A Royal Wedding op Windsor Castle

Windsor-Castle-vitrine-a-royal-wedding-©Royal-Collection-Trust
Tot 6 januari 2019 kun je de trouwkleding van Prins Harry en hertogin Meghan zelf zien! ©Royal Collection Trust

A Royal Wedding op Windsor Castle

Op 19 mei 2018 was Windsor Castle even het epicentrum van de wereld. Althans vanuit de beleving van de Britten. Het Koninklijke huwelijk van Prins Harry en Meghan Markle is door miljoenen mensen wereldwijd bekeken. En zo verkenden velen voor hun televisie ook Windsor. Terug in Londen is dit het moment om een normale zondag een koninklijk tintje te geven. En daar komt nog een speciale reden bij: de trouwkleding van de ‘Hertog & Hertogin of Sussex’ zoals Harry en Meghan nu officieel heten, is nu te zien in The Grand Reception Room. Dus op naar Windsor ‘for a cup of tea @ her Majesty the Queen’.

Windsor Castle Round Tower© Royal Collectiuon Trust
Windsor Castle, de ronde toren (privé vertrekken) ©Royal Collection Trust

Het geliefde buiten van de Queen

Als er niets op hun kalender staat, kiezen Koningin Elizabeth en prins Philip graag voor een weekendverblijf in Windsor. Er zijn verschillende manieren om van Londen naar Windsor te reizen. Voor niet gekroonde hoofden is de trein een prima keuze. Mijn B&B ligt dichtbij Fulham Road, dus pak ik bus lijn 14 naar Putney Station en koop daar een retourticket naar Windsor – East River Station. Voor £ 11.30 reis ik heen en terug. In de trein heb ik een uur om een boek te lezen. Bij aankomst in Windsor zie ik het kasteel vanaf het perron al liggen. Na een wandeling van 10 minuten sta ik bij de entree. De vlag hangt uit, de Koningin is dus aanwezig in haar Round Tower.

Tea can be served, zou je zeggen… Nee nog niet, ik ga eerst om 12.00 uur naar de zondagdienst in St. George’s Chapel. Op de (gratis) audio heet Prins Charles me alvast welkom op Windsor Castle.

Windsor Castle Reconstruction of Windsor Castle in 1240, during the reign of Henry III. Credit: Royal Collection Trust
Windsor Castle, reconstructie 1240 tijdens regering van Henry III ©Royal Collection Trust

St. George Chapel

Het was Willem de Veroveraar (geregeerd van 1066-1087) die opdracht gaf voor de bouw van Windsor Castle. Anno 2018 hebben 39 koningen en koninginnen door de eeuwen heen hier gewoond. Nu is dit kasteel het buitenverblijf van Koningin Elizabeth II en zoals we zagen een geliefde trouwlocatie. Het duurde nog tot 1475 voordat koning George IV opdracht gaf voor de bouw van de St. George Chapel in deze Koninklijke vesting. De beroemde (of beruchte) koning Henry VIII heeft de bouw in 1528 voltooid met het prachtige waaier plafond.

Windsor_Castle-order-van-de-Kousenband-foto-Wilma-Lankhorst De Orde van de kousenband

Als je deze kapel goed wilt zien, kan ik je aanraden deel te nemen aan een van de drie dagelijkse diensten, hier noemen ze dat ‘services’. Een service duurt gemiddeld 45 minuten, maar dan je zit wel op het priesterkoor in de historische banken van de ridders van de Orde van de Kousenband (Order of the Garter). Prins Charles vertelt ‘me’ dat hij oh zo trots is op het feit dat hij lid is van deze Orde. Maar ook in dit gezelschap is zijn moeder hem weer de ‘baas’.

 Windsor Castle St.-georges-Chapel-foto-Wilma-Lankhorst.Luister naar de koorknapen

Op televisie is een optreden van de koorknapen van de St. George-kapel al een feestje. Maar als je er zelf bij zit, weet je niet wat er gebeurt in deze prachtige ruimte. Kippenvel-moment! Ik vraag me ondertussen af, wie er op ‘mijn’ bank zat tijdens het Koninklijke huwelijk in mei jl. En verder terug, van welke ridder is dit de vaste plek in deze unieke gotische kerk. Helaas mag je geen foto’s maken, dus goed opletten en genieten. En dan heb ik nog maar één wens op deze locatie. Net als de gekroonde hoofden de kapel verlaten door het beroemde Westportaal. Helaas, ik mag blijven dromen want deze deur gaat alleen open bij Koninklijke huwelijken, andere hoogtijdagen én soms bij een begrafenis.

Windsor_Castle-wisseling-van-de-wacht-foto-Wilma-LankhorstWisseling van de wacht

Op het plein rechts vóór de uitgang wordt ieder uur de wacht gewisseld. Minder grootst dan bij Buckingham Palace, maar wel veel dichterbij. Zo dichtbij zelfs dat de leider van de groep een bezoeker tot de orde roept die in het loopspoor van de wachters stond te fotografen. Ieder uur komen er vier wachters met grote zwarte berenmutsen en een super moderne vuurwapen om hun schouders één collega aflossen.

Windsor_Castle_State-Dinning-Room-foto-Mark-Fiennes-Royal-Trust-CollectionThe State Apartments

Een ander hoogtepunt hier is het bezoek aan de zogenaamd State Apartments. Houd in gedachten dat het paleis waarin je nu rondloopt een levendige woon- en werkomgeving is. Naast woon- en werkruimtes voor leden van de Koninklijke familie, worden hier recepties en feesten georganiseerd. Op Windsor Castle wonen maar liefst 160 mensen, dit zijn vooral families van gepensioneerde Ridders van de Orde van de Kousenband. Daarnaast werken er dagelijks tientallen mensen in de winkels, in het onderhoud, de beveiliging én om ons te ontvangen.

Victoria receives the Emperor and Empress of France in the Entrance Hall at Windsor Castle, 1855
1885 ontvangst Franse keizer door Koningin Victoria ©Royal Collection Trust

Koninklijke ontvangst

Via de audio weet ik hoe elke ruimte heet en wie er gebruik van maakt. Na binnenkomst in The State Apartments loop je eerst door het ‘China Museum’. Hier zijn delen van 10 van de 48 porseleinen serviezen uitgestald. Ik zie helaas geen Nederlands servies, wel een uit België, uit Doornik. Dit servies met vogels telt maar liefst 550 onderdelen.

 Windsor_Castle-Waterloo-Chamber foto-Mark-Fiennes-Royal-Collection_Trust.
Waterloo Chamber met diner opstelling foto mark Fiennes ©Royal Collection Trust

Dé trap der trappen

En dan mag ik via de grote statige stap naar de Waterloo Chamber. Met zo’n trap maak je wel indruk op je gasten. Als je dan even later de Waterloo Chamber in loopt, word je vanzelf stil. Deze zaal is het kloppende hart van het hogere deel van het kasteel. Het oorspronkelijk doel van deze zaal was een ruimte te creëren om de bedenkers van een nieuwe Europa te eren. Na 1815, de slag bij Waterloo gloorde er een nieuw toekomst voor Europa. Naast veldheren, koningen en keizers hangen hier portretten van wetenschappers. De meeste schilderijen in deze zaal zijn geschilderd door Sir Thomas Lawrence.

Windsor-Castle-vitrine-a-royal-wedding
A Royal Wedding – Grand Reception Room Windsor Castle

A Royal Wedding

Tot 6 januari 2019 kun je in Windsor Castle zelf ‘A Royal Wedding’ ervaren. Nadat je de achthoekige ‘Latern Lobby’ verlaat, kom je in de Crimson Drawing Room. Op dit punt in de audiotour nemen Prins Harry en Meghan het stokje over. Zij vertellen enthousiast van alles over de voorbereidingen van hun huwelijk. In de groen kamer rechts, The State Dinning Room, staan twee grote foto’s van het bruidspaar met hun familie en de tien bruidskinderen

De diamanten en platina tiara Her Majesty The Queen. Images are for one-time use only in connection with the special exhibition 'A Royal Wedding: The Duke and Duchess of Sussex', on display at Windsor Castle (26 October 2018 - 6 January 2019)and the Palace of Holyroodhouse (14 June - 6 October 2019). Images are not to be archived, sold on or used out of context. Credit: Royal Collection Trust /
Deze prachtige tiara mocht hertogin Meghan voor één dag lenen van Hare Majesteit Koning Elizabeth II.

De jurk en de tiara

Het hoogtepunt van deze tijdelijke expositie is de trouwjurk van Meghan. In de Grand Reception Room staat een grote glazen vitrinekast met daarin Meghan’s jurk, Harry kostuum en de kleding van hun neefje prins George en nichtje Prinses Charlotte. En ondertussen kletsen Harry en Meghan vrolijk verder op de audio. Zo vertelt Meghan heel lief over de twee witte bloemen die Harry ’op de ochtend van de bruiloft vers uit hun eigen tuintje heeft geplukt voor in het bruidsboeket. Meghan is nog steeds beduusd van het gebaar van de Koningin dat Meghan haar diamanten tiara aanbod om die dag te dragen. Harry zegt aansluitend dat hij dit een erg lief gebaar vond van zijn oma.

Windsor_Castle-order-van-de-Kousenband-foto-Wilma-LankhorstOrde van de Kousenband

In St. George Hall is de kousenband van de Koningin te zien. Ik kon het Engelse begrip ‘garter’ niet goed plaatsen, maar bij het zien van de band is het helder. Op het plafond zijn honderden schilden met codes te zien van de leden van deze orde. Er zitten ook blanco schilden tussen. Deze zijn van ridders die in ongenade zijn gevallen en de orde moesten verlaten. Jaarlijks in juni slaat de Koningin in de Garter Throne Room, de nieuwe leden tot ridder. Aansluitend mogen de nieuwe ridders blijven eten en wordt er een feestelijk tafel gedekt in de er naast gelegen Waterloo Chamber. Dit allemaal onder het toeziend oog van o.a. de Hertog van Wellington (1769-1852). Hij was het die Napoleon in het Belgische Waterloo de genade klap toebracht.

grote brand Windsor Castel 1992
Windsor Castle en de grote brand van 1992 – foto op informatiepaneel

De grote brand van 1992

Op 20 november 1992 was er groot alarm op Windsor. Het hoger gelegen deel van kasteel stond in brand. De brandhaard lag in Queen Victoria’s private Chapel.  Grote delen van het complex, zoals de St. George Room en de Grand Reception Room werden beschadigd of liepen rookschade op. Nu is bijna alles weer in ere hersteld. Op de audio kun je steeds een optie aanklikken waardoor je details krijgt over deze brand en de restauratie.

Windsor_Castle-Mota-Garden-ronde-toren-foto-Wilma-Lankhorst.

Moat Garden, kleurrijke herfsttuin rondom de ronde toren van de koningin

Keukenprinses

Na een bezoek van ruim-drie-en-een-half uur word ik door de hofhouding uitgezwaaid. Met een houten pollepel en een licht blauwe short, beide voorzien van het logo van Windsor, reis ik terug naar Londen. Met mijn koninklijke souvenirs kan ik thuis nog eens lekker de keukenprinses uithangen.

A Royal Wedding is nog t/m 6 januari 2019 te zien in Windsor Castle. Tijdens deze expositie is het raadzaam om (tijdig) online een entreebewijs te boeken. Want weest er bedacht op dat veel Britten dol zijn op hun koningshuis.

Christmas tree in St George's Hall, Windsor Castle Christmas at Windsor Castle
St. George Hall in kerstsfeer ©Royal Collection Trust

Tips voor een bezoek aan Windsor

Boek vooraf online je toegangskaart voor het kasteel, zeker als je de tentoonstelling A Royal Wedding wilt zien.

Deze herfst en winter is Queen Mary’s Doll House gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden.

The King & Castle, is een pub waar de plaatselijke bevolking graag komt. Hier is de sfeer gemoedelijk en de prijzen wat mij betreft veel aantrekkelijker dan de traditionele pubs tegenover de uitgang van het kasteel. Voor £ 3.60 heb ik en heerlijke tomatensoep en £ 5,95 een traditioneel fish & chips (halve portie).  De beste koffie heb ik gedronken bij Copia. Stevige aroma in de cappuccino en een fijne melk schuimlaag. In de vitrine ligt een ruime selectie aan muffins, flat jacks en andere repen.

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s van het interieur en van de tentoonstelling A Royal Wedding met dank aan the Royal Collection Trust, foto's van The State Apartments fotograaf Mark Fiennes - Royal Collection Trust © Her Majesty Queen Elizabeth II 2018.

Londen-ansichtkaarten-foto-Wilma-Lankhorst