bajes-Amsterdam-bijdrage-@-Hugo-Kaagman-foto-Wilma-Lankhorst
Hugo Kaagman

Hugo Kaagman

Naast internationale artiesten kun je hier ook werk vinden van Amsterdamse kunstenaars. Eén van hen is Hugo Kaagman, de ongekroonde stencil koning van ons land. Kaagman begon in 1971 met graffiti en vanaf 1978 werkt hij veel met stencils. Hij heeft zich ontwikkeld tot een internationaal gewaardeerd Spray Art kunstenaar. Naast straatwerk, maakt hij werk in opdracht, zoals ‘Delftblue Daybreak’ Hollandse tegels op de staart van 10 Boeings van British Airways en de entree van de fietsenstalling bij bioscoop Pathé, in een zijstraat van het Rembrandtplein. Zijn meest recente werk zag ik dit weekend in Galerie Art Kitchen. Het is zijn variatie op de winnende foto van de World Press Photo 2017. Op dit moment zijn President Trump en First Lady Melania zijn favoriete onderwerpen. Hier in de Bajes vind je op de eerste verdieping een prachtige blauw wit serie, vol humor & symboliek. Pak een biertje en ga op ontdekkingsreis!

Bajes-Amsterdam-@-Laser-3.14-foto-Wilma-Lankhorst
Laser 3.14

Dichtregels van Laser 3.14

Rechts achter in de zaak, boven de keuken ontdek ik een muur vol goud gespoten paneeldeurtjes. De tweede Amsterdamse street artist hier is Laser 3.14. Hij schrijft met zijn spuitbus puntige gedichten op muren, canvas en gevonden panelen. Hier lijkt het erop dat hij een sloopkeuken heeft gevonden, waarvan hij alle deurtjes heeft verwijderd en bespoten met goud.

Bajes-Amsterdam-@-Jaune-2-foto-Wilma-Lankhorst.
@Jaune

Jaune werkt door

Als je ogen gewend zijn aan de vele afbeeldingen, symbolen en kleuren, ontdek je opeens overal kleine, in gele en groene overalls gestoken bouwvakkers die nog volop aan het werk zijn. Het creatieve brein achter deze hardwerkende mannetjes is de Brusselse stencil artiest en ‘urban interventionist’ Jaune.  Als je scherp kijkt, zie je ze hier overal.

Bajes-Amsterdam-expo-Jaune-@-Jaune-foto-Wilma-Lankhorst.

 

Naast zijn deelname aan de Bajes kun je tot en met 5 maart 2017 in Galerie Vroom & Varossieau aan de Willemsparkweg in Amsterdam een solo tentoonstelling van @Jaune zien: ‘I wish you could see this for real’ . Een echte aanrader! Jaune heeft voor de gelegenheid een meters hoge muurschildering gemaakt waarop het een bedrijvigheid is van ‘men @ work’ In de hoek rechts onder ontdek ik de pui van de Bar & Bikkement de Bajes.

 

 

Bajes-Amsterdam-XXX-foto-Wilma-LankhorsDe Bajes is een concept van eigenaar Sven Toering en zijn kompaan Matthijs Kanis. Voor de selectie van de kunstenaars, werken ze intensief samen met Olivier van Galerie Vroom & Varossieau. Naast verschillende grote muurschilderingen is achter in de zaak ruimte voor tijdelijke mini exposities. werken op  canvas, hout of multimedia materialen.

————————————————————————————————————————-

Bajes Amsterdam @-Hugo-Kaagman-foto-Wilma-Lankhorst
Surprising Amsterdam @Hugo Kaagman

Enkele leuke links

Meer weten over Amsterdam Street Art, lees dan deze website.
Lees hier een biografie van Ben Eine
Ontmoet de The London police in de Go Gallery Amsterdam
Wil je meer weten over het werk van Hugo Kaagman?  Download hier een leuk artikel over zijn werk & passie
Ontdek de puntige muurgedichten van Laser 3.14
Meer weten over de mannetjes van Jaune? lees dan hier verder 

© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst
Gebruik foto’s met dank aan Go Gallery, de verschillende street art kunstenaars in De Bajes, Hugo Kaagman, Laser 3.14, Jaune en Vroom & Varossieau.

 

Eerder verschenen in deze rubriek

Street-Art-Nijmegen-Fred-de-Imker-Beneden-stad-Nijmegen-foto-Wilma-Lankhorst

Street Art in Nijmegen

Fred de Imker – Nijmegen