Winter in Nijmegen aan de Waal

Kerstvakantie in Nijmegen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marieburgkapel in lichtstralenkrans foto Wilma Lankhorst

Heb je de koffers al gepakt? De komende dagen gaan 1,8 miljoen Nederlanders op kerstvakantie. Gelukkig blijven 950,000 mensen in eigen land en dat zijn er ruim 50,000 meer dan vorig jaar. Waarom zou je weggaan als er hier ook veel te zien en te doen is? Neem nou Nijmegen. Keus te over: Kerst in de Stevenskerk, Mariken Winterfeesten, Kerst ‘Shopping Nights’, Circus in het Goffertpark, het Feest van het Licht in Museum Orientalis en ‘Winter aan de Waal’. Dat is wat we bedoelen met ‘Altied Nijmegen’. Pak de trein of de auto en geniet lekker mee.

Stevenskerk kerststal foto Jan Heijmans
Kerststal in St. Stevenskerk foto Jan Heijmans

Middeleeuwse Kerststal

De toren van de St. Stevenskerk staat nog voor een deel in de steigers. Het haantje heeft al weer zicht op de omgeving. Binnen is het kerst. Dit jaar gaan we terug naar de Middeleeuwen, de tijd van de Gebroeders van Limburg. Zaterdag 20 december om 14.00 uur wordt de historische kerststal geopend, deze stal is gebaseerd op de historische miniaturen van de Gebroeders van Limburg. Vrijwilligers hebben een extra stal ingericht met medewerking van Museum Orientalis. Tot 6 januari 2015 klinken hier bijna dagelijks (tussen 11.00 en 13.00 uur) de indringende tonen van het Königorgel. In de kerstvakantie zijn er lezingen en voor de kinderen zijn er poppenspelen (Het meisje met de zwavelstokjes). Op kerstavond (24 december) is er om 18.00 uur een familiekerstviering in deze mooie kerk. Kijk hier voor het hele kerstvakantieprogramma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mariken Winterfeest

Winter op de Waalkade

Zondag 21 december kun je van 13.00 tot 17.00 uur naar de ‘Leuke dingen kerstmarkt’   op de Waalkade. Kunstenaars, sneltekenaars en karikaturisten staan tussen de kerstkramen en bieden unieke kerstgeschenken. Bij ‘Ribs Factory’ brandt een buitenterras en kun je genieten van een warme chocomel of een glas Glühwein. In het Besiendershuis worden kerstverhalen verteld en op de kade staat een levende kerststal. De winkels in het centrum van Nijmegen zijn zaterdag 20 en zondag 21 december ook open. Je wordt daar gastvrij onthaald met muziek een hapje en een drankje. Zaterdag zijn de winkels open tot 20.00 uur, zondag tot 17.00 uur.
Cultuur aan de kade vind je bij Museum de Stratemakerstoren. ‘Leegte / vorm’ heet de tentoonstelling van Freek Sanders. Ook hier koffie, chocomelk en limonade.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vilttassen bij Ieder z’n vak

Ieder z’n vak 

Nijmegen is geliefd als winkelstad. Zo hebben we hier de oudste winkelstraat van ons land: De Lange Hezelstraat. Hier werden in 1334 al volop inkopen gedaan. Het leuke van deze straat is dat er bijna allemaal unieke winkels zitten, eigenaren die met ziel en zaligheid hun waren aan de man brengen. Nieuw is: ‘Ieder z’n vak’ op nummer 72-76 (t.o. Dille & Kamille). Creatieve geesten huren hier een vak waarin ze hun eigen producten aan de man brengen. Ik keek mijn ogen uit. Het aanbod is heel divers van design tassen, tot kaarsen, sieraden van allerlei materialen, maar ook kleding voor kinderen en volwassenen. Kerstkaarten, feestvlaggetjes van stof waarmee je heel oud kunt worden en regionale lekkernijen.

Kerstcircus Nijmeghen
Kerstcircus

Van 20 december t/m 4 januari viert kerstcircus Nijmegen haar vijfde verjaardag. Zin in een verjaardagsfeestje met clown Pom-Pom, Buba de olifant, Daniel op zijn eenwielers, Mr. Jumping, Duo Straps? Hier vind je alle details. In verschillende winkels in de stad liggen kortingsbonnen voor dit circus (o.a. bij Ieder z’n vak).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lichtfeest in Oriëntalis

In het binnen museum zijn voor de jaarlijkse kerststallen show dit jaar vooral Italiaanse kerstgroepen geselecteerd. Ik zie groepen uit Napels, een familie van papier maché uit de stad Lecce, terracotta groepen gemaakt door de Siciliaan Giuseppe Criscione. Bij verschillende Italiaanse kerstgroepen zie ik naast herders met schapen een doedelzak-speler. In Italië heet hij de ‘zampogna’. Er is ook een volledig ingerichte huiskamer van een Italiaans gezin waarbij je kunt zien en lezen hoe zij kerst vieren.

Feest van Licht

Als extraatje ben je dit jaar ook welkom op het ‘Feest van Licht’.  De regionale krant stond bol van deze activiteit. Ik ben er op een doordeweekse dag geweest en dan maakt de prikkabel met lampjes de hoog gespannen verwachtingen niet waar. In het Joodse dorp hoor ik een zanger in de synagoge. Boven het Oosterse vissersdorp kleuren de bomen rood, paars en blauw. Dit is het enige speciale lichteffect dat ik zie. Als ik in het Romeinse dorp aan kom zie ik de houten huisjes van de kerstmarkt op het plein staan. Deze worden alleen in het weekend gebruikt. Dan branden hier vuren en wordt er warme chocomelk gemaakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAan het einde van het Romeinse straatje is een souvenirwinkel met een warme gastvrouw. Bij haar is het warm en voel je je welkom. Ze heeft een leuke collectie kerstgeschenken zoals de kleinste kerststal van Fimo klei in een mini-kubus, glazen kerstballen, houten kerstgroepen, wijnen en sieraden. De gastvrouw laat me kralen engelen zien. Deze zijn gemaakt voor Bedoeïen vrouwen in de Zuid-Sinaї. Met de opbrengst van deze Mazzeltov engelen willen de vrouwen een bron slaan.

Als ik afscheid neem, krijg ik nog een laatste tip: loop even door en bekijk de grote negen-armige kandelaar. Deze ‘Chanoekia’’ wordt tijdens het Joodse feest van de Chanoeka (feest ter ere van de her inwijding van de Tempel van Jeruzalem) verlicht. En zo eindig ik op die donkere woensdagavond toch nog in het licht. Museum Orientalis is tot 4 januari (bijna) dagelijks vanaf 12.00 uur geopend (31 december en 1 januari gesloten).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor straks warme en liefdevolle kerstdagen toegewenst.

Waalkade Nwjaarsplos
Nieuwjaarsplons op de Waalkade – foto met dank aan Ondernemersvereniging Waakade

1-1-2015 … Nieuwjaarsplons op de Waalkade

Een uitdaging voor echte bikkels, de Nieuwjaarsplons om 13.00 uur op de Nijmeegse Waalkade. Speciaal voor dit sportieve begin van 2015 wordt een tijdelijk bad op de kade neergezet. Mee doen? Vul hier het inschrijfformulier in.

© tekst en foto’s* Wilma Lankhorst  (*tenzij anders vermeld bij afbeelding).