Spinnerei Leipzig 2021 © foto Wilma Lankhorst

Spinnerei Leipzig van katoen naar kunst

Spinnerei Leipzig Meisterzimmer
Leipzig Meisterzimmer op het terrein van de Spinnerei © foto Wilma Lankhorst.

Tot 2020 was dit, sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, dé week van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Door corona is er al twee jaar geen fysieke beurs meer. De wens en de behoefte om op reis te gaan zijn er nog wel. Het is nu voor velen van ons nog even dagdromen achter de voordeur. Daarom neem ik je graag mee naar ons bezoek aan Leipzig afgelopen oktober. Vanuit onze thuisbasis de Spinnerei hebben we een week genoten van de natuur en de cultuur van Leipzig.

Spinnerei historische foto © meisterzimmer.de
Historische foto en plattegrond van de Spinnerei Leipzig © meisterzimmer.de

Katoen uit Leipzig

In 1884 start de firma ‘Leizpiger Baumwollespinnerei met haar activiteiten. Vanaf 1885 beginnen de bouwactiviteiten van talrijke fabriekshallen en ontwerpruimtes. Binnen een kwart eeuw is de Leipziger Baumwollespinnerei marktleider in baumwolle/katoen op het Europese vaste land. Het hele bedrijvencomplex omvat in 1907, het hoogtepunt in het bestaan van de firma 10 hectare, zo’n 20 voetbalvelden bij elkaar. Tot 1989 sponnen hier nog ruim 4.000 arbeiders in drie dagdelen, 24 uur per dag katoendraden.

Spinnerei _Leipzig impressie Spinnerei © Wilma_Lankhorst
Leipzig impressie Spinnerei (2021) © Wilma Lankhorst.

Van katoen naar kunst

Nu is dit industriële complex het terrein van kunstenaars en galeriehouders. Het rauwe van de oude industriehallen vormt een mooi contrast met de hedendaagse kunst. In de verschillende galerieën is onder andere werk van de afgestudeerde Meisterschüler*innen van de ‘Neue Leipzigerschule’ te zien en te koop. Leipzig heeft de leidende positie van het creatieve brein Berlijn overgenomen. Kunstenaars die iets willen bereiken en groot dromen, werken nu massaal in de voormalige katoenstad. Zij zorgen samen voor de transformatie van Leipzig van stad van katoen naar stad van kunst. Naast de Spinnerei zijn er nog verschillende andere creatieve bolwerken in de stad zoals het Tapetenwerk aan de Lützner Strasse en Westwerk aan de Karl Heine Strasse.

Spinnerei Leipzig Meisterzimmer Loft#1 2021 © foto Wilma_Lankhorst
Meisterzimmer Loft#1 (2021) © foto Wilma Lankhorst.

Slapen in de Meisterzimmer

Voor onze eerste kennismaking met Leipzig hebben we gekozen voor en verblijf in de Meisterzimmer op het grondgebied van de Leipziger Baumwolle Spinnerei. Onder het concept Meisterzimmer worden vier studio’s aangeboden. Alle vier zijn ondergebracht in de oude fabriekshallen. Onze loft is 116m2, via de vijf grote ramen komt er een enorme hoeveelheid licht binnen. Er zijn geen overgordijnen te bekennen. Voor ons komt het goed uit dat we hier in de herfst logeren, want de herfstzon al nu al een echte opwarmer.

Spinnerei Leipzig Meisterzimmer Loft #1 2021 © foto Wilma_Lankhorst
Leipzig Meisterzimmer Loft #1 © foto Wilma Lankhorst.

Vintage en vers brood

De hele inrichting ademt vintage, behalve de matrassen en het beddengoed, dat zijn  nieuw. Op het terrein ligt Café Mule waar dagelijks voor € 8,50 een (vegetarische) dagschotel wordt geserveerd. Achter het restaurant ligt een ruime, schaduwrijke biertuin. Aan de straatzijde vind je in dit gebouw een bakkerij waar dagelijks de lekkerste broden en hartige taarten worden gebakken. Tegenover ons appartement ligt Boesner, dé leverancier van alles wat studenten en kunstenaars nodig hebben voor hun passie en werk. Een snoepwinkel van 1.800 vierkante meter voor creatieve geesten.

Leipzig Kristina_Schuldt zaalimpressie Brutal Paradise © foto Wilma_Lankhorst.
Zaalimpressie Brutal Paradise © Kristina Schuldt in het Drents Museum © foto Wilma Lankhorst.

Theater, bioscoop en galerieën

In de studio is de televisie de grote afwezige. Wij hebben een oude draagbare radio (met cassetterecorder) waar we dagelijks naar luisteren. Heerlijk een week zonder ‘schreeuwend behang’. Alternatieven zijn ruim voorhanden in de vorm van boeken, Luru, de huisbioscoop met art films, LOFT, centrum voor dans- en theater. Overdag kun je je hart ophalen in de galerieën. Op het terrein werken op dit moment ruim 120 kunstenaars. Net voor ons vertrek naar Leipzig waren we te gast bij het Drentsmuseum. Het team van dit museum heeft een warme band met Leipzig en de kunstenaars van de Neue Leipziger Schule. Toen de directeur van onze reisplannen hoorde, gaf hij enkele tips. Suggesties waar we heel blij mee zijn want je hebt de keuze uit maar liefst dertien galerie opties. 

Spinnerei Leipzig David_Schnell_impressie expositie 2021 © foto Uwe Walter courtesy Galerie EIGEN + ART Leipzig-Berlin
David Schnell_impressie expositie 2021 © foto Uwe Walter courtesy Galerie EIGEN + ART Leipzig/Berlin.

Elke dag een galeriebezoek

Een week lang hebben we elke dag een galerie bezocht. We komen nieuwe namen tegen zoals David Schnell in Galerie EIGEN + ARTDavid Schnell laat je een stad of landschap op een heel eigen manier ervaren. Hij verdeelt het originele beeld in talrijke fragmenten en bouwt het daarna als het ware weer op tot een nieuwe stad of een eigen landschap. Galerie EIGEN + ART is ook het huis van Neo Rauch, Mirjam Völker, Tinus Schade (die in ons land te zien waren in Museum de Fundatie) en Kristina Schuldt (nu te zien in het Drents Museum). Tot 5 februari 2022 is het werk van Jana Schulz hier te zien in de expositie Home Series. 

Spinnerei Leipzig Galerie Jochen Hempel © foto Wilma_Lankhorst 2021
Impressie Galerie Jochen Hempel Leipzig © foto Wilma Lankhorst.

Galerie Jochen Hempel

De buurman van EIGEN + ART is Galerie Jochen Hempel. Hempel en team verbouwen de grote loft elke zes tot acht weken om voor een nieuwe expositie. Tot en met 5 februari 2022 kun je hier Vals licht (Falsches Licht) van Sven Kroner verkennen. Vanaf 12 februari zijn de spotlights gericht op figuratieve kunst van de Zweedse schilder Kent Iwemyr (1944).  

Spinnerei Leipzig Galerie She BAM © foto Wilma Lankhorst
Galerie She BAM! Spinnerei © foto Wilma Lankhorst.

Galerie She BAM!

Een bezoek aan Galerie She BAM! stond hoog op mijn lijstje. De eigenaar, kunstenaar Lætitia Gorsy, richt haar energie nu volledig op het werk van beginnende vrouwelijke kunstenaars. De meeste van hen wonen en werken in Leipzig. She BAM! is de kleinste galerie qua vloeroppervlakte, maar de uitstraling van de kleine 20 vierkante meters is grootst. De drie wanden veranderen bijna bij iedere expositie van kleur. Tijdens ons verblijf exposeert Galamb Thorday (1990, Keszthely – Hongarije) met VERSUS. De oesters en champagne spatten van de muur. Sinds 8 januari 2022 is in de expositie Grote Modo, de ruimte ingericht met keramische sculpturen van de Franse kunstenaar Nitsa Metelopoulos.

Spinnerei Leipzig Galerie ASPN Keller mit Graten © Benjamin Appel 2021 © foto Wilma Lankhorst
Keller mit Graten © Benjamin Appel, Galerie ASPN 2021 © foto Wilma Lankhorst.

Benjamin Appel & Corinne von Lebusa

Als we bij Galerie ASPN komen, zit de deur dicht. In verband met de wekelijkse vrije dag. Als de eigenaar Arne Linde ons ziet, maakt ze de deur toch open. Ze is blij met elke bezoeker die deze dagen komt. Binnen bekijken wij de collages van Benjamin Appel (1978 Augsburg, opgegroeid in Ecuador) in ‘Keller met Garten’. Nu kun je nog tot en met 19 februari 2022 Enroute van videokunstenaar Maya Schweizer en tekenaar Sebastian Jung (1987, Jena) zien in Galerie ASPN.

Spinnerei Galerie KLEINDIENST Corinne_von_Lebusa (2021) © foto Wilma_Lankhorst
Corinne von Lebusa in Galerie KLEINDIENST (2021) © foto Wilma Lankhorst.

Galerie KLEINDIENST

Aan de overkant van de straat ontdekken we bij Galerie KLEINDIENST het mystieke werk van Corinne von Lebusa (1978, Herzberg) in ‘Alles Oder Dich’. Je kunt deze expositie via de online viewing room nog zien. Sommige werken van Von Lebusa doen me denken aan de fantasiebeelden van de Leipziger schilder Rosa Loy (Zwickau,1958). Tot en met 5 februari 2022 is in Galerie KLEINDIENST  Myopia Magna van Tobias Lehner (1974, Regensburg) te zien. 

Spinnerei Leipzig Galerie Laden für Nichts Stein und Füge© Lawrence Power © foto Wilma Lankhorst
Galerie Laden für Nichts, ‘Stein und Füge’ © Lawrence Power © foto Wilma Lankhorst.

Laden für Nichts

De laatste galerie die we bezochten is Laden für Nichts (de winkel voor niets). Zij waren onze buren bij de Meisterzimmer. De missie van deze galerie is het streven om nationale kunstenaars te vertegenwoordigen. Zij zoeken naar een fris, verrassend en revolutionair galerieprogramma. Wij maakten kennis met werk van de Canadese kunstenaar Lawrence Power, zijn solo in Laden für Nichts kreeg de titel ‘Stein & Füge) (steen en voegen). Op dit moment kun je in deze galerie nog t/m 5 februari 2022  Cut into the Space ontdekken van Thomas Möcker (1967, Magdeburg). 

Leipzig bootje varen op het Karl Heine kanaal © foto Wilma_Lankhorst
Bootje varen op het Karl Heine kanaal © foto Wilma Lankhorst.

Meer weten voor een bezoek aan Leipzig ?
Lees dan hier  verder. Leipzig is zowel met de trein  als met de auto prima bereikbaar. De Spinnerei / Meisterzimmer ligt op loopafstand van het Lindenaeur Busstation en Bahnhof Plagwitz. Zowel bus als S-Bahn brengen je direct nar het centrum (4 km).

Leipzig sfeerbeelden © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerimpressie Leipzig © foto Wilma Lankhorst.

Lees hier ook MdbK  Leipzig, kunst in een glazen kubus. 

Leipzig street art centrum l. Bach © foto Wilma_Lankhorst
Leipzig, street art centrum l. Bach © foto Wilma Lankhorst.